All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Genotypization of Escherichia coli isolated from food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43875538" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43875538 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Genotypizace izolátů Escheria coli z potravin

  • Original language description

    Escherichia coli je významnou složkou normální mikrobiální flóry tlustého střeva člověka a dalších teplokrevných živočichů. Mimo střevní trakt se běžně nachází v půdě, prachu, povrchových a odpadních vodách, často také v potravinách. Patří mezi tzv. indexové mikroorganizmy, které informují o mikrobiálním stavu a procesech probíhajících ve vyšetřovaných potravinách a surovinách. E. coli tudíž slouží nejen jako ukazatel správných technologických postupů a jako indikátorový mikroorganizmus při stanovení kvality pitné vody, ale také jako indikátor výskytu rezistence k antimikrobiálním látkám v různých typech prostředí. Escherichia coli patří mezi oportunní patogeny, které vyžadují k vyvolání infekce určité podmínky. Bakterie mohou poškozovat hostitele různými mechanismy jako například adherencí a invazí do buněk (umožňující bakterii kolonizaci, průnik a množení) nebo produkcí toxinů (většinou uvolňované do prostředí nebo vázané na bakteriální buňku a uvolňované po jejím rozpadu). V této práci bylo v průběhu let 2006-2016 izolováno 158 kmenů Escherichia coli z různých potravin (kuřecí maso; vepřové maso; divoká zvěř - bažanti, zajíci, divočáci; sýry; zákusky; zelenina). Nejčastější typ rezistence u izolátů z potravin je rezistence k beta-laktamovým antibiotikům. Faktory virulence typické pro patogenní kmeny ETEC a EIEC byly nalezeny pouze u kmenů izolovaných z volně žijící zvěře a zeleniny. Na druhou stranu izoláty z masa a sýrů byly řazeny spíše k APEC, UPEC či ExPEC. Statistickou analýzou byla prokázána korelace mezi výskytem faktorů virulence a původem izolátů. Bakteriocinogenie byla prokázána u 37 % izolátů E. coli z potravin. Genotypizací byly zjištěny různé typy kolicinů a mikrocinů v závislosti na původu izolátů. Závěrem lze shrnout, že kmeny Escherichia coli izolované z potravin dostupných v České republice mohou být zdrojem alimentární infekce (zelenina a divoká zvěř) a prostředkem šíření antibiotické rezistence (všechny testované potraviny).

  • Czech name

    Genotypizace izolátů Escheria coli z potravin

  • Czech description

    Escherichia coli je významnou složkou normální mikrobiální flóry tlustého střeva člověka a dalších teplokrevných živočichů. Mimo střevní trakt se běžně nachází v půdě, prachu, povrchových a odpadních vodách, často také v potravinách. Patří mezi tzv. indexové mikroorganizmy, které informují o mikrobiálním stavu a procesech probíhajících ve vyšetřovaných potravinách a surovinách. E. coli tudíž slouží nejen jako ukazatel správných technologických postupů a jako indikátorový mikroorganizmus při stanovení kvality pitné vody, ale také jako indikátor výskytu rezistence k antimikrobiálním látkám v různých typech prostředí. Escherichia coli patří mezi oportunní patogeny, které vyžadují k vyvolání infekce určité podmínky. Bakterie mohou poškozovat hostitele různými mechanismy jako například adherencí a invazí do buněk (umožňující bakterii kolonizaci, průnik a množení) nebo produkcí toxinů (většinou uvolňované do prostředí nebo vázané na bakteriální buňku a uvolňované po jejím rozpadu). V této práci bylo v průběhu let 2006-2016 izolováno 158 kmenů Escherichia coli z různých potravin (kuřecí maso; vepřové maso; divoká zvěř - bažanti, zajíci, divočáci; sýry; zákusky; zelenina). Nejčastější typ rezistence u izolátů z potravin je rezistence k beta-laktamovým antibiotikům. Faktory virulence typické pro patogenní kmeny ETEC a EIEC byly nalezeny pouze u kmenů izolovaných z volně žijící zvěře a zeleniny. Na druhou stranu izoláty z masa a sýrů byly řazeny spíše k APEC, UPEC či ExPEC. Statistickou analýzou byla prokázána korelace mezi výskytem faktorů virulence a původem izolátů. Bakteriocinogenie byla prokázána u 37 % izolátů E. coli z potravin. Genotypizací byly zjištěny různé typy kolicinů a mikrocinů v závislosti na původu izolátů. Závěrem lze shrnout, že kmeny Escherichia coli izolované z potravin dostupných v České republice mohou být zdrojem alimentární infekce (zelenina a divoká zvěř) a prostředkem šíření antibiotické rezistence (všechny testované potraviny).

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů