All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of potassium-based emulsifying salts on the functional properties of processed cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63580278" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63580278 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv draselných tavicích solí na funkční vlastnosti taveného sýra

  • Original language description

    Cílem studie bylo zhodnotit vliv přídavku draselných emulgačních solí (ES) s různou délkou fosfátového řetězce na fyzikálně-chemické, viskoelastické, texturní a senzorické vlastnosti taveného sýra (PC; 40 % hm. sušiny a 50 % hm. tuku v sušině) během 60denního skladování při 6±2 °C. Byly použity následující ES na bázi potaše v koncentraci 2 % hm: [hydrogenfosforečnan draselný (K2HPO4; DKP), pyrofosforečnan draselný (K4P2O7; TKPP), trifosforečnan draselný (K5P3O10; KTPP)]. Tvrdost PC se zvyšovala s rostoucím počtem fosfátových jednotek testovaných ES (DKP ˂ TKPP ˂ KTPP) a také s prodlužující se dobou skladování. Všechny modelové vzorky PC vykazovaly pružnější chování (G&apos; &gt; Gʺ). Výsledky viskoelastických modulů navíc vykazovaly podobné trendy jako výsledky tvrdosti a senzorické analýzy. Kromě toho nebyla u žádného ze zkoumaných vzorků PC zjištěna hořkost. Ze získaných výsledků lze vyvodit závěr, že použitý typ ES na bázi draslíku ovlivnil funkční vlastnosti testovaných vzorků PC.

  • Czech name

    Vliv draselných tavicích solí na funkční vlastnosti taveného sýra

  • Czech description

    Cílem studie bylo zhodnotit vliv přídavku draselných emulgačních solí (ES) s různou délkou fosfátového řetězce na fyzikálně-chemické, viskoelastické, texturní a senzorické vlastnosti taveného sýra (PC; 40 % hm. sušiny a 50 % hm. tuku v sušině) během 60denního skladování při 6±2 °C. Byly použity následující ES na bázi potaše v koncentraci 2 % hm: [hydrogenfosforečnan draselný (K2HPO4; DKP), pyrofosforečnan draselný (K4P2O7; TKPP), trifosforečnan draselný (K5P3O10; KTPP)]. Tvrdost PC se zvyšovala s rostoucím počtem fosfátových jednotek testovaných ES (DKP ˂ TKPP ˂ KTPP) a také s prodlužující se dobou skladování. Všechny modelové vzorky PC vykazovaly pružnější chování (G&apos; &gt; Gʺ). Výsledky viskoelastických modulů navíc vykazovaly podobné trendy jako výsledky tvrdosti a senzorické analýzy. Kromě toho nebyla u žádného ze zkoumaných vzorků PC zjištěna hořkost. Ze získaných výsledků lze vyvodit závěr, že použitý typ ES na bázi draslíku ovlivnil funkční vlastnosti testovaných vzorků PC.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2024 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-280-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    89-94

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2024

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article