Occurrence of decarboxylase-positive microorganisms in wastewater from the dairy industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63525969" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63525969 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt dekarboxyláza-pozitivních mikroorganizmů v odpadních vodách z mlékárenského průmyslu
Original language description
Z 10 vzorků odpadních vod mlékárenského průmyslu, odebraných v různých částech provozu, se podařilo izolovat a identifikovat 77 bakteriálních kmenů vlastnících dekarboxylasavou aktivitu. In vitro produkované množství 8 biogenních aminů bylo sledováno a detekováno pomocí HPLC/UV-Vis po předkolonové derivatizaci dansylchloridem. Všechny izolované bakterie byly schopny produkovat 4 – 8 biogenních aminů, v různých kombinacích a množstvích, ale také v závislosti na vzorku, ze kterého pocházely (letní vs. podzimní odběr). Bakterie izolované ze vzorků vod odebraných v létě byly významnými producenty putrescinu, kadaverinu a tyraminu (více než 100 mg/L), naproti tomu kmeny izolované ze vzorků odpadních vod odebraných na podzim byly významnými producenty tryptaminu a fenylethylaminu (více než 100 mg/L).
Czech name
Výskyt dekarboxyláza-pozitivních mikroorganizmů v odpadních vodách z mlékárenského průmyslu
Czech description
Z 10 vzorků odpadních vod mlékárenského průmyslu, odebraných v různých částech provozu, se podařilo izolovat a identifikovat 77 bakteriálních kmenů vlastnících dekarboxylasavou aktivitu. In vitro produkované množství 8 biogenních aminů bylo sledováno a detekováno pomocí HPLC/UV-Vis po předkolonové derivatizaci dansylchloridem. Všechny izolované bakterie byly schopny produkovat 4 – 8 biogenních aminů, v různých kombinacích a množstvích, ale také v závislosti na vzorku, ze kterého pocházely (letní vs. podzimní odběr). Bakterie izolované ze vzorků vod odebraných v létě byly významnými producenty putrescinu, kadaverinu a tyraminu (více než 100 mg/L), naproti tomu kmeny izolované ze vzorků odpadních vod odebraných na podzim byly významnými producenty tryptaminu a fenylethylaminu (více než 100 mg/L).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
129-134
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—