Decarboxylase activity of microorganisms in food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63558581" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63558581 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů v potravinách
Original language description
Bezpečnost potravin může být ohrožována mnohými riziky biologického, fyzikálního nebo chemického původu. Mezi často sledované kontaminanty potravin patří v poslední době i biogenní aminy (BA), jejichž produkce je spojena s dekarboxylázovou aktivitou mikrorganizmů. BA se vyskytují prakticky ve všech potravinách, které obsahují proteiny nebo volné aminokyseliny. Cílem studie bylo sledovat výskyt mikroorganizmů s dekarboxylázovou aktivitou v potravinách. Produkce BA (tyraminu, histaminu, fenyletylaminu, putrescinu, kadaverinu a tryptaminu) mikroorganizmy byla sledována in vitro pomocí HPLC/UV-Vis po předkolonové derivatizaci dansylchloridem v médiu po odstranění buněk a po filtraci. Z výsledků vyplývá, že u přírodních zrajících sýrů jsou za produkci biogenních aminů, převážně tyraminu, zodpovědné především non-starterové bakterie mléčného kvašení (zejména mléčné tyčinky a enterokoky). Z povrchu drůbeže byly izolovány gramnegativní tyčinky čeledi Enterobacteriaceae, rodů Pseudomonas a Aeromonas produkující tyramin, putrescin a kadaverin. Přítomnost dekarboxylázapozitivních mikroorganizmů byla zjištěna také v odpadních vodách mlékárenského průmyslu, kde za producenty BA byly označeny především grampozitivní koky (Staphylococcus, Enterococcus, Lactococcus, Kocuria) a gramnegativní tyčinky (Acinetobacter, Pseudomonas, Aeromonas, enterobakterie). Výsledky dále poukazují na to, že produkce biogenních aminů může být ovlivněna mnohými faktory vnějšího prostředí.
Czech name
Dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů v potravinách
Czech description
Bezpečnost potravin může být ohrožována mnohými riziky biologického, fyzikálního nebo chemického původu. Mezi často sledované kontaminanty potravin patří v poslední době i biogenní aminy (BA), jejichž produkce je spojena s dekarboxylázovou aktivitou mikrorganizmů. BA se vyskytují prakticky ve všech potravinách, které obsahují proteiny nebo volné aminokyseliny. Cílem studie bylo sledovat výskyt mikroorganizmů s dekarboxylázovou aktivitou v potravinách. Produkce BA (tyraminu, histaminu, fenyletylaminu, putrescinu, kadaverinu a tryptaminu) mikroorganizmy byla sledována in vitro pomocí HPLC/UV-Vis po předkolonové derivatizaci dansylchloridem v médiu po odstranění buněk a po filtraci. Z výsledků vyplývá, že u přírodních zrajících sýrů jsou za produkci biogenních aminů, převážně tyraminu, zodpovědné především non-starterové bakterie mléčného kvašení (zejména mléčné tyčinky a enterokoky). Z povrchu drůbeže byly izolovány gramnegativní tyčinky čeledi Enterobacteriaceae, rodů Pseudomonas a Aeromonas produkující tyramin, putrescin a kadaverin. Přítomnost dekarboxylázapozitivních mikroorganizmů byla zjištěna také v odpadních vodách mlékárenského průmyslu, kde za producenty BA byly označeny především grampozitivní koky (Staphylococcus, Enterococcus, Lactococcus, Kocuria) a gramnegativní tyčinky (Acinetobacter, Pseudomonas, Aeromonas, enterobakterie). Výsledky dále poukazují na to, že produkce biogenních aminů může být ovlivněna mnohými faktory vnějšího prostředí.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů