The architecture of choice for a healthier tomorrow: nudge
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28120%2F23%3A63561638" target="_blank" >RIV/70883521:28120/23:63561638 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Architektura výběru zdravějšího zítřka: nudge
Original language description
Následující stránky knihy nesoucí název „Architektura výběru zdravějšího zítřka: Nudge“ jsou věnovány popisu intervencí nudge k vyladění současného obezogenního prostředí a poskytují návod, který ukazuje praktická a levná řešení napříč různými kontexty. Publikace čtenáři popisuje běžné situace a problémy, které souvisí s nežádoucím nastavením prostředí pro případnou prevenci negativních dopadů na spotřebitelské chování a obsahuje doprovodné ilustrace vybraných intervencí pro snadnější aplikaci do praxe. Kniha je rozdělena na čtyři základní části. První se zabývá obecnými poznatky behaviorální ekonomie a teorií nudge. Představení těchto teorií vysvětluje omezení racionality spotřebitele v každodenním rozhodování. V druhé části se autorky zaměřují na pojetí statku jídla v kontextu zdravého stravování a současné nabídky a poptávky na trhu s potravinami. Třetí část již popisuje konkrétní nudge v praktických příkladech a rozčleňuje je na různé kategorie dle typu provedené změny v prostředí. Tato část rovněž nabízí konkrétní ilustrace, které čtenáři pomohou v pochopení praktické aplikace nudge. Poslední čtvrtá část popisuje typické problémy spotřebitelů v oblasti stravování napříč různými kontexty a nabízí způsoby, jak aplikaci intervencí nudge vyhodnotit a zjistit, zda jejich využitím mohou pozitivně ovlivnit nákupní chování spotřebitelů směrem ke zdravější volbě.
Czech name
Architektura výběru zdravějšího zítřka: nudge
Czech description
Následující stránky knihy nesoucí název „Architektura výběru zdravějšího zítřka: Nudge“ jsou věnovány popisu intervencí nudge k vyladění současného obezogenního prostředí a poskytují návod, který ukazuje praktická a levná řešení napříč různými kontexty. Publikace čtenáři popisuje běžné situace a problémy, které souvisí s nežádoucím nastavením prostředí pro případnou prevenci negativních dopadů na spotřebitelské chování a obsahuje doprovodné ilustrace vybraných intervencí pro snadnější aplikaci do praxe. Kniha je rozdělena na čtyři základní části. První se zabývá obecnými poznatky behaviorální ekonomie a teorií nudge. Představení těchto teorií vysvětluje omezení racionality spotřebitele v každodenním rozhodování. V druhé části se autorky zaměřují na pojetí statku jídla v kontextu zdravého stravování a současné nabídky a poptávky na trhu s potravinami. Třetí část již popisuje konkrétní nudge v praktických příkladech a rozčleňuje je na různé kategorie dle typu provedené změny v prostředí. Tato část rovněž nabízí konkrétní ilustrace, které čtenáři pomohou v pochopení praktické aplikace nudge. Poslední čtvrtá část popisuje typické problémy spotřebitelů v oblasti stravování napříč různými kontexty a nabízí způsoby, jak aplikaci intervencí nudge vyhodnotit a zjistit, zda jejich využitím mohou pozitivně ovlivnit nákupní chování spotřebitelů směrem ke zdravější volbě.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF19_073%2F0016941" target="_blank" >EF19_073/0016941: Junior grants of TBU in Zlin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů