Determination of fat content of edible insects fed with alternative food sources
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523403" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523403 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.mpsr.sk/download.php?fID=18359" target="_blank" >https://www.mpsr.sk/download.php?fID=18359</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení obsahu tuku u jedlého hmyzu krmeného alternativními zdroji potravy
Original language description
Jedlý hmyz není významný pouze z hlediska obsahu bílkovin, ale může obsahovat také vysoký obsah tuku. Tento obsah závisí na řadě faktorů, jako je roční období, vývojové stádium, pohlaví jedince, prostředí, výživa a další. Pro analýzu byly použity larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor). Hmyz byl na začátku rozdělen do 4 experimentálních skupin do potravinářských plastových beden. První skupina byla krmena pšeničnými otrubami, druhá bramborami, třetí syrovátkou a čtvrtá pěnovým polystyrenem. Po homogenizaci byl pomocí Soxhleta extrahován tuk. Z naměřených vzorků byl stanoven průměrný obsah tuku u larev potemníka moučného 13,29 % - 37,89 %. Při krmení otrubami byl namšřen obsah tuku 37,08 ± 0,72 %. Krmivo jako jsou brambory a syrovátka vyšli o 5,87 ± 0,58 % resp. o 11,34 ± 1,93 % méně, než u vzorku krmenými otruby. Z daných druhů krmiv se jako nejoptimálnější jeví otruby a brambory z pohledu obsahu tuku.
Czech name
Stanovení obsahu tuku u jedlého hmyzu krmeného alternativními zdroji potravy
Czech description
Jedlý hmyz není významný pouze z hlediska obsahu bílkovin, ale může obsahovat také vysoký obsah tuku. Tento obsah závisí na řadě faktorů, jako je roční období, vývojové stádium, pohlaví jedince, prostředí, výživa a další. Pro analýzu byly použity larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor). Hmyz byl na začátku rozdělen do 4 experimentálních skupin do potravinářských plastových beden. První skupina byla krmena pšeničnými otrubami, druhá bramborami, třetí syrovátkou a čtvrtá pěnovým polystyrenem. Po homogenizaci byl pomocí Soxhleta extrahován tuk. Z naměřených vzorků byl stanoven průměrný obsah tuku u larev potemníka moučného 13,29 % - 37,89 %. Při krmení otrubami byl namšřen obsah tuku 37,08 ± 0,72 %. Krmivo jako jsou brambory a syrovátka vyšli o 5,87 ± 0,58 % resp. o 11,34 ± 1,93 % méně, než u vzorku krmenými otruby. Z daných druhů krmiv se jako nejoptimálnější jeví otruby a brambory z pohledu obsahu tuku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca
ISBN
978-80-89738-19-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
219-222
Publisher name
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
Place of publication
Bratislava
Event location
Bratislava
Event date
Nov 21, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—