All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Manufacture and evaluatiton of a new kefir-based beverage from carrot juice and whey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63570058" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63570058 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výroba a hodnocení nového typu nápoje na bázi kefíru vyrobeného z mrkvové šťávy a syrovátky

  • Original language description

    Studie byla zaměřena na výrobu a hodnocení nového nápoje na bázi kefíru, který by byl vyroben z mrkvové šťávy a syrovátky. Byly vyrobeny modelové vzorky, které obsahovaly přídavek 5, 15, 25 a 35 % w/w syrovátky, poslední vzorek obsahoval pouze mrkvovou šťávu a sloužil jako kontrolní. Součástí práce byla fyzikálně-chemická, reologická a senzorická analýza modelových vzorků prováděná po dobu 21denního skladování (4 ±1 °C). Ze získaných dat bylo zjištěno, že všechny modelové vzorky vykazovaly v průběhu celého experimentu pseudoplastické chování. Vzorek s 25% obsahem syrovátky byl vyhodnocen jako vzorek s nejlepšími organoleptickými vlastnostmi. Předkládaná studie může sloužit jako základ pro optimalizaci technologie výroby netradičních fermentovaných zeleninových nápojů s přídavkem syrovátky.

  • Czech name

    Výroba a hodnocení nového typu nápoje na bázi kefíru vyrobeného z mrkvové šťávy a syrovátky

  • Czech description

    Studie byla zaměřena na výrobu a hodnocení nového nápoje na bázi kefíru, který by byl vyroben z mrkvové šťávy a syrovátky. Byly vyrobeny modelové vzorky, které obsahovaly přídavek 5, 15, 25 a 35 % w/w syrovátky, poslední vzorek obsahoval pouze mrkvovou šťávu a sloužil jako kontrolní. Součástí práce byla fyzikálně-chemická, reologická a senzorická analýza modelových vzorků prováděná po dobu 21denního skladování (4 ±1 °C). Ze získaných dat bylo zjištěno, že všechny modelové vzorky vykazovaly v průběhu celého experimentu pseudoplastické chování. Vzorek s 25% obsahem syrovátky byl vyhodnocen jako vzorek s nejlepšími organoleptickými vlastnostmi. Předkládaná studie může sloužit jako základ pro optimalizaci technologie výroby netradičních fermentovaných zeleninových nápojů s přídavkem syrovátky.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    14

  • Pages from-to

    453-466

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Feb 28, 2023

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article