Tin in food - its occurrence, speciation and determination.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63557379" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63557379 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Cín v potravinách – jeho výskyt, speciace a stanovení
Original language description
Vzhledem k dostupným informacím o výskytu forem cínu se ukazuje, že mnoho z těchto organokovových sloučenin je obsaženo v tělech mořských živočichů a pozornost byla zaměřena především na organismy, jako jsou mořské ryby, korýši, měkkýši a řasy [1].Cílem této práce bylo optimalizace metod stopové analýzy, např. ICP-OES, ETA-AAS pro mapování zdrojů jednotlivých forem cínu v potravinách. V této práci byla optimalizována metoda stanovení celkového obsahu cínu v potravinářských materiálech ICP-OES. Zvýšení citlivosti metody ICP-OES bylo dosaženo použitím technik tvorby hydridů, které byly také optimalizovány [2]. Technika generování hydridů snižuje limit detekce, takže může být použita u vzorků s nízkým obsahem cínu. Tato metoda byla použita pro analýzu vybraných vzorků s nízkým obsahem cínu, jako jsou nealkoholické nápoje Coca Cola, Sprite, Fanta, Gambrinus 10 °, Power King a mléko v plechovkách. Kromě toho vzorky živočišného původu jako sardinky v oleji a lovecký salám. Před stanovením celkového obsahu cínu ve vzorcích musí být vhodně upravené vzorky pro analýzu. Rozklad vzorků byl prováděn v mikrovlnném systému.Pro separaci anorganických forem byla použita nízkotlaká iontoměničová chromatografie s on-line detekcí ICP-OES. Jako vhodné pro kationtové výměny byly použity Amberlite IRC 50 a Celulosa CM 23, kde elučním činidlem byl 1 M roztok HCl a na Trisacryl M CM a Sephadex 50 CM, kde elučním činidlem byl 0,5 M roztok NaOH. Oddělení organicky vázaných forem cínu bylo provedeno pomocí HPLC na koloně ACE C-18, 3 um, 15 cm x 1,0 mm s detekcí off-line pomocí ETA-AAS. Elučním činidlem byla směs acetonitril-voda-kyselina octová s 0,05 % triethylaminem (65: 23: 12) při pH 5. Z důvodu zlepšení detekčních limitů organicky vázaných forem cínu je také vhodná HPLC se stejnou kolonou ACE C-18 nebo iontová chromatografie ve spojení s ICP-MS nebo spektrofluorimetrii [3].
Czech name
Cín v potravinách – jeho výskyt, speciace a stanovení
Czech description
Vzhledem k dostupným informacím o výskytu forem cínu se ukazuje, že mnoho z těchto organokovových sloučenin je obsaženo v tělech mořských živočichů a pozornost byla zaměřena především na organismy, jako jsou mořské ryby, korýši, měkkýši a řasy [1].Cílem této práce bylo optimalizace metod stopové analýzy, např. ICP-OES, ETA-AAS pro mapování zdrojů jednotlivých forem cínu v potravinách. V této práci byla optimalizována metoda stanovení celkového obsahu cínu v potravinářských materiálech ICP-OES. Zvýšení citlivosti metody ICP-OES bylo dosaženo použitím technik tvorby hydridů, které byly také optimalizovány [2]. Technika generování hydridů snižuje limit detekce, takže může být použita u vzorků s nízkým obsahem cínu. Tato metoda byla použita pro analýzu vybraných vzorků s nízkým obsahem cínu, jako jsou nealkoholické nápoje Coca Cola, Sprite, Fanta, Gambrinus 10 °, Power King a mléko v plechovkách. Kromě toho vzorky živočišného původu jako sardinky v oleji a lovecký salám. Před stanovením celkového obsahu cínu ve vzorcích musí být vhodně upravené vzorky pro analýzu. Rozklad vzorků byl prováděn v mikrovlnném systému.Pro separaci anorganických forem byla použita nízkotlaká iontoměničová chromatografie s on-line detekcí ICP-OES. Jako vhodné pro kationtové výměny byly použity Amberlite IRC 50 a Celulosa CM 23, kde elučním činidlem byl 1 M roztok HCl a na Trisacryl M CM a Sephadex 50 CM, kde elučním činidlem byl 0,5 M roztok NaOH. Oddělení organicky vázaných forem cínu bylo provedeno pomocí HPLC na koloně ACE C-18, 3 um, 15 cm x 1,0 mm s detekcí off-line pomocí ETA-AAS. Elučním činidlem byla směs acetonitril-voda-kyselina octová s 0,05 % triethylaminem (65: 23: 12) při pH 5. Z důvodu zlepšení detekčních limitů organicky vázaných forem cínu je také vhodná HPLC se stejnou kolonou ACE C-18 nebo iontová chromatografie ve spojení s ICP-MS nebo spektrofluorimetrii [3].
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centre of Polymer Systems</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů