Influence of the Textural Properties of Liver Patties with the Addition of Selected Gelatins
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63571179" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63571179 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovlivnění texturních vlastností játrových paštik s přídavkem vybraných želatin
Original language description
Tato práce se zabývá aplikací vybraných druhů želatin do játrových paštik. Želatina je aplikována v koncentraci 0,0; 0,5 a 1,0 % do játrových paštik, které odpovídajísortimentu krájitelných paštik. Pro aplikaci byla zvolena kuřecí, vepřová a hovězí želatina. Kuřecí želatina byla vyrobena z kuřecích kostí a kolagenních zbytkůze strojního oddělování masa pomocí demineralizace kolagenu, enzymatické předúpravy a následné extrakce, zatímco vepřová a hovězí želatina byla vyrobenaprůmyslovou cestou. Po aplikaci těchto želatin byly zjišťovány změny texturních vlastností vyrobených paštik, kdy tyto vlastnosti byly měřeny pomocí několikaanalyzátorů, a to texturometrem a reometrem. Pomocí texturometru byla stanovena síla penetrace a relativní lepivost a při použití reometru byla zjištěna viskozita, elastickýmodul pružnosti a ztrátový modul pružnosti.
Czech name
Ovlivnění texturních vlastností játrových paštik s přídavkem vybraných želatin
Czech description
Tato práce se zabývá aplikací vybraných druhů želatin do játrových paštik. Želatina je aplikována v koncentraci 0,0; 0,5 a 1,0 % do játrových paštik, které odpovídajísortimentu krájitelných paštik. Pro aplikaci byla zvolena kuřecí, vepřová a hovězí želatina. Kuřecí želatina byla vyrobena z kuřecích kostí a kolagenních zbytkůze strojního oddělování masa pomocí demineralizace kolagenu, enzymatické předúpravy a následné extrakce, zatímco vepřová a hovězí želatina byla vyrobenaprůmyslovou cestou. Po aplikaci těchto želatin byly zjišťovány změny texturních vlastností vyrobených paštik, kdy tyto vlastnosti byly měřeny pomocí několikaanalyzátorů, a to texturometrem a reometrem. Pomocí texturometru byla stanovena síla penetrace a relativní lepivost a při použití reometru byla zjištěna viskozita, elastickýmodul pružnosti a ztrátový modul pružnosti.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
406-414
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—