All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nanomembrane suitable for thickening fine wine lees from white and red wines

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F72070382%3A_____%2F20%3AN0000002" target="_blank" >RIV/72070382:_____/20:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mpo.cz" target="_blank" >http://www.mpo.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vhodná kombinace materiálu x porozity x technologie pro získání zakoncentrované substance vykazující antioxidační, nutričně atraktivní vlastnosti

  • Original language description

    Parametry nanomembrány a způsob jejího využití pro filtrace jemných vinných kalů z bílých a červených vín byly stanoveny na základě komplexního laboratorního testování. Cílem této aplikace bylo snížit ztráty finálního produktu (vína) v kalech a dále předúpravu této suroviny pro další zpracování s ohledem na zachování obsahu biologicky aktivních látek. Pro filtraci bílých a červených kalů byla vybrána polyuretanová nanomembrána Elmarco s plošnou hmotností 2 g/m2. Pro tyto účely bylo vyhodnoceno jako optimální filtrační uspořádání s cyklickým procesem filtrace, v rámci kterého dochází k nanášení malého množství suspenze a následného mechanického odstranění filtračního koláče a podtlaku 90 kPa. Na základě laboratorního testování byly stanoveny optimální vstupní podmínky suspenze jemných kalů 0,07 – 0,13 gDW/gkalů.

  • Czech name

    Vhodná kombinace materiálu x porozity x technologie pro získání zakoncentrované substance vykazující antioxidační, nutričně atraktivní vlastnosti

  • Czech description

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10404 - Polymer science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EG17_103%2F0011829" target="_blank" >EG17_103/0011829: Research and development of composite and pure nanofibre structures for environmental, industrial and biomedical applications</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Internal product ID

    FV_11829_2019_5

  • Numerical identification

    FV_11829_2019_5

  • Technical parameters

    Funkční vzorek nanomateriálové membrány a uspořádání filtrace pro zahuštění kalů získaných z červených a bílých vín. Prostřednictvím tohoto technologického kroku snížena ztráta finálního produktu v kalech a předúprava této suroviny, která vykazuje významný potenciál z hlediska následného zpracování a využití v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém trhu. Tento technologický celek byl determinován na základě komplexního laboratorního testování (Obr. 1), které bylo zaměřeno na sledování vlivu materiálu nanomembrány na koncentraci biologicky aktivních látek, uspořádání filtrační soustavy a její vhodnost na filtrování matrice tohoto typu. Pro tyto výzkumně-vývojové účely byly optimalizovány analytické a mikrobiologické metodiky. Konkrétně se jedná o stanovení koncentrace celkových polyfenolů vyjádřených jako ekvivalent kyseliny gallové, antioxidační kapacitu vyjádřenou jako ekvivalent kyseliny gallové, stanovení celkového počtu eukaryotních mikroorganismů, stanovení celkového počtu mléčných bakterií. Na základě tohoto testování byla vybrána nanomateriálová membrána Elmarco s plošnou hmotností 2g/m2. Dále bylo determinováno uspořádání tohoto technologického prvku, které je založeno na cyklickém procesu filtrace. V rámci tohoto procesu dochází k nanášení malého množství suspenze na nanomateriálovou membránu a následného mechanického odstranění filtračního koláče za podtlaku 90 kPa pod filtrační přepážkou, který je vytvářený prostřednictvím vývěvy. Na základě laboratorního testování byly stanoveny optimální vstupní podmínky suspenze jemných kalů jako 0,07 – 0,13 gDW/gkalů.

  • Economical parameters

    Zvýšení roční produkce

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    72070382

  • Owner name

    Nanoprogress z.s.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page

    www.mpo.cz