Identification of bacteria of food mass spectrometry MALDI-TOF.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43875540" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43875540 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace bakterií z potravin hmotnostní spektrometrií MALDI-TOF
Original language description
V oblastech jako je monitoring životního prostředí, zpracování potravin, ochrana veřejného zdraví či klinická diagnostika je velmi důležité zjistit přítomnost patogenních mikroorganismů a pak zejména jejich správná identifikace. Velká pozornost proto patří v posledních letech metodě MALDI-TOF MS jako k potenciální technice, která by tuto rychlou a spolehlivou identifikaci umožnila. Dosavadní znalosti a výsledky pokusů provedených pomocí MALDI-TOF MS dokazují schopnost rozlišit bakterie či jiné mikroorganismy na rodové, druhové a často i kmenové úrovni. Zároveň mnohé studie naznačují, že pro určité geneticky příbuzné druhy metoda neposkytuje jednoznačné výsledky identifikace. Tradiční bakteriologické techniky, jako je kultivace na selektivní médium nebo testy na biochemickou aktivitu jsou často časově náročné a pracné. Proto metoda MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie představuje zajímavou alternativu pro bakteriální diferenciaci. Pro identifikaci neznámých bakterií je třeba vytvořit rozsáhlou databázi spekter, kde je možno porovnat získané spektrum se spektrem popsaného kmene a na základě jejich podobnosti pak určit pravděpodobnost správné klasifikace vzorku. Samotný proces analýzy a získání výsledku je velmi rychlý a je uskutečnitelný během několika minut. Samozřejmě předchází kultivace bakterií, která proces značně zpomaluje. V posledních letech byla identifikace bakterií či kvasinek v klinické mikrobiologické laboratoři založena především na fenotypových vlastnostech. Tyto techniky dohromady dokáží identifikovat většinu bakteriálních izolátů s velkou správností, ale jsou časově náročné a nákladné. Fenotypové markery mohou být navíc jako identifikační znaky nestabilní kvůli jisté variabilitě v důsledku změny kultivačních podmínek. V klinické mikrobiologii je v dnešní době již velmi spolehlivá identifikace pomocí MALDI TOF MS oproti tomu identifikace potravinářských kmenů se začíná hojně rozvíjet.
Czech name
Identifikace bakterií z potravin hmotnostní spektrometrií MALDI-TOF
Czech description
V oblastech jako je monitoring životního prostředí, zpracování potravin, ochrana veřejného zdraví či klinická diagnostika je velmi důležité zjistit přítomnost patogenních mikroorganismů a pak zejména jejich správná identifikace. Velká pozornost proto patří v posledních letech metodě MALDI-TOF MS jako k potenciální technice, která by tuto rychlou a spolehlivou identifikaci umožnila. Dosavadní znalosti a výsledky pokusů provedených pomocí MALDI-TOF MS dokazují schopnost rozlišit bakterie či jiné mikroorganismy na rodové, druhové a často i kmenové úrovni. Zároveň mnohé studie naznačují, že pro určité geneticky příbuzné druhy metoda neposkytuje jednoznačné výsledky identifikace. Tradiční bakteriologické techniky, jako je kultivace na selektivní médium nebo testy na biochemickou aktivitu jsou často časově náročné a pracné. Proto metoda MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie představuje zajímavou alternativu pro bakteriální diferenciaci. Pro identifikaci neznámých bakterií je třeba vytvořit rozsáhlou databázi spekter, kde je možno porovnat získané spektrum se spektrem popsaného kmene a na základě jejich podobnosti pak určit pravděpodobnost správné klasifikace vzorku. Samotný proces analýzy a získání výsledku je velmi rychlý a je uskutečnitelný během několika minut. Samozřejmě předchází kultivace bakterií, která proces značně zpomaluje. V posledních letech byla identifikace bakterií či kvasinek v klinické mikrobiologické laboratoři založena především na fenotypových vlastnostech. Tyto techniky dohromady dokáží identifikovat většinu bakteriálních izolátů s velkou správností, ale jsou časově náročné a nákladné. Fenotypové markery mohou být navíc jako identifikační znaky nestabilní kvůli jisté variabilitě v důsledku změny kultivačních podmínek. V klinické mikrobiologii je v dnešní době již velmi spolehlivá identifikace pomocí MALDI TOF MS oproti tomu identifikace potravinářských kmenů se začíná hojně rozvíjet.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů