Antioxidant Capacity of Selected Culinary Plants in Different Forms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523278" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523278 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidační aktivita vybraných kulinářských rostlin v různé formě
Original language description
Kulinářské rostliny jako jsou natě celeru, pažitky, kopru a petrželová nať, jsou významnými z důvodu ochucení, vylepšení chutě a vůně potravin a pokrmů a také kvůli pozitivnímu vlivu na zdraví člověka. Obsahují významné nutriční a biologicky aktivní látky jako antioxidanty (vitaminy, minerální látky, a polyfenoly, především flavonoidy a fenolové kyseliny). Na stanovení všech parametrů bylo využito fotometrické stanovení. Obsah polyfenolů pro extrakty z čerstvých rostlin byl stanoven v rozsahu od 6,7 do 26,9; a pro zmražené rostliny od 3,5 do 21,4 mg GAE.g-1, v sestupném pořadí: celerová a petrželová (hladkolistá) nať, koprová, petrželová (kudrnka) nať a nať pažitky. Obsah flavonoidů pro extrakty z čerstvých rostlin byl v sestupném pořadí: celerová a koprová nať, nať pažitky, a nejméně měly petrželové natě (hladkolistá, kudrnka), rozsah 0,8 – 14,1 mg RE.g-1. Obsah v mražené formě nebyl detegován. Nejvyšší antioxidační aktivita (nejnižší hodnoty IC50) byla zjištěna pro petrželové natě, dále pro koprovou a celerovou nať a nejnižší pro nať pažitky (2,93 – 14,78 mg.mL-1). Hodnoty IC50 pro zmražené extrakty byly v sestupném pořadí: nať pažitky, celeru a kopru (3,29 – 9,39 mg.mL-1), a tedy koprová nať vykazuje nejsilnější antioxidační aktivitu mezi mraženými rostlinami. Petrželové natě and koprová nať patří k rostlinám s vyšším obsahem biologicky aktivních látek s dobrou antioxidační aktivitou.
Czech name
Antioxidační aktivita vybraných kulinářských rostlin v různé formě
Czech description
Kulinářské rostliny jako jsou natě celeru, pažitky, kopru a petrželová nať, jsou významnými z důvodu ochucení, vylepšení chutě a vůně potravin a pokrmů a také kvůli pozitivnímu vlivu na zdraví člověka. Obsahují významné nutriční a biologicky aktivní látky jako antioxidanty (vitaminy, minerální látky, a polyfenoly, především flavonoidy a fenolové kyseliny). Na stanovení všech parametrů bylo využito fotometrické stanovení. Obsah polyfenolů pro extrakty z čerstvých rostlin byl stanoven v rozsahu od 6,7 do 26,9; a pro zmražené rostliny od 3,5 do 21,4 mg GAE.g-1, v sestupném pořadí: celerová a petrželová (hladkolistá) nať, koprová, petrželová (kudrnka) nať a nať pažitky. Obsah flavonoidů pro extrakty z čerstvých rostlin byl v sestupném pořadí: celerová a koprová nať, nať pažitky, a nejméně měly petrželové natě (hladkolistá, kudrnka), rozsah 0,8 – 14,1 mg RE.g-1. Obsah v mražené formě nebyl detegován. Nejvyšší antioxidační aktivita (nejnižší hodnoty IC50) byla zjištěna pro petrželové natě, dále pro koprovou a celerovou nať a nejnižší pro nať pažitky (2,93 – 14,78 mg.mL-1). Hodnoty IC50 pro zmražené extrakty byly v sestupném pořadí: nať pažitky, celeru a kopru (3,29 – 9,39 mg.mL-1), a tedy koprová nať vykazuje nejsilnější antioxidační aktivitu mezi mraženými rostlinami. Petrželové natě and koprová nať patří k rostlinám s vyšším obsahem biologicky aktivních látek s dobrou antioxidační aktivitou.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů