All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Global warming, climate change and food safety

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F16%3A00010905" target="_blank" >RIV/75010330:_____/16:00010905 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Globální oteplování, změna klimatu a bezpečnost potravin

  • Original language description

    Vlivem změny klimatu v Evropě dochází a bude docházet k ovlivňování bezpečnosti potravin rostlinného a živočišného původu. Jedním z příkladů je výskyt virem klíšťové encefalitidy kontaminovaných klíšťat v nadmořské výšce nad 1000 m. Při sání krve na pasoucích se kozách se virus klíšťové encefalitidy dostane do mléka. Po konzumaci kontaminovaného syrového (nepasterizovaného) mléka a mléčných výrobků dojde u konzumentů, v případě že nejsou očkováni, k onemocnění klíšťovou encefalitidou. V poslední době se intenzivně sleduje vliv klimatických změn a globálního oteplování na výskyt a rozšíření toxinogenních vláknitých mikroskopických hub (plísní) producentů aflatoxinů (např. Aspergillus flavus) a fuzáriových mykotoxinů (např. Fusarium graminearum a F. verticillioides) v mírném klimatickém pásu při kontaminaci kukuřice. Při kontaminaci zrna kukuřice aflatoxiny následně po zkrmení kontaminované kukuřice dojnicemi dochází ke zvýšenému výskytu aflatoxinu M1 v mléce.

  • Czech name

    Globální oteplování, změna klimatu a bezpečnost potravin

  • Czech description

    Vlivem změny klimatu v Evropě dochází a bude docházet k ovlivňování bezpečnosti potravin rostlinného a živočišného původu. Jedním z příkladů je výskyt virem klíšťové encefalitidy kontaminovaných klíšťat v nadmořské výšce nad 1000 m. Při sání krve na pasoucích se kozách se virus klíšťové encefalitidy dostane do mléka. Po konzumaci kontaminovaného syrového (nepasterizovaného) mléka a mléčných výrobků dojde u konzumentů, v případě že nejsou očkováni, k onemocnění klíšťovou encefalitidou. V poslední době se intenzivně sleduje vliv klimatických změn a globálního oteplování na výskyt a rozšíření toxinogenních vláknitých mikroskopických hub (plísní) producentů aflatoxinů (např. Aspergillus flavus) a fuzáriových mykotoxinů (např. Fusarium graminearum a F. verticillioides) v mírném klimatickém pásu při kontaminaci kukuřice. Při kontaminaci zrna kukuřice aflatoxiny následně po zkrmení kontaminované kukuřice dojnicemi dochází ke zvýšenému výskytu aflatoxinu M1 v mléce.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    DN - Environmental impact on health

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    46-48

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database