Poultry By-products as a Raw-material for Preparing Food-grade Collagen
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520137" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520137 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vedlejší drůbeží jatečné produkty jako surovina pro získávání potravinářského kolagenu
Original language description
S neustále rostoucí spotřebou drůbežího masa nabývají na významu tzv. vedlejší produkty, které vznikají během produkce. Vzhledem k velkému množství jejich výskytu a jejich biologické povaze je nutné s nimi správně nakládat, aby nedocházelo ke znečištění životního prostředí. Nejlepším způsobem řešení tohoto problému je jejich využití jako suroviny pro přípravu produktů, které obsahují velké množství proteinů, zejména kolagenu, který je široce využíván v potravinářství a jiných průmyslech. Drůbeží kůže je vedlejší produkt bohatá na kolagen, který lze izolovat řízeným odbouráváním nežádoucích složek (zejména tuků, nekolagenních bílkovin a proteinů). Přečištěný kolagen může být dále zpracován (nejen) na kolagenní produkty. Kuřecí kůže s vysokým obsahem tuku (85,0 %) může být účinně odtučněna za použití směsi rozpouštědel petrolether + ethanol a lze tak připravit kolagen se zbytkovým obsahem tuku přibližně 14%.
Czech name
Vedlejší drůbeží jatečné produkty jako surovina pro získávání potravinářského kolagenu
Czech description
S neustále rostoucí spotřebou drůbežího masa nabývají na významu tzv. vedlejší produkty, které vznikají během produkce. Vzhledem k velkému množství jejich výskytu a jejich biologické povaze je nutné s nimi správně nakládat, aby nedocházelo ke znečištění životního prostředí. Nejlepším způsobem řešení tohoto problému je jejich využití jako suroviny pro přípravu produktů, které obsahují velké množství proteinů, zejména kolagenu, který je široce využíván v potravinářství a jiných průmyslech. Drůbeží kůže je vedlejší produkt bohatá na kolagen, který lze izolovat řízeným odbouráváním nežádoucích složek (zejména tuků, nekolagenních bílkovin a proteinů). Přečištěný kolagen může být dále zpracován (nejen) na kolagenní produkty. Kuřecí kůže s vysokým obsahem tuku (85,0 %) může být účinně odtučněna za použití směsi rozpouštědel petrolether + ethanol a lze tak připravit kolagen se zbytkovým obsahem tuku přibližně 14%.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác z XV. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online)
ISBN
978-80-552-1813-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
10
Pages from-to
172-181
Publisher name
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Piešťany
Event date
Mar 22, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—