Occurrence of ochratoxin A in traditional Czech blood sausages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F23%3A00014408" target="_blank" >RIV/75010330:_____/23:00014408 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt ochratoxinu A v tradičních českých jelitech
Original language description
Jelita patří mezi zabijačkové speciality, které jsou oblíbené nejen v České republice, ale i v dalších zemích světa. Ve své tradiční české receptuře obsahují ječné kroupy, vepřovou krev, vepřovou kůži, vepřové maso, vepřové droby, tuk, sůl a koření. Všechny tyto složky však mohou být zdrojem nefrotoxického mykotoxinu ochratoxinu A produkovaného mikroskopickými vláknitými houbami (plísněmi) rodu Aspergillus a Penicillium. Cílem studie je stanovení ochratoxinu A ve 200 vzorcích jelit zakoupených na českém trhu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenčním detektorem s předchozím využitím imunoafinitní chromatografie pro přečištění extraktu a hodnocení zdravotního rizika plynoucího z konzumace jelit kontaminovaných ochratoxinem A. Všech 200 vzorků jelit bylo pozitivních na výskyt ochratoxinu A s koncentrací převyšující limit kvantifikace 0,1 ng/g. Průměrná koncentrace ochratoxinu A byla 1,47 ng/g, přičemž nejvyšší hodnota dosahovala 5,68 ng/g. Vzhledem k tomu, že Evropská unie v současné době nereguluje výskyt ochratoxinu A ani jiných mykotoxinů v živočišných produktech, byl pro porovnání míry kontaminace využit italský akční limit 1 ng/g regulující výskyt ochratoxinu A ve vepřovém mase a odvozených produktech. Celkem 132 vzorků (66%) převyšovalo svou koncentrací ochratoxinu A uvedený italský akční limit. Z hlediska ochrany veřejného zdraví je tak nezbytný další monitoring ochratoxinu A v těchto produktech, aby v rámci Evropské unie bylo možné zavést maximální či akční limity pro ochratoxin A v potravinách živočišného původu a z nich vyráběných masných výrobků.
Czech name
Výskyt ochratoxinu A v tradičních českých jelitech
Czech description
Jelita patří mezi zabijačkové speciality, které jsou oblíbené nejen v České republice, ale i v dalších zemích světa. Ve své tradiční české receptuře obsahují ječné kroupy, vepřovou krev, vepřovou kůži, vepřové maso, vepřové droby, tuk, sůl a koření. Všechny tyto složky však mohou být zdrojem nefrotoxického mykotoxinu ochratoxinu A produkovaného mikroskopickými vláknitými houbami (plísněmi) rodu Aspergillus a Penicillium. Cílem studie je stanovení ochratoxinu A ve 200 vzorcích jelit zakoupených na českém trhu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenčním detektorem s předchozím využitím imunoafinitní chromatografie pro přečištění extraktu a hodnocení zdravotního rizika plynoucího z konzumace jelit kontaminovaných ochratoxinem A. Všech 200 vzorků jelit bylo pozitivních na výskyt ochratoxinu A s koncentrací převyšující limit kvantifikace 0,1 ng/g. Průměrná koncentrace ochratoxinu A byla 1,47 ng/g, přičemž nejvyšší hodnota dosahovala 5,68 ng/g. Vzhledem k tomu, že Evropská unie v současné době nereguluje výskyt ochratoxinu A ani jiných mykotoxinů v živočišných produktech, byl pro porovnání míry kontaminace využit italský akční limit 1 ng/g regulující výskyt ochratoxinu A ve vepřovém mase a odvozených produktech. Celkem 132 vzorků (66%) převyšovalo svou koncentrací ochratoxinu A uvedený italský akční limit. Z hlediska ochrany veřejného zdraví je tak nezbytný další monitoring ochratoxinu A v těchto produktech, aby v rámci Evropské unie bylo možné zavést maximální či akční limity pro ochratoxin A v potravinách živočišného původu a z nich vyráběných masných výrobků.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
36-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—