All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Poultry By-products as a Raw-material for Preparing Food-grade Collagen

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520137" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520137 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vedlejší drůbeží jatečné produkty jako surovina pro získávání potravinářského kolagenu

  • Original language description

    S neustále rostoucí spotřebou drůbežího masa nabývají na významu tzv. vedlejší produkty, které vznikají během produkce. Vzhledem k velkému množství jejich výskytu a jejich biologické povaze je nutné s nimi správně nakládat, aby nedocházelo ke znečištění životního prostředí. Nejlepším způsobem řešení tohoto problému je jejich využití jako suroviny pro přípravu produktů, které obsahují velké množství proteinů, zejména kolagenu, který je široce využíván v potravinářství a jiných průmyslech. Drůbeží kůže je vedlejší produkt bohatá na kolagen, který lze izolovat řízeným odbouráváním nežádoucích složek (zejména tuků, nekolagenních bílkovin a proteinů). Přečištěný kolagen může být dále zpracován (nejen) na kolagenní produkty. Kuřecí kůže s vysokým obsahem tuku (85,0 %) může být účinně odtučněna za použití směsi rozpouštědel petrolether + ethanol a lze tak připravit kolagen se zbytkovým obsahem tuku přibližně 14%.

  • Czech name

    Vedlejší drůbeží jatečné produkty jako surovina pro získávání potravinářského kolagenu

  • Czech description

    S neustále rostoucí spotřebou drůbežího masa nabývají na významu tzv. vedlejší produkty, které vznikají během produkce. Vzhledem k velkému množství jejich výskytu a jejich biologické povaze je nutné s nimi správně nakládat, aby nedocházelo ke znečištění životního prostředí. Nejlepším způsobem řešení tohoto problému je jejich využití jako suroviny pro přípravu produktů, které obsahují velké množství proteinů, zejména kolagenu, který je široce využíván v potravinářství a jiných průmyslech. Drůbeží kůže je vedlejší produkt bohatá na kolagen, který lze izolovat řízeným odbouráváním nežádoucích složek (zejména tuků, nekolagenních bílkovin a proteinů). Přečištěný kolagen může být dále zpracován (nejen) na kolagenní produkty. Kuřecí kůže s vysokým obsahem tuku (85,0 %) může být účinně odtučněna za použití směsi rozpouštědel petrolether + ethanol a lze tak připravit kolagen se zbytkovým obsahem tuku přibližně 14%.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác z XV. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online)

  • ISBN

    978-80-552-1813-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    172-181

  • Publisher name

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Piešťany

  • Event date

    Mar 22, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article