All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analytical and antioxidant parameters of different onion types

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517377" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517377 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analytické a antioxidační parametry různých druhů cibule

  • Original language description

    Cibule (Allium cepa L.) obsahuje některé důležité biologicky aktivní látky (vitaminy, minerální látky, antioxidanty) a fytoncidy, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Vitamin E a C a některé polyfenolické látky, flavonoidy s flavonolem kvercetinem jako nejdůležitějším, patří k běžným antioxidantům v cibuli. V práci bylo analyzováno 5 typů syrové cibule (žlutá, bílá, červená, růžová a šalotka). Analyzována byla sušina refraktometricky, obsah kyselin, vlákniny, polyfenolů a antioxidační aktivita. Nejvyšší hodnoty sušiny a obsah kyselin měly šalotka a červená cibule. Nejvyšší obsah vlákniny měla šalotka (0.6 g/100 g); jiné typy měly mnohem nižší obsah. Obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu, stanovovanou pomocí DPPH metody, měly nejvyšší šalotka (93.9 mg ekv. GA/100 g; 4.13 mg ekv. AA/100g) a červená cibule (85.2 mg ekv. GA/100 g; 4.66 mg ekv. AA/100g). Nejnižší obsah polyfenolů měla růžová cibule (49.9 mg ekv. GA/100 g) a nejnižší hodnotu antioxidační aktivity bílá cibule (2.52 mg ekv. AA/100g). Šalotka a červená cibule tedy patří k typům s nejvyšším množstvím biologicky activních látek.

  • Czech name

    Analytické a antioxidační parametry různých druhů cibule

  • Czech description

    Cibule (Allium cepa L.) obsahuje některé důležité biologicky aktivní látky (vitaminy, minerální látky, antioxidanty) a fytoncidy, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Vitamin E a C a některé polyfenolické látky, flavonoidy s flavonolem kvercetinem jako nejdůležitějším, patří k běžným antioxidantům v cibuli. V práci bylo analyzováno 5 typů syrové cibule (žlutá, bílá, červená, růžová a šalotka). Analyzována byla sušina refraktometricky, obsah kyselin, vlákniny, polyfenolů a antioxidační aktivita. Nejvyšší hodnoty sušiny a obsah kyselin měly šalotka a červená cibule. Nejvyšší obsah vlákniny měla šalotka (0.6 g/100 g); jiné typy měly mnohem nižší obsah. Obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu, stanovovanou pomocí DPPH metody, měly nejvyšší šalotka (93.9 mg ekv. GA/100 g; 4.13 mg ekv. AA/100g) a červená cibule (85.2 mg ekv. GA/100 g; 4.66 mg ekv. AA/100g). Nejnižší obsah polyfenolů měla růžová cibule (49.9 mg ekv. GA/100 g) a nejnižší hodnotu antioxidační aktivity bílá cibule (2.52 mg ekv. AA/100g). Šalotka a červená cibule tedy patří k typům s nejvyšším množstvím biologicky activních látek.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-479-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    235-241

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2017

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article