All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Utilisation of chicken slaughterhouse collagen by-products for preparation of gelatines and hydrolysates

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523441" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523441 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/70883521:28140/19:63523441 RIV/70883521:28610/19:63523441

  • Result on the web

    <a href="http://www.journals4free.com/link.jsp?l=2348939" target="_blank" >http://www.journals4free.com/link.jsp?l=2348939</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití vedlejších kolagenních produktů z porážky drůbeže k přípravě želatin a hydrolyzátů

  • Original language description

    Se zvyšující se spotřebou drůbežího masa, v ČR cca 25 kg/osobu/rok, roste i produkce vedlejších jatečných produktů (peří, krev, kosti, kůže, střeva, droby, žlázy, končetiny a různé tukové tkáně) představující potenciální rizika pro zdraví lidí a životní prostředí, která je nutné eliminovat buď bezpečnou likvidací těchto produktů ve veterinárních asanačních ústavech (kafileriích), nebo jejich využitím. Krev se používá jako přísada v potravinářských výrobách a na výrobu krmné moučky, kůže a kosti na výrobu želatin, hnojiv a krmiv, tuky k výrobě mýdel, biopaliv, maziv či jako přísada pro kosmetické aplikace. Peří lze hydrolýzou zpracovat na keratinové hydrolyzáty, které se používají jako růstové stimulátory, přísada do krmiv, nebo kosmetické aplikace. Na výrobu kolagenních hydrolyzátů lze použít jakékoliv tkáně bohaté na kolagen. Hydrolyzáty nacházejí uplatnění např. jako potravinové doplňky, funkční přísady v kosmetických formulacích či v lékařských aplikacích. Kuřecí běháky (přibližně 5 % hmotnosti drůbeže) obsahují vysoký podíl bílkovin (zejména kolagenu) a lze je proto zpracovat na produkty s vyšší přidanou hodnotou, např. na želatiny či hydrolyzáty. Soudobá literatura zmiňuje přípravu želatin (typu A) kyselým způsobem z kůží a šlach kuřecích běháků, ale s nízkými výtěžky želatin. Alkalický způsob zpracování kuřecích běháků na želatiny (typu B) není v literatuře zmíněn, nicméně je známo zpracování kuřecích a krůtích hlav Cílem příspěvku je návrh technologických podmínek zpracování bílkovin kuřecích běháků na vysoce kvalitní kolagenní produkty (želatiny a hydrolyzáty).

  • Czech name

    Využití vedlejších kolagenních produktů z porážky drůbeže k přípravě želatin a hydrolyzátů

  • Czech description

    Se zvyšující se spotřebou drůbežího masa, v ČR cca 25 kg/osobu/rok, roste i produkce vedlejších jatečných produktů (peří, krev, kosti, kůže, střeva, droby, žlázy, končetiny a různé tukové tkáně) představující potenciální rizika pro zdraví lidí a životní prostředí, která je nutné eliminovat buď bezpečnou likvidací těchto produktů ve veterinárních asanačních ústavech (kafileriích), nebo jejich využitím. Krev se používá jako přísada v potravinářských výrobách a na výrobu krmné moučky, kůže a kosti na výrobu želatin, hnojiv a krmiv, tuky k výrobě mýdel, biopaliv, maziv či jako přísada pro kosmetické aplikace. Peří lze hydrolýzou zpracovat na keratinové hydrolyzáty, které se používají jako růstové stimulátory, přísada do krmiv, nebo kosmetické aplikace. Na výrobu kolagenních hydrolyzátů lze použít jakékoliv tkáně bohaté na kolagen. Hydrolyzáty nacházejí uplatnění např. jako potravinové doplňky, funkční přísady v kosmetických formulacích či v lékařských aplikacích. Kuřecí běháky (přibližně 5 % hmotnosti drůbeže) obsahují vysoký podíl bílkovin (zejména kolagenu) a lze je proto zpracovat na produkty s vyšší přidanou hodnotou, např. na želatiny či hydrolyzáty. Soudobá literatura zmiňuje přípravu želatin (typu A) kyselým způsobem z kůží a šlach kuřecích běháků, ale s nízkými výtěžky želatin. Alkalický způsob zpracování kuřecích běháků na želatiny (typu B) není v literatuře zmíněn, nicméně je známo zpracování kuřecích a krůtích hlav Cílem příspěvku je návrh technologických podmínek zpracování bílkovin kuřecích běháků na vysoce kvalitní kolagenní produkty (želatiny a hydrolyzáty).

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    113

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    121-125

  • UT code for WoS article

    000458397400008

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85070741832