Determination of Selected Antioxidant Parameters of Cornelian Cherry Fruits (Cornus Mas L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520142" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520142 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/70883521:28150/18:63520142
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení vybraných antioxidačních parametrů u plodů dřínu obecného (Cornus Mas L.)
Original language description
Plody druhů Cornus jsou známé jako bohatý zdroj několika důležitých biologicky aktivních látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny a minerály. Cílem této práce bylo stanovení vybraných antioxidačních parametrů ve třech odrůdách dřínů, konkrétně "Jaltský", "Vydubecký" a "Joliko". Pro měření celkového obsahu fenolu (TPC), celkového obsahu flavonoidů (TFC) a antioxidační aktivity (AA) byly použity spektrofotometrické metody. Obsah vitaminu C a polyfenolický profil byly analyzovány za použití vysoce výkonné kapalinové chromatografie (HPLC). Antioxidační aktivita se pohybovala mezi 16,48 a 35,24 mg trolox ekvivalentu g -1 sušiny (DM). Byly zjištěny maximální hodnoty TPC (17,55 mg ekvivalentu galové kyseliny g -1 DM) a TFC (10,72 g ekvivalentu rutinu g -1 DM) pro kultivar "Vydubecký". U tohoto kultivaru byl zaznaménán také nejvyšší celkový obsah vitaminu C. Celkový obsah polyfenolů měřených pomocí HPLC byl v rozmezí 4021,8 až 3494,1 μg.g-1 DM s epigallocatechinem jako nejčastější polyfenolickou sloučeninou s obsahem mezi 1025,1 a 1794,6 μg.g -1 DM.
Czech name
Stanovení vybraných antioxidačních parametrů u plodů dřínu obecného (Cornus Mas L.)
Czech description
Plody druhů Cornus jsou známé jako bohatý zdroj několika důležitých biologicky aktivních látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny a minerály. Cílem této práce bylo stanovení vybraných antioxidačních parametrů ve třech odrůdách dřínů, konkrétně "Jaltský", "Vydubecký" a "Joliko". Pro měření celkového obsahu fenolu (TPC), celkového obsahu flavonoidů (TFC) a antioxidační aktivity (AA) byly použity spektrofotometrické metody. Obsah vitaminu C a polyfenolický profil byly analyzovány za použití vysoce výkonné kapalinové chromatografie (HPLC). Antioxidační aktivita se pohybovala mezi 16,48 a 35,24 mg trolox ekvivalentu g -1 sušiny (DM). Byly zjištěny maximální hodnoty TPC (17,55 mg ekvivalentu galové kyseliny g -1 DM) a TFC (10,72 g ekvivalentu rutinu g -1 DM) pro kultivar "Vydubecký". U tohoto kultivaru byl zaznaménán také nejvyšší celkový obsah vitaminu C. Celkový obsah polyfenolů měřených pomocí HPLC byl v rozmezí 4021,8 až 3494,1 μg.g-1 DM s epigallocatechinem jako nejčastější polyfenolickou sloučeninou s obsahem mezi 1025,1 a 1794,6 μg.g -1 DM.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
9
Pages from-to
120-128
Publisher name
Mendel University in Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—