All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of fat content of edible insects fed with alternative food sources

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523403" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523403 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.mpsr.sk/download.php?fID=18359" target="_blank" >https://www.mpsr.sk/download.php?fID=18359</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení obsahu tuku u jedlého hmyzu krmeného alternativními zdroji potravy

  • Original language description

    Jedlý hmyz není významný pouze z hlediska obsahu bílkovin, ale může obsahovat také vysoký obsah tuku. Tento obsah závisí na řadě faktorů, jako je roční období, vývojové stádium, pohlaví jedince, prostředí, výživa a další. Pro analýzu byly použity larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor). Hmyz byl na začátku rozdělen do 4 experimentálních skupin do potravinářských plastových beden. První skupina byla krmena pšeničnými otrubami, druhá bramborami, třetí syrovátkou a čtvrtá pěnovým polystyrenem. Po homogenizaci byl pomocí Soxhleta extrahován tuk. Z naměřených vzorků byl stanoven průměrný obsah tuku u larev potemníka moučného 13,29 % - 37,89 %. Při krmení otrubami byl namšřen obsah tuku 37,08 ± 0,72 %. Krmivo jako jsou brambory a syrovátka vyšli o 5,87 ± 0,58 % resp. o 11,34 ± 1,93 % méně, než u vzorku krmenými otruby. Z daných druhů krmiv se jako nejoptimálnější jeví otruby a brambory z pohledu obsahu tuku.

  • Czech name

    Stanovení obsahu tuku u jedlého hmyzu krmeného alternativními zdroji potravy

  • Czech description

    Jedlý hmyz není významný pouze z hlediska obsahu bílkovin, ale může obsahovat také vysoký obsah tuku. Tento obsah závisí na řadě faktorů, jako je roční období, vývojové stádium, pohlaví jedince, prostředí, výživa a další. Pro analýzu byly použity larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor). Hmyz byl na začátku rozdělen do 4 experimentálních skupin do potravinářských plastových beden. První skupina byla krmena pšeničnými otrubami, druhá bramborami, třetí syrovátkou a čtvrtá pěnovým polystyrenem. Po homogenizaci byl pomocí Soxhleta extrahován tuk. Z naměřených vzorků byl stanoven průměrný obsah tuku u larev potemníka moučného 13,29 % - 37,89 %. Při krmení otrubami byl namšřen obsah tuku 37,08 ± 0,72 %. Krmivo jako jsou brambory a syrovátka vyšli o 5,87 ± 0,58 % resp. o 11,34 ± 1,93 % méně, než u vzorku krmenými otruby. Z daných druhů krmiv se jako nejoptimálnější jeví otruby a brambory z pohledu obsahu tuku.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca

  • ISBN

    978-80-89738-19-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    219-222

  • Publisher name

    Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Bratislava

  • Event date

    Nov 21, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article