Global warming, climate change and food safety
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F16%3A00010905" target="_blank" >RIV/75010330:_____/16:00010905 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Globální oteplování, změna klimatu a bezpečnost potravin
Original language description
Vlivem změny klimatu v Evropě dochází a bude docházet k ovlivňování bezpečnosti potravin rostlinného a živočišného původu. Jedním z příkladů je výskyt virem klíšťové encefalitidy kontaminovaných klíšťat v nadmořské výšce nad 1000 m. Při sání krve na pasoucích se kozách se virus klíšťové encefalitidy dostane do mléka. Po konzumaci kontaminovaného syrového (nepasterizovaného) mléka a mléčných výrobků dojde u konzumentů, v případě že nejsou očkováni, k onemocnění klíšťovou encefalitidou. V poslední době se intenzivně sleduje vliv klimatických změn a globálního oteplování na výskyt a rozšíření toxinogenních vláknitých mikroskopických hub (plísní) producentů aflatoxinů (např. Aspergillus flavus) a fuzáriových mykotoxinů (např. Fusarium graminearum a F. verticillioides) v mírném klimatickém pásu při kontaminaci kukuřice. Při kontaminaci zrna kukuřice aflatoxiny následně po zkrmení kontaminované kukuřice dojnicemi dochází ke zvýšenému výskytu aflatoxinu M1 v mléce.
Czech name
Globální oteplování, změna klimatu a bezpečnost potravin
Czech description
Vlivem změny klimatu v Evropě dochází a bude docházet k ovlivňování bezpečnosti potravin rostlinného a živočišného původu. Jedním z příkladů je výskyt virem klíšťové encefalitidy kontaminovaných klíšťat v nadmořské výšce nad 1000 m. Při sání krve na pasoucích se kozách se virus klíšťové encefalitidy dostane do mléka. Po konzumaci kontaminovaného syrového (nepasterizovaného) mléka a mléčných výrobků dojde u konzumentů, v případě že nejsou očkováni, k onemocnění klíšťovou encefalitidou. V poslední době se intenzivně sleduje vliv klimatických změn a globálního oteplování na výskyt a rozšíření toxinogenních vláknitých mikroskopických hub (plísní) producentů aflatoxinů (např. Aspergillus flavus) a fuzáriových mykotoxinů (např. Fusarium graminearum a F. verticillioides) v mírném klimatickém pásu při kontaminaci kukuřice. Při kontaminaci zrna kukuřice aflatoxiny následně po zkrmení kontaminované kukuřice dojnicemi dochází ke zvýšenému výskytu aflatoxinu M1 v mléce.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
DN - Environmental impact on health
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
46-48
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—