All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fish – a source of dietary exposure to iodine and other chemicals

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013605" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013605 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2021-6-2/ryby-zdroj-jodu-ale-i-dalsich-chemickych-latek-129043" target="_blank" >https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2021-6-2/ryby-zdroj-jodu-ale-i-dalsich-chemickych-latek-129043</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ryby – zdroj jodu, ale i dalších chemických látek

  • Original language description

    Ryby, rybí výrobky a mořští živočichové jsou důležitou součástí zdravé výživy, významným dietárním zdrojem jodu, ale také dalších látek, které pozitivně působí na lidský organismus. Na druhé straně jsou v nich obsaženy kontaminanty (především rtuť/methylrtuť), jejichž toxické vlastnosti ovlivňují bezpečnost potravin. Na základě výsledků monitorování dietární expozice a specializovaných studií Státního zdravotního ústavu – Centra zdraví, výživy a potravin i mezinárodních aktivit lze konstatovat, že z hlediska lidského zdraví je při konzumaci produktů rybolovu zřejmý přínos. Na zahrnutí těchto produktů do jídelníčku by měly dbát zejména ženy a děti. Obsah rtuti/methylrtuti je v běžných výrobcích v Česku pod kontrolou a hodnoty koncentrace jsou prakticky pod legislativními limity. Pozor je třeba dát na ryby a výrobky z nich, kde může docházet ke kumulaci rtuti. Odpovídající je reakce Evropské komise, která aktuálně apeluje právě na to, aby byly přezkoumány maximální přípustné limity pro rtuť/methylrtuť u různých druhů ryb. Tím by se dalo přispět ještě k dalšímu snížení dietární expozice rtuti v potravinách a podpořit konzumaci ryb.

  • Czech name

    Ryby – zdroj jodu, ale i dalších chemických látek

  • Czech description

    Ryby, rybí výrobky a mořští živočichové jsou důležitou součástí zdravé výživy, významným dietárním zdrojem jodu, ale také dalších látek, které pozitivně působí na lidský organismus. Na druhé straně jsou v nich obsaženy kontaminanty (především rtuť/methylrtuť), jejichž toxické vlastnosti ovlivňují bezpečnost potravin. Na základě výsledků monitorování dietární expozice a specializovaných studií Státního zdravotního ústavu – Centra zdraví, výživy a potravin i mezinárodních aktivit lze konstatovat, že z hlediska lidského zdraví je při konzumaci produktů rybolovu zřejmý přínos. Na zahrnutí těchto produktů do jídelníčku by měly dbát zejména ženy a děti. Obsah rtuti/methylrtuti je v běžných výrobcích v Česku pod kontrolou a hodnoty koncentrace jsou prakticky pod legislativními limity. Pozor je třeba dát na ryby a výrobky z nich, kde může docházet ke kumulaci rtuti. Odpovídající je reakce Evropské komise, která aktuálně apeluje právě na to, aby byly přezkoumány maximální přípustné limity pro rtuť/methylrtuť u různých druhů ryb. Tím by se dalo přispět ještě k dalšímu snížení dietární expozice rtuti v potravinách a podpořit konzumaci ryb.

Classification

  • Type

    J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Časopis lékařů českých

  • ISSN

    0008-7335

  • e-ISSN

    1805-4420

  • Volume of the periodical

    160

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    242-248

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85122904069