Subsidies in Czech Food Industry and Their Effects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F18%3AN0000014" target="_blank" >RIV/75075741:_____/18:N0000014 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie#Prameny" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie#Prameny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Podpory v českém potravinářském sektoru a jejich efekty
Original language description
Článek se věnuje čerpání podpor podniky potravinářského průmyslu v kontextu s fondy EU. Cílem příspěvku je vyhodnotit dopady investičních podpor plynoucích z Programu rozvoje venkova (PRV) a Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) v předchozím programovém období potravinářským podnikům. Celkem bylo analyzováno 366 podpořených podniků za využití fixed effect modelu. Dopady podpor lze na celooborové úrovni vyhodnotit jako značně diferencované a jsou ovlivněny charakterem (potřebami) daného sektoru. Dotace v nejvíce podpořených oborech (v případě PRV masný a mlékárenský průmysl; OPPI výroba ostatních potravinářských výrobků, nápojů a pekárenský průmysl) vůbec či pouze minimálně přispěly k vyšší výkonnosti těchto oborů. Se zřetelem k nepříznivé ekonomické situaci masného a pekárenského průmyslu lze dopady považovat za nedostačující. Naopak podniky výrobních oborů, které byly podpořeny méně, dokázaly své investice efektivněji využít ve prospěch jejich ekonomiky (např. zpracovatelé ovoce a zeleniny či výroby ostatních potravinářských výrobků ze zdrojů MZe nebo výrobci mlýnských a škrobárenských výrobků podpořených z MPO).
Czech name
Podpory v českém potravinářském sektoru a jejich efekty
Czech description
Článek se věnuje čerpání podpor podniky potravinářského průmyslu v kontextu s fondy EU. Cílem příspěvku je vyhodnotit dopady investičních podpor plynoucích z Programu rozvoje venkova (PRV) a Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) v předchozím programovém období potravinářským podnikům. Celkem bylo analyzováno 366 podpořených podniků za využití fixed effect modelu. Dopady podpor lze na celooborové úrovni vyhodnotit jako značně diferencované a jsou ovlivněny charakterem (potřebami) daného sektoru. Dotace v nejvíce podpořených oborech (v případě PRV masný a mlékárenský průmysl; OPPI výroba ostatních potravinářských výrobků, nápojů a pekárenský průmysl) vůbec či pouze minimálně přispěly k vyšší výkonnosti těchto oborů. Se zřetelem k nepříznivé ekonomické situaci masného a pekárenského průmyslu lze dopady považovat za nedostačující. Naopak podniky výrobních oborů, které byly podpořeny méně, dokázaly své investice efektivněji využít ve prospěch jejich ekonomiky (např. zpracovatelé ovoce a zeleniny či výroby ostatních potravinářských výrobků ze zdrojů MZe nebo výrobci mlýnských a škrobárenských výrobků podpořených z MPO).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Prameny a studie
ISSN
0862-8483
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2018
Issue of the periodical within the volume
63
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
37-50
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—