Analytical and antioxidant parameters of different onion types
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517377" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517377 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analytické a antioxidační parametry různých druhů cibule
Original language description
Cibule (Allium cepa L.) obsahuje některé důležité biologicky aktivní látky (vitaminy, minerální látky, antioxidanty) a fytoncidy, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Vitamin E a C a některé polyfenolické látky, flavonoidy s flavonolem kvercetinem jako nejdůležitějším, patří k běžným antioxidantům v cibuli. V práci bylo analyzováno 5 typů syrové cibule (žlutá, bílá, červená, růžová a šalotka). Analyzována byla sušina refraktometricky, obsah kyselin, vlákniny, polyfenolů a antioxidační aktivita. Nejvyšší hodnoty sušiny a obsah kyselin měly šalotka a červená cibule. Nejvyšší obsah vlákniny měla šalotka (0.6 g/100 g); jiné typy měly mnohem nižší obsah. Obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu, stanovovanou pomocí DPPH metody, měly nejvyšší šalotka (93.9 mg ekv. GA/100 g; 4.13 mg ekv. AA/100g) a červená cibule (85.2 mg ekv. GA/100 g; 4.66 mg ekv. AA/100g). Nejnižší obsah polyfenolů měla růžová cibule (49.9 mg ekv. GA/100 g) a nejnižší hodnotu antioxidační aktivity bílá cibule (2.52 mg ekv. AA/100g). Šalotka a červená cibule tedy patří k typům s nejvyšším množstvím biologicky activních látek.
Czech name
Analytické a antioxidační parametry různých druhů cibule
Czech description
Cibule (Allium cepa L.) obsahuje některé důležité biologicky aktivní látky (vitaminy, minerální látky, antioxidanty) a fytoncidy, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Vitamin E a C a některé polyfenolické látky, flavonoidy s flavonolem kvercetinem jako nejdůležitějším, patří k běžným antioxidantům v cibuli. V práci bylo analyzováno 5 typů syrové cibule (žlutá, bílá, červená, růžová a šalotka). Analyzována byla sušina refraktometricky, obsah kyselin, vlákniny, polyfenolů a antioxidační aktivita. Nejvyšší hodnoty sušiny a obsah kyselin měly šalotka a červená cibule. Nejvyšší obsah vlákniny měla šalotka (0.6 g/100 g); jiné typy měly mnohem nižší obsah. Obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu, stanovovanou pomocí DPPH metody, měly nejvyšší šalotka (93.9 mg ekv. GA/100 g; 4.13 mg ekv. AA/100g) a červená cibule (85.2 mg ekv. GA/100 g; 4.66 mg ekv. AA/100g). Nejnižší obsah polyfenolů měla růžová cibule (49.9 mg ekv. GA/100 g) a nejnižší hodnotu antioxidační aktivity bílá cibule (2.52 mg ekv. AA/100g). Šalotka a červená cibule tedy patří k typům s nejvyšším množstvím biologicky activních látek.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
7
Pages from-to
235-241
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—