Caffeine determination in teas using HPLC
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520177" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520177 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení kofeinu v čajích metodou HPLC
Original language description
Nápoje připravené z čajovníku Camelia sinensis L. patří k nejvíce populárním nápojům. Mnoho studií již potvrdilo, že pití čaje se může podílet na snižování rizika kardiovaskulárních problémů, což je spojováno s jejich vysokou antioxidační aktivitou díky vyššímu obsahu fenolických látek. Dle technologie výroby se rozdělují čaje na fermentované, polofermentované, nebo nefermentované. Jednou z biologicky aktivních látek čajovníku je kofein, rostlinný alkaloid řadící se mezi metylxantiny, které stimulují nervovou soustavu. Obsah kofeinu v námi naměřených čajích dosahoval 36,8 mg/g
Czech name
Stanovení kofeinu v čajích metodou HPLC
Czech description
Nápoje připravené z čajovníku Camelia sinensis L. patří k nejvíce populárním nápojům. Mnoho studií již potvrdilo, že pití čaje se může podílet na snižování rizika kardiovaskulárních problémů, což je spojováno s jejich vysokou antioxidační aktivitou díky vyššímu obsahu fenolických látek. Dle technologie výroby se rozdělují čaje na fermentované, polofermentované, nebo nefermentované. Jednou z biologicky aktivních látek čajovníku je kofein, rostlinný alkaloid řadící se mezi metylxantiny, které stimulují nervovou soustavu. Obsah kofeinu v námi naměřených čajích dosahoval 36,8 mg/g
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů