All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of tetrapotassium diphosphate on selected functional properties of processed cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63580418" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63580418 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv difosforečnanu tetradraselného na vybrané funkční vlastnosti taveného sýra

  • Original language description

    Cílem studie bylo zhodnotit vliv přídavku tetrafosforečnanu draselného (K4P2O7; DFD) na fyzikálně-chemické, viskoelastické a senzorické vlastnosti taveného sýra (PC; 40 % hm. sušiny a 50 % hm. tuku). DFD byl použit v koncentracích 1,5-3,0 % hm. s koncentračním posunem 0,5 % hm. Odběr vzorků byl proveden 30. den skladování (6 ± 2 C). Hodnoty pH PC se postupně zvyšovaly s rostoucím množstvím emulgující soli ve vzorku. Všechny modelové vzorky PC se chovaly jako gely vykazující pružnější chování (G´&gt;G″, tan δ&lt;1). Bylo také zjištěno, že viskoelastické moduly G´ a Gʺ se zvyšovaly s rostoucí frekvencí. Kromě toho nebyla u žádného ze zkoumaných vzorků PC zjištěna hořkost. Ze získaných výsledků lze vyvodit závěr, že funkční vlastnosti testovaných vzorků PC byly ovlivněny testovanou koncentrací DFD. Bylo zjištěno, že 2 % hm. koncentrace DFD je nejúčinnější při zvyšování tuhosti PC bez hořkosti a cizích příchutí.

  • Czech name

    Vliv difosforečnanu tetradraselného na vybrané funkční vlastnosti taveného sýra

  • Czech description

    Cílem studie bylo zhodnotit vliv přídavku tetrafosforečnanu draselného (K4P2O7; DFD) na fyzikálně-chemické, viskoelastické a senzorické vlastnosti taveného sýra (PC; 40 % hm. sušiny a 50 % hm. tuku). DFD byl použit v koncentracích 1,5-3,0 % hm. s koncentračním posunem 0,5 % hm. Odběr vzorků byl proveden 30. den skladování (6 ± 2 C). Hodnoty pH PC se postupně zvyšovaly s rostoucím množstvím emulgující soli ve vzorku. Všechny modelové vzorky PC se chovaly jako gely vykazující pružnější chování (G´&gt;G″, tan δ&lt;1). Bylo také zjištěno, že viskoelastické moduly G´ a Gʺ se zvyšovaly s rostoucí frekvencí. Kromě toho nebyla u žádného ze zkoumaných vzorků PC zjištěna hořkost. Ze získaných výsledků lze vyvodit závěr, že funkční vlastnosti testovaných vzorků PC byly ovlivněny testovanou koncentrací DFD. Bylo zjištěno, že 2 % hm. koncentrace DFD je nejúčinnější při zvyšování tuhosti PC bez hořkosti a cizích příchutí.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků z XXVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-957-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    16-19

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jun 5, 2024

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article