The effect of citrus fiber addition on the consistency of cream cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63580419" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63580419 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přídavku citrusové vlákniny na konzistenci termizovaných tvarohových sýrů
Original language description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv přídavku citrusové vlákniny (1 % hm.) na fyzikálně-chemické, texturní a viskoelastické vlastnosti modelových smetanových sýrů (CC) s různým obsahem tuku v sušině (FDM; 10, 15 a 20 % hm.). Byl vyroben také kontrolní vzorek (CS) bez přídavku citrusové vlákniny. U všech vzorků, bez ohledu na obsah FDM, bylo pozorováno významné zvýšení hodnot tvrdosti v důsledku přídavku citrusové vlákniny. Celkově nejvyšší hodnoty viskoelastických modulů a tvrdosti vzorků CC byly zaznamenány u vzorku s nejnižším obsahem FDM. Z viskoelastických měření vyplynulo, že přídavek citrusových vláken zvyšuje tuhost CC výrobků a bylo také zjištěno, že CC výrobky s vyšším obsahem FDM vykazují nižší tuhost. Kromě toho byly všechny vzorky charakterizovány jako homogenní a nebylo zjištěno žádné uvolňování vody ani žádné cizí příchutě.
Czech name
Vliv přídavku citrusové vlákniny na konzistenci termizovaných tvarohových sýrů
Czech description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv přídavku citrusové vlákniny (1 % hm.) na fyzikálně-chemické, texturní a viskoelastické vlastnosti modelových smetanových sýrů (CC) s různým obsahem tuku v sušině (FDM; 10, 15 a 20 % hm.). Byl vyroben také kontrolní vzorek (CS) bez přídavku citrusové vlákniny. U všech vzorků, bez ohledu na obsah FDM, bylo pozorováno významné zvýšení hodnot tvrdosti v důsledku přídavku citrusové vlákniny. Celkově nejvyšší hodnoty viskoelastických modulů a tvrdosti vzorků CC byly zaznamenány u vzorku s nejnižším obsahem FDM. Z viskoelastických měření vyplynulo, že přídavek citrusových vláken zvyšuje tuhost CC výrobků a bylo také zjištěno, že CC výrobky s vyšším obsahem FDM vykazují nižší tuhost. Kromě toho byly všechny vzorky charakterizovány jako homogenní a nebylo zjištěno žádné uvolňování vody ani žádné cizí příchutě.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z XXVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-957-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
20-24
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 5, 2024
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—