Determination and speciation of tin compounds in food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F14%3A43872149" target="_blank" >RIV/70883521:28610/14:43872149 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení a speciace sloučenin cínu v potravinách
Original language description
Od prvních informací o existenci výskytu různých forem organocíničitých sloučenin, se ukázalo, že mnohé z těchto sloučenin jsou obsaženy v mořských živočiších a po té byla pozornost zaměřena především na mořské organismy, jako jsou mořské ryby, korýši, měkkýši a řasy [1]. Cílem této práce bylo optimalizace stopových a ultrastopových metod analýzy, jako jsou ICP-OES, ETA-AAS pro zmapování zdrojů jednotlivých forem cínu v potravinách. V této práci byla optimalizována metoda pro stanovení celkového cínu vpotravinách materiálů pomocí ICP-OES. Zvýšení citlivosti metody ICP-OES bylo dosaženo použitím techniky generace hydridů, která byla také optimalizována [2]. Technika generace hydridů snižuje mez detekce, takže ji lze použít i pro vzorky s nízkým obsahemcínu. Tato metoda byla použita pro analýzu vybraných vzorků s nízkým obsahem cínu, jako jsou nealkoholické nápoje Coca Cola, Sprite, Fanta, Gambrinus 10 °, PowerKing a kondenzovaného mléka. Dále byly analyzovány vzorky živočišného původu
Czech name
Stanovení a speciace sloučenin cínu v potravinách
Czech description
Od prvních informací o existenci výskytu různých forem organocíničitých sloučenin, se ukázalo, že mnohé z těchto sloučenin jsou obsaženy v mořských živočiších a po té byla pozornost zaměřena především na mořské organismy, jako jsou mořské ryby, korýši, měkkýši a řasy [1]. Cílem této práce bylo optimalizace stopových a ultrastopových metod analýzy, jako jsou ICP-OES, ETA-AAS pro zmapování zdrojů jednotlivých forem cínu v potravinách. V této práci byla optimalizována metoda pro stanovení celkového cínu vpotravinách materiálů pomocí ICP-OES. Zvýšení citlivosti metody ICP-OES bylo dosaženo použitím techniky generace hydridů, která byla také optimalizována [2]. Technika generace hydridů snižuje mez detekce, takže ji lze použít i pro vzorky s nízkým obsahemcínu. Tato metoda byla použita pro analýzu vybraných vzorků s nízkým obsahem cínu, jako jsou nealkoholické nápoje Coca Cola, Sprite, Fanta, Gambrinus 10 °, PowerKing a kondenzovaného mléka. Dále byly analyzovány vzorky živočišného původu
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů