All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Utilisation of protein by-products from Poultry slaughterhouse for preparation of collagen.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523226" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523226 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití vedlejších bílkovinných produktů z porážky drůbeže na přípravu kolagenu

  • Original language description

    Kolagen je ve vodě rozpustný protein, který se získává z kůží, kostí, šlach a dalších produktů bohatých na kolagen. Porážka drůbeže produkuje velké množství vedlejších jatečných produktů. Mezi tyto vedlejší produkty patří například drůbeží hlavy, nohy, vnitřnosti a další. Cílem práce bylo zjistit možnosti extrakce proteinových produktů z kuřecích žaludků po předchozí opracování proteolytickým enzymem. Dále připravené hydrolyzáty 1. stupně byly podrobeny fyzikálně-chemickým testům, aby se stanovila jejich kvalita (např. viskozita, čirost, obsah anorganických látek atd.). Rovněž byl sledován vliv vybraných parametrů zpracování (teplota a doba extrakce) na (celkovou) účinnost extrakce. Množství přidaného enzymu a doba enzymatického opracování byla pro všechny experimenty konstantní. Metodika práce byla založena na faktorových experimentech. Jako vedlejší kolagenní produkt byly vybrány kuřecí žaludky. Postup byl založen na rozemletí surového materiálu na požadovanou velikost s následným odstraněním nekolagenních bílkovin pomocí 0,05% NaOH a acetonu. Extrakce hydrolyzátu 1. a 2. stupně byla prováděna s následnou filtrací a sušením. Výtěžky hydrolyzátu 2. stupně byly 2,26 až 4,23%. Množství extrahovaných hydrolyzátů 1. stupně se pohybovalo od 5,13 do 24,75%. Obsah popela hydrolyzátů 1. stupně se pohyboval od 1,22 do 6,61%. Čirost 6,67% roztoku hydrolyzátu (měřeno při x = 640 nm) byla stanovena v rozmezí 0,9 až 2,5%. Hodnota pH se pohybovala od 6,8 do 7,4.

  • Czech name

    Využití vedlejších bílkovinných produktů z porážky drůbeže na přípravu kolagenu

  • Czech description

    Kolagen je ve vodě rozpustný protein, který se získává z kůží, kostí, šlach a dalších produktů bohatých na kolagen. Porážka drůbeže produkuje velké množství vedlejších jatečných produktů. Mezi tyto vedlejší produkty patří například drůbeží hlavy, nohy, vnitřnosti a další. Cílem práce bylo zjistit možnosti extrakce proteinových produktů z kuřecích žaludků po předchozí opracování proteolytickým enzymem. Dále připravené hydrolyzáty 1. stupně byly podrobeny fyzikálně-chemickým testům, aby se stanovila jejich kvalita (např. viskozita, čirost, obsah anorganických látek atd.). Rovněž byl sledován vliv vybraných parametrů zpracování (teplota a doba extrakce) na (celkovou) účinnost extrakce. Množství přidaného enzymu a doba enzymatického opracování byla pro všechny experimenty konstantní. Metodika práce byla založena na faktorových experimentech. Jako vedlejší kolagenní produkt byly vybrány kuřecí žaludky. Postup byl založen na rozemletí surového materiálu na požadovanou velikost s následným odstraněním nekolagenních bílkovin pomocí 0,05% NaOH a acetonu. Extrakce hydrolyzátu 1. a 2. stupně byla prováděna s následnou filtrací a sušením. Výtěžky hydrolyzátu 2. stupně byly 2,26 až 4,23%. Množství extrahovaných hydrolyzátů 1. stupně se pohybovalo od 5,13 do 24,75%. Obsah popela hydrolyzátů 1. stupně se pohyboval od 1,22 do 6,61%. Čirost 6,67% roztoku hydrolyzátu (měřeno při x = 640 nm) byla stanovena v rozmezí 0,9 až 2,5%. Hodnota pH se pohybovala od 6,8 do 7,4.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác zo XVI. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online

  • ISBN

    978-80-552-1978-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    196-205

  • Publisher name

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Piešťany

  • Event date

    Mar 28, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article