Utilisation of chicken slaughterhouse collagen by-products for preparation of gelatines and hydrolysates
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523441" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523441 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/70883521:28140/19:63523441 RIV/70883521:28610/19:63523441
Result on the web
<a href="http://www.journals4free.com/link.jsp?l=2348939" target="_blank" >http://www.journals4free.com/link.jsp?l=2348939</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití vedlejších kolagenních produktů z porážky drůbeže k přípravě želatin a hydrolyzátů
Original language description
Se zvyšující se spotřebou drůbežího masa, v ČR cca 25 kg/osobu/rok, roste i produkce vedlejších jatečných produktů (peří, krev, kosti, kůže, střeva, droby, žlázy, končetiny a různé tukové tkáně) představující potenciální rizika pro zdraví lidí a životní prostředí, která je nutné eliminovat buď bezpečnou likvidací těchto produktů ve veterinárních asanačních ústavech (kafileriích), nebo jejich využitím. Krev se používá jako přísada v potravinářských výrobách a na výrobu krmné moučky, kůže a kosti na výrobu želatin, hnojiv a krmiv, tuky k výrobě mýdel, biopaliv, maziv či jako přísada pro kosmetické aplikace. Peří lze hydrolýzou zpracovat na keratinové hydrolyzáty, které se používají jako růstové stimulátory, přísada do krmiv, nebo kosmetické aplikace. Na výrobu kolagenních hydrolyzátů lze použít jakékoliv tkáně bohaté na kolagen. Hydrolyzáty nacházejí uplatnění např. jako potravinové doplňky, funkční přísady v kosmetických formulacích či v lékařských aplikacích. Kuřecí běháky (přibližně 5 % hmotnosti drůbeže) obsahují vysoký podíl bílkovin (zejména kolagenu) a lze je proto zpracovat na produkty s vyšší přidanou hodnotou, např. na želatiny či hydrolyzáty. Soudobá literatura zmiňuje přípravu želatin (typu A) kyselým způsobem z kůží a šlach kuřecích běháků, ale s nízkými výtěžky želatin. Alkalický způsob zpracování kuřecích běháků na želatiny (typu B) není v literatuře zmíněn, nicméně je známo zpracování kuřecích a krůtích hlav Cílem příspěvku je návrh technologických podmínek zpracování bílkovin kuřecích běháků na vysoce kvalitní kolagenní produkty (želatiny a hydrolyzáty).
Czech name
Využití vedlejších kolagenních produktů z porážky drůbeže k přípravě želatin a hydrolyzátů
Czech description
Se zvyšující se spotřebou drůbežího masa, v ČR cca 25 kg/osobu/rok, roste i produkce vedlejších jatečných produktů (peří, krev, kosti, kůže, střeva, droby, žlázy, končetiny a různé tukové tkáně) představující potenciální rizika pro zdraví lidí a životní prostředí, která je nutné eliminovat buď bezpečnou likvidací těchto produktů ve veterinárních asanačních ústavech (kafileriích), nebo jejich využitím. Krev se používá jako přísada v potravinářských výrobách a na výrobu krmné moučky, kůže a kosti na výrobu želatin, hnojiv a krmiv, tuky k výrobě mýdel, biopaliv, maziv či jako přísada pro kosmetické aplikace. Peří lze hydrolýzou zpracovat na keratinové hydrolyzáty, které se používají jako růstové stimulátory, přísada do krmiv, nebo kosmetické aplikace. Na výrobu kolagenních hydrolyzátů lze použít jakékoliv tkáně bohaté na kolagen. Hydrolyzáty nacházejí uplatnění např. jako potravinové doplňky, funkční přísady v kosmetických formulacích či v lékařských aplikacích. Kuřecí běháky (přibližně 5 % hmotnosti drůbeže) obsahují vysoký podíl bílkovin (zejména kolagenu) a lze je proto zpracovat na produkty s vyšší přidanou hodnotou, např. na želatiny či hydrolyzáty. Soudobá literatura zmiňuje přípravu želatin (typu A) kyselým způsobem z kůží a šlach kuřecích běháků, ale s nízkými výtěžky želatin. Alkalický způsob zpracování kuřecích běháků na želatiny (typu B) není v literatuře zmíněn, nicméně je známo zpracování kuřecích a krůtích hlav Cílem příspěvku je návrh technologických podmínek zpracování bílkovin kuřecích běháků na vysoce kvalitní kolagenní produkty (želatiny a hydrolyzáty).
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
113
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
121-125
UT code for WoS article
000458397400008
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85070741832