Nanomembrane suitable for thickening fine wine lees from white and red wines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F72070382%3A_____%2F20%3AN0000002" target="_blank" >RIV/72070382:_____/20:N0000002 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mpo.cz" target="_blank" >http://www.mpo.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vhodná kombinace materiálu x porozity x technologie pro získání zakoncentrované substance vykazující antioxidační, nutričně atraktivní vlastnosti
Original language description
Parametry nanomembrány a způsob jejího využití pro filtrace jemných vinných kalů z bílých a červených vín byly stanoveny na základě komplexního laboratorního testování. Cílem této aplikace bylo snížit ztráty finálního produktu (vína) v kalech a dále předúpravu této suroviny pro další zpracování s ohledem na zachování obsahu biologicky aktivních látek. Pro filtraci bílých a červených kalů byla vybrána polyuretanová nanomembrána Elmarco s plošnou hmotností 2 g/m2. Pro tyto účely bylo vyhodnoceno jako optimální filtrační uspořádání s cyklickým procesem filtrace, v rámci kterého dochází k nanášení malého množství suspenze a následného mechanického odstranění filtračního koláče a podtlaku 90 kPa. Na základě laboratorního testování byly stanoveny optimální vstupní podmínky suspenze jemných kalů 0,07 – 0,13 gDW/gkalů.
Czech name
Vhodná kombinace materiálu x porozity x technologie pro získání zakoncentrované substance vykazující antioxidační, nutričně atraktivní vlastnosti
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
10404 - Polymer science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG17_103%2F0011829" target="_blank" >EG17_103/0011829: Research and development of composite and pure nanofibre structures for environmental, industrial and biomedical applications</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Internal product ID
FV_11829_2019_5
Numerical identification
FV_11829_2019_5
Technical parameters
Funkční vzorek nanomateriálové membrány a uspořádání filtrace pro zahuštění kalů získaných z červených a bílých vín. Prostřednictvím tohoto technologického kroku snížena ztráta finálního produktu v kalech a předúprava této suroviny, která vykazuje významný potenciál z hlediska následného zpracování a využití v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém trhu. Tento technologický celek byl determinován na základě komplexního laboratorního testování (Obr. 1), které bylo zaměřeno na sledování vlivu materiálu nanomembrány na koncentraci biologicky aktivních látek, uspořádání filtrační soustavy a její vhodnost na filtrování matrice tohoto typu. Pro tyto výzkumně-vývojové účely byly optimalizovány analytické a mikrobiologické metodiky. Konkrétně se jedná o stanovení koncentrace celkových polyfenolů vyjádřených jako ekvivalent kyseliny gallové, antioxidační kapacitu vyjádřenou jako ekvivalent kyseliny gallové, stanovení celkového počtu eukaryotních mikroorganismů, stanovení celkového počtu mléčných bakterií. Na základě tohoto testování byla vybrána nanomateriálová membrána Elmarco s plošnou hmotností 2g/m2. Dále bylo determinováno uspořádání tohoto technologického prvku, které je založeno na cyklickém procesu filtrace. V rámci tohoto procesu dochází k nanášení malého množství suspenze na nanomateriálovou membránu a následného mechanického odstranění filtračního koláče za podtlaku 90 kPa pod filtrační přepážkou, který je vytvářený prostřednictvím vývěvy. Na základě laboratorního testování byly stanoveny optimální vstupní podmínky suspenze jemných kalů jako 0,07 – 0,13 gDW/gkalů.
Economical parameters
Zvýšení roční produkce
Application category by cost
—
Owner IČO
72070382
Owner name
Nanoprogress z.s.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
www.mpo.cz