Utilisation of protein by-products from Poultry slaughterhouse for preparation of collagen.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523226" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523226 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití vedlejších bílkovinných produktů z porážky drůbeže na přípravu kolagenu
Original language description
Kolagen je ve vodě rozpustný protein, který se získává z kůží, kostí, šlach a dalších produktů bohatých na kolagen. Porážka drůbeže produkuje velké množství vedlejších jatečných produktů. Mezi tyto vedlejší produkty patří například drůbeží hlavy, nohy, vnitřnosti a další. Cílem práce bylo zjistit možnosti extrakce proteinových produktů z kuřecích žaludků po předchozí opracování proteolytickým enzymem. Dále připravené hydrolyzáty 1. stupně byly podrobeny fyzikálně-chemickým testům, aby se stanovila jejich kvalita (např. viskozita, čirost, obsah anorganických látek atd.). Rovněž byl sledován vliv vybraných parametrů zpracování (teplota a doba extrakce) na (celkovou) účinnost extrakce. Množství přidaného enzymu a doba enzymatického opracování byla pro všechny experimenty konstantní. Metodika práce byla založena na faktorových experimentech. Jako vedlejší kolagenní produkt byly vybrány kuřecí žaludky. Postup byl založen na rozemletí surového materiálu na požadovanou velikost s následným odstraněním nekolagenních bílkovin pomocí 0,05% NaOH a acetonu. Extrakce hydrolyzátu 1. a 2. stupně byla prováděna s následnou filtrací a sušením. Výtěžky hydrolyzátu 2. stupně byly 2,26 až 4,23%. Množství extrahovaných hydrolyzátů 1. stupně se pohybovalo od 5,13 do 24,75%. Obsah popela hydrolyzátů 1. stupně se pohyboval od 1,22 do 6,61%. Čirost 6,67% roztoku hydrolyzátu (měřeno při x = 640 nm) byla stanovena v rozmezí 0,9 až 2,5%. Hodnota pH se pohybovala od 6,8 do 7,4.
Czech name
Využití vedlejších bílkovinných produktů z porážky drůbeže na přípravu kolagenu
Czech description
Kolagen je ve vodě rozpustný protein, který se získává z kůží, kostí, šlach a dalších produktů bohatých na kolagen. Porážka drůbeže produkuje velké množství vedlejších jatečných produktů. Mezi tyto vedlejší produkty patří například drůbeží hlavy, nohy, vnitřnosti a další. Cílem práce bylo zjistit možnosti extrakce proteinových produktů z kuřecích žaludků po předchozí opracování proteolytickým enzymem. Dále připravené hydrolyzáty 1. stupně byly podrobeny fyzikálně-chemickým testům, aby se stanovila jejich kvalita (např. viskozita, čirost, obsah anorganických látek atd.). Rovněž byl sledován vliv vybraných parametrů zpracování (teplota a doba extrakce) na (celkovou) účinnost extrakce. Množství přidaného enzymu a doba enzymatického opracování byla pro všechny experimenty konstantní. Metodika práce byla založena na faktorových experimentech. Jako vedlejší kolagenní produkt byly vybrány kuřecí žaludky. Postup byl založen na rozemletí surového materiálu na požadovanou velikost s následným odstraněním nekolagenních bílkovin pomocí 0,05% NaOH a acetonu. Extrakce hydrolyzátu 1. a 2. stupně byla prováděna s následnou filtrací a sušením. Výtěžky hydrolyzátu 2. stupně byly 2,26 až 4,23%. Množství extrahovaných hydrolyzátů 1. stupně se pohybovalo od 5,13 do 24,75%. Obsah popela hydrolyzátů 1. stupně se pohyboval od 1,22 do 6,61%. Čirost 6,67% roztoku hydrolyzátu (měřeno při x = 640 nm) byla stanovena v rozmezí 0,9 až 2,5%. Hodnota pH se pohybovala od 6,8 do 7,4.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác zo XVI. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online
ISBN
978-80-552-1978-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
196-205
Publisher name
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Piešťany
Event date
Mar 28, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—