All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurrence of ochratoxin A in traditional Czech blood sausages

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F23%3A00014408" target="_blank" >RIV/75010330:_____/23:00014408 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt ochratoxinu A v tradičních českých jelitech

  • Original language description

    Jelita patří mezi zabijačkové speciality, které jsou oblíbené nejen v České republice, ale i v dalších zemích světa. Ve své tradiční české receptuře obsahují ječné kroupy, vepřovou krev, vepřovou kůži, vepřové maso, vepřové droby, tuk, sůl a koření. Všechny tyto složky však mohou být zdrojem nefrotoxického mykotoxinu ochratoxinu A produkovaného mikroskopickými vláknitými houbami (plísněmi) rodu Aspergillus a Penicillium. Cílem studie je stanovení ochratoxinu A ve 200 vzorcích jelit zakoupených na českém trhu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenčním detektorem s předchozím využitím imunoafinitní chromatografie pro přečištění extraktu a hodnocení zdravotního rizika plynoucího z konzumace jelit kontaminovaných ochratoxinem A. Všech 200 vzorků jelit bylo pozitivních na výskyt ochratoxinu A s koncentrací převyšující limit kvantifikace 0,1 ng/g. Průměrná koncentrace ochratoxinu A byla 1,47 ng/g, přičemž nejvyšší hodnota dosahovala 5,68 ng/g. Vzhledem k tomu, že Evropská unie v současné době nereguluje výskyt ochratoxinu A ani jiných mykotoxinů v živočišných produktech, byl pro porovnání míry kontaminace využit italský akční limit 1 ng/g regulující výskyt ochratoxinu A ve vepřovém mase a odvozených produktech. Celkem 132 vzorků (66%) převyšovalo svou koncentrací ochratoxinu A uvedený italský akční limit. Z hlediska ochrany veřejného zdraví je tak nezbytný další monitoring ochratoxinu A v těchto produktech, aby v rámci Evropské unie bylo možné zavést maximální či akční limity pro ochratoxin A v potravinách živočišného původu a z nich vyráběných masných výrobků.

  • Czech name

    Výskyt ochratoxinu A v tradičních českých jelitech

  • Czech description

    Jelita patří mezi zabijačkové speciality, které jsou oblíbené nejen v České republice, ale i v dalších zemích světa. Ve své tradiční české receptuře obsahují ječné kroupy, vepřovou krev, vepřovou kůži, vepřové maso, vepřové droby, tuk, sůl a koření. Všechny tyto složky však mohou být zdrojem nefrotoxického mykotoxinu ochratoxinu A produkovaného mikroskopickými vláknitými houbami (plísněmi) rodu Aspergillus a Penicillium. Cílem studie je stanovení ochratoxinu A ve 200 vzorcích jelit zakoupených na českém trhu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenčním detektorem s předchozím využitím imunoafinitní chromatografie pro přečištění extraktu a hodnocení zdravotního rizika plynoucího z konzumace jelit kontaminovaných ochratoxinem A. Všech 200 vzorků jelit bylo pozitivních na výskyt ochratoxinu A s koncentrací převyšující limit kvantifikace 0,1 ng/g. Průměrná koncentrace ochratoxinu A byla 1,47 ng/g, přičemž nejvyšší hodnota dosahovala 5,68 ng/g. Vzhledem k tomu, že Evropská unie v současné době nereguluje výskyt ochratoxinu A ani jiných mykotoxinů v živočišných produktech, byl pro porovnání míry kontaminace využit italský akční limit 1 ng/g regulující výskyt ochratoxinu A ve vepřovém mase a odvozených produktech. Celkem 132 vzorků (66%) převyšovalo svou koncentrací ochratoxinu A uvedený italský akční limit. Z hlediska ochrany veřejného zdraví je tak nezbytný další monitoring ochratoxinu A v těchto produktech, aby v rámci Evropské unie bylo možné zavést maximální či akční limity pro ochratoxin A v potravinách živočišného původu a z nich vyráběných masných výrobků.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    36-42

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database