Antioxidant activity and polyphenols content of selected medicinal and aromatic herbs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517408" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517408 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů vybraných léčivých a aromatických rostlin
Original language description
Léčivé a aromatické rostliny obsahují významné biologicky aktivní látky, jakou jsou antioxidanty (polyfenoly, vitamíny, minerální látky), které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Složení a obsah jednotlivých antioxidačních látek v rostlinách závisí na odrůdě, původu, půdě, podnebí, hnojení a ošetřování rostlin. Mezi významné antioxidanty vyskytující se v těchto rostlinách se řadí především polyfenolické látky (fenolové kyseliny, flavonoidy). K významným léčivým a aromatickým rostlinám patří anýz, fenykl, kmín, majoránka, muškátový květ a muškátový ořech. Cílem práce bylo zjistit celkový obsah polyfenolických látek (PF) fotometrickou metodou s Folin-Ciocalteuovým (FC) činidlem a antioxidační aktivitu (AA) vybraných rostlin spektrometrickou metodou DPPH.
Czech name
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů vybraných léčivých a aromatických rostlin
Czech description
Léčivé a aromatické rostliny obsahují významné biologicky aktivní látky, jakou jsou antioxidanty (polyfenoly, vitamíny, minerální látky), které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Složení a obsah jednotlivých antioxidačních látek v rostlinách závisí na odrůdě, původu, půdě, podnebí, hnojení a ošetřování rostlin. Mezi významné antioxidanty vyskytující se v těchto rostlinách se řadí především polyfenolické látky (fenolové kyseliny, flavonoidy). K významným léčivým a aromatickým rostlinám patří anýz, fenykl, kmín, majoránka, muškátový květ a muškátový ořech. Cílem práce bylo zjistit celkový obsah polyfenolických látek (PF) fotometrickou metodou s Folin-Ciocalteuovým (FC) činidlem a antioxidační aktivitu (AA) vybraných rostlin spektrometrickou metodou DPPH.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů