All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Aflatoxins 60 years later

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013492" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013492 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aflatoxiny 60 let poté

  • Original language description

    V roce 2020 si odborná veřejnost připomněla 60. výročí objevu aflatoxinů. Objev aflatoxinů byl zahájen na počátku 60. let 20. století poté, co uhynulo v Anglii na záhadné onemocnění turkey "X" disease více než 100000 krůt. Záhadné onemocnění bylo spojeno s použitím brazilské arašídové moučky jako krmivá. Mykologickým vyšetřením bylo zjištěno, že arašídová moučka byla kontaminována plísní Aspergillus flavus, která produkovala dosud neznámý toxin. Tento Aspergillus flavus toxin byl pojmenovaný aflatoxin. K dnešnímu dni bylo identifikováno nejméně 20 aflatoxinů. Aflatoxiny mají hepatotoxické, imunosupresivní, mutagenní, teratogenní a karcinogenní účinky. Nejvýznamnější je aflatoxin Bt, který může způsobit toxicitu u mnoha živočišných druhů včetně člověka. Aflatoxiny jsou produkovány 22 druhy rodu Aspergillus sekce Flavi, 4 druhy A. sekce Nidulantes a 2 druhy A. sekce Ochraceorosei. K nej významnějším druhům A. sekce Flavi produkujícím aflatoxiny patří Aspergillus flavus, A. parasiticus, a A. nomius. Aflatoxiny kontaminují celou řadu plodin (především podzemnici olejnou, pistáciové oříšky, sušené fíky, lískové oříšky, koření, mandle, rýži, melounová semena, para ořechy a kukuřici). Potraviny živočišného původu (mléko a živočišné tkáně) se na expozici člověka aflatoxinům podílejí v menší míře. Navzdory snahám o zmírnění aflatoxinů v potravinách, a tím zvýšení bezpečnosti potravin, jsou aflatoxiny stále přítomny v potravinách a krmivech, a to i ve vysokých koncentracích. Aflatoxiny tak zůstávají aktuálním a stále naléhavým problémem ve světě.

  • Czech name

    Aflatoxiny 60 let poté

  • Czech description

    V roce 2020 si odborná veřejnost připomněla 60. výročí objevu aflatoxinů. Objev aflatoxinů byl zahájen na počátku 60. let 20. století poté, co uhynulo v Anglii na záhadné onemocnění turkey "X" disease více než 100000 krůt. Záhadné onemocnění bylo spojeno s použitím brazilské arašídové moučky jako krmivá. Mykologickým vyšetřením bylo zjištěno, že arašídová moučka byla kontaminována plísní Aspergillus flavus, která produkovala dosud neznámý toxin. Tento Aspergillus flavus toxin byl pojmenovaný aflatoxin. K dnešnímu dni bylo identifikováno nejméně 20 aflatoxinů. Aflatoxiny mají hepatotoxické, imunosupresivní, mutagenní, teratogenní a karcinogenní účinky. Nejvýznamnější je aflatoxin Bt, který může způsobit toxicitu u mnoha živočišných druhů včetně člověka. Aflatoxiny jsou produkovány 22 druhy rodu Aspergillus sekce Flavi, 4 druhy A. sekce Nidulantes a 2 druhy A. sekce Ochraceorosei. K nej významnějším druhům A. sekce Flavi produkujícím aflatoxiny patří Aspergillus flavus, A. parasiticus, a A. nomius. Aflatoxiny kontaminují celou řadu plodin (především podzemnici olejnou, pistáciové oříšky, sušené fíky, lískové oříšky, koření, mandle, rýži, melounová semena, para ořechy a kukuřici). Potraviny živočišného původu (mléko a živočišné tkáně) se na expozici člověka aflatoxinům podílejí v menší míře. Navzdory snahám o zmírnění aflatoxinů v potravinách, a tím zvýšení bezpečnosti potravin, jsou aflatoxiny stále přítomny v potravinách a krmivech, a to i ve vysokých koncentracích. Aflatoxiny tak zůstávají aktuálním a stále naléhavým problémem ve světě.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    44-49

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database