All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant Capacity of Selected Culinary Plants in Different Forms

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523278" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523278 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antioxidační aktivita vybraných kulinářských rostlin v různé formě

  • Original language description

    Kulinářské rostliny jako jsou natě celeru, pažitky, kopru a petrželová nať, jsou významnými z důvodu ochucení, vylepšení chutě a vůně potravin a pokrmů a také kvůli pozitivnímu vlivu na zdraví člověka. Obsahují významné nutriční a biologicky aktivní látky jako antioxidanty (vitaminy, minerální látky, a polyfenoly, především flavonoidy a fenolové kyseliny). Na stanovení všech parametrů bylo využito fotometrické stanovení. Obsah polyfenolů pro extrakty z čerstvých rostlin byl stanoven v rozsahu od 6,7 do 26,9; a pro zmražené rostliny od 3,5 do 21,4 mg GAE.g-1, v sestupném pořadí: celerová a petrželová (hladkolistá) nať, koprová, petrželová (kudrnka) nať a nať pažitky. Obsah flavonoidů pro extrakty z čerstvých rostlin byl v sestupném pořadí: celerová a koprová nať, nať pažitky, a nejméně měly petrželové natě (hladkolistá, kudrnka), rozsah 0,8 – 14,1 mg RE.g-1. Obsah v mražené formě nebyl detegován. Nejvyšší antioxidační aktivita (nejnižší hodnoty IC50) byla zjištěna pro petrželové natě, dále pro koprovou a celerovou nať a nejnižší pro nať pažitky (2,93 – 14,78 mg.mL-1). Hodnoty IC50 pro zmražené extrakty byly v sestupném pořadí: nať pažitky, celeru a kopru (3,29 – 9,39 mg.mL-1), a tedy koprová nať vykazuje nejsilnější antioxidační aktivitu mezi mraženými rostlinami. Petrželové natě and koprová nať patří k rostlinám s vyšším obsahem biologicky aktivních látek s dobrou antioxidační aktivitou.

  • Czech name

    Antioxidační aktivita vybraných kulinářských rostlin v různé formě

  • Czech description

    Kulinářské rostliny jako jsou natě celeru, pažitky, kopru a petrželová nať, jsou významnými z důvodu ochucení, vylepšení chutě a vůně potravin a pokrmů a také kvůli pozitivnímu vlivu na zdraví člověka. Obsahují významné nutriční a biologicky aktivní látky jako antioxidanty (vitaminy, minerální látky, a polyfenoly, především flavonoidy a fenolové kyseliny). Na stanovení všech parametrů bylo využito fotometrické stanovení. Obsah polyfenolů pro extrakty z čerstvých rostlin byl stanoven v rozsahu od 6,7 do 26,9; a pro zmražené rostliny od 3,5 do 21,4 mg GAE.g-1, v sestupném pořadí: celerová a petrželová (hladkolistá) nať, koprová, petrželová (kudrnka) nať a nať pažitky. Obsah flavonoidů pro extrakty z čerstvých rostlin byl v sestupném pořadí: celerová a koprová nať, nať pažitky, a nejméně měly petrželové natě (hladkolistá, kudrnka), rozsah 0,8 – 14,1 mg RE.g-1. Obsah v mražené formě nebyl detegován. Nejvyšší antioxidační aktivita (nejnižší hodnoty IC50) byla zjištěna pro petrželové natě, dále pro koprovou a celerovou nať a nejnižší pro nať pažitky (2,93 – 14,78 mg.mL-1). Hodnoty IC50 pro zmražené extrakty byly v sestupném pořadí: nať pažitky, celeru a kopru (3,29 – 9,39 mg.mL-1), a tedy koprová nať vykazuje nejsilnější antioxidační aktivitu mezi mraženými rostlinami. Petrželové natě and koprová nať patří k rostlinám s vyšším obsahem biologicky aktivních látek s dobrou antioxidační aktivitou.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů