All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Researchers´ Night

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F18%3AN0000055" target="_blank" >RIV/75075741:_____/18:N0000055 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216224:14210/18:00111089

  • Result on the web

    <a href="https://www.nzm.cz/akce/noc-vedcu1" target="_blank" >https://www.nzm.cz/akce/noc-vedcu1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Noc vědců 2018

  • Original language description

    Noc vědců Termín konání: 5. 10. 2018 Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s.p.o., Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7 Noc vědců je akce pro veřejnost, která vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je popularizace vědy a osobností vědců. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou obyčejní lidé, kteří vykonávají práci přínosnou pro každého z nás. Národní zemědělské muzeum, s.p.o. se v roce 2018 podruhé zapojilo do tohoto evropského festivalu vědy, jejímž mottem bylo 100 let české vědy. Lidé libovolného věku, vzdělání či zájmů mohli navštívit jen pro ně otevřené vědecké ústavy, výzkumná centra, univerzity, muzea, science centra i nemocnice. Národní zemědělské muzeum své návštěvníky vítalo pod heslem: Zemědělské vědy znamenají život! Prožijte s námi příběh zemědělství z pohledu vědce a přijďte do Národního zemědělského muzea! Během festivalu muzeum nabídlo v čase od 17 do 22 hodin experimenty, workshopy, přednášky, komentované prohlídky, soutěže, dokumentární filmy a mnoho dalšího. V rámci akce se v muzeu prezentovaly výzkumné ústavy Ministerstva zemědělství. Poutavým způsobem přiblížily zemědělský výzkum včetně zajímavých osobností za posledních 100 let. Přednáškový blok pod vedením vědeckých pracovníků těchto výzkumných ústavů se zaměřil na nové objevy, výzkumy a posuny v zemědělských vědách včetně potravinářství. Evidovaná účast: 742 návštěvníků. Pestrost uspořádané akce dokumentuje níže uvedený program. 1. Zahájení a vyhlášení vítězů 3. ročníku soutěže Věda pro Zemi. Vyhlášení vítězů každoročně pořádané soutěže pod záštitou ministra zemědělství VĚDA PRO ZEMI na podporu mladých vědců. Přízemí, 17:00–17:30 2. Zpřístupnění nových muzejních expozic. Co znamená zemědělství a zemědělské vědy pro naší každodennost můžete shlédnout, osahat i ochutnat v muzejních expozicích znázorňující pomyslnou pyramidu našeho života. Expozice tematicky zaměřené na přírodu gradují v expozicích věnujících se výrobě potravin, jídlu a životu: Voda a půda, Laboratoř ticha, Rybářství, Zemědělství, Lesnictví, Myslivost, Gastronomie, Objevovna a Život – střešní zahrada. Příslušné prostory budovy NZM, 17:30–22:00 3. Jubilejní výstava Fenomén zemědělství. Navštivte unikátní výstavu k 100 letům existence muzea založeného v roce vzniku samostatného Československa 1918. Prostřednictvím jednoho sta unikátních sbírkových předmětů se vypráví příběh zemědělství od hliněných nádob na obilí, chomoutu, brambor a paprik ze zámoří, přes zrušení roboty, první traktor až po genovou modifikaci současnosti. Výstavní sál, 2. patro, 17:30–22:00 4. Interaktivní prezentace výzkumných ústavů. Výzkumné ústavy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, Vám poutavým způsobem přiblíží zemědělské vědy a výzkum včetně jejich aktérů za posledních 100 let. Expozice, foyer jednotlivých pater, 17:30–22:00 Agritec Plant Research s.r.o. – Ochutnej laboratoř! Laboratorní pokusy a jejich ochutnávka (detekce bílkovin a cukrů, ukázka in vitro kultur lnu, konopí, luskovin, poznávání semen a lisování oleje ze lnu spojené s jeho ochutnávkou). Česká akademie zemědělských věd – Píšeš? Publikuj! Akademie je vydavatelem 11 vědeckých časopisů, z nichž 9 má přidělený impakt faktor. Podílej se i Ty na sdílení kvalitních, mezinárodně uznávaných výsledků vědy a výzkumu a na správném transferu inovací v zemědělství (prezentace vědeckých časopisů a unikátní knihy Osobnosti zemědělského výzkumu 20. století). Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. – Hlína není špína! Půda a její vlastnosti v proměnách posledních 100 let na území současné České republiky. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. – Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Metody výzkumu uchování rostlin jako zdroje potravin pro příští generace. Vinná réva na Karlštejně. Pěstování révy vinné ve skle a malování vínem. Co je očím neviditelné. Využití dronů, hyperspektrálních senzorů a termokamer v zemědělství. Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i – Potraviny včera, dnes a zítra. Trendy zlepšování kvality stravování naší populace v posledních 100 letech (prezentace, poznávání, ochutnávky). Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. – České odrůdy dobývají svět. Prezentace cesty našich odrůd do sadů všech kontinentů. Poznáš, co jíš se zavřenýma očima? Ukázka, typy a ochutnávky tradičních i netradičních odrůd ovoce. Pozor! Choroby a škůdci ovoce pod lupou. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. – Fenomén: české pivo. Přijďte se podívat, kde všude se pije české pivo, jaké jsou základní suroviny pro jeho výrobu, jak se vyrábí, jaké bylo pivo před 100 lety a na další zajímavosti sladařské a pivovarské technologie (výstavka surovin pro výrobu piva, školní mikroskop v praxi, prezentace vydavatelství). Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti – 100 let migrace organismů. Přijďte si s námi zažít proměny světa v posledních 100 letech, světa v pohybu, světa, v němž jedním z důsledků změn klimatu, ale i světového obchodu a cestování je migrace organismů. Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. – Nanokouzelnická šou. Nanočástice ve výrobě vakcín (prezentace moderní vakcíny, mikroskopování, pipetování a pexeso). Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. – Brambory již déle než 100 let! Brambory jsou zdravá zelenina, přijďte se o nich dozvědět co nejvíce, seznamte se s odrůdami, s pěstováním a užitím brambor. Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. – Vidím neviditelné! Aneb před termokamerou neutečeš. Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i. – 100 let zemědělské techniky. Poznejte a vyzkoušejte si přístroje pro detekci na bázi termovizních senzorů a bezdotykové prvkové analýzy látek. Ústav zemědělské ekonomiky a informací – Knihovna Antonína Švehly – Opravdu jen čísla a data? Jak se posunulo zemědělství za posledních 100 let? Jak funguje moderní zemědělská knihovna? Soutěže, kvízy, představení odborných elektronických informačních zdrojů a digitalizace zemědělské literatury. Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko – Rosteme i bez hnojiv! – Hmyz v zemědělské krajině. Škodí nám nebo pomáhá? – Není houba jako houba. – Pohyby rostlin, aneb jak se plevele dostanou k vám na zahrádku. – Čmelda s Brundou a jejich domeček. 5. Blok přednášek v Objevovně. Zaměření na nové objevy, výzkumy, posuny v zemědělských vědách vč. potravinářství pod vedením vědeckých pracovníků výzkumných ústavů: Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Šlechtění excelentních třešní (Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.) Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.) Co je očím neviditelné – využití dronů, hyperspektrálních senzorů a termokamer v zemědělství (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.) Cukry v potravinách: máme se jich bát? (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i) Hlína není špína (Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i.) Byliny v naší stravě (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i) 6. Věda v kuchyni. Ochutnejte české kulinární tradice v muzejní laboratoři pod vedením Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Čekají na Vás názorné ukázky, experimenty a ochutnávky moderní gastronomie v kontrastu kuchyně našich babiček a prababiček. Navíc Vám bude k dispozici výživový poradce! Gastrostudio, 3. patro, 17:30–22:00 7. Film v roli dokumentátora. Promítání unikátních dokumentárních filmů z fotoarchivu NZM: Poslední vor – film o rekonstrukci tradiční voroplavby v Čechách, a Český kombajn – film o cestě českých konstruktérů k sestrojení prototypu kombajnu. Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 8. Cesta sbírkového předmětu. Prezentace archivu a fotoarchivu NZM spojené s praktickým zapojením návštěvníků do manipulace se sbírkovými předměty. Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 9. Dětská dílna – půda a voda. Doprovodný program pro děti se zaměřením na praktické poznatky o půdě a vodě a jejím významu pro život ve vztahu k zemědělství (soubory her, soutěží, pracovní listy, praktická cvičení a experimenty). Gastro-herna, 3. patro, 17:30–22:00

  • Czech name

    Noc vědců 2018

  • Czech description

    Noc vědců Termín konání: 5. 10. 2018 Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s.p.o., Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7 Noc vědců je akce pro veřejnost, která vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je popularizace vědy a osobností vědců. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou obyčejní lidé, kteří vykonávají práci přínosnou pro každého z nás. Národní zemědělské muzeum, s.p.o. se v roce 2018 podruhé zapojilo do tohoto evropského festivalu vědy, jejímž mottem bylo 100 let české vědy. Lidé libovolného věku, vzdělání či zájmů mohli navštívit jen pro ně otevřené vědecké ústavy, výzkumná centra, univerzity, muzea, science centra i nemocnice. Národní zemědělské muzeum své návštěvníky vítalo pod heslem: Zemědělské vědy znamenají život! Prožijte s námi příběh zemědělství z pohledu vědce a přijďte do Národního zemědělského muzea! Během festivalu muzeum nabídlo v čase od 17 do 22 hodin experimenty, workshopy, přednášky, komentované prohlídky, soutěže, dokumentární filmy a mnoho dalšího. V rámci akce se v muzeu prezentovaly výzkumné ústavy Ministerstva zemědělství. Poutavým způsobem přiblížily zemědělský výzkum včetně zajímavých osobností za posledních 100 let. Přednáškový blok pod vedením vědeckých pracovníků těchto výzkumných ústavů se zaměřil na nové objevy, výzkumy a posuny v zemědělských vědách včetně potravinářství. Evidovaná účast: 742 návštěvníků. Pestrost uspořádané akce dokumentuje níže uvedený program. 1. Zahájení a vyhlášení vítězů 3. ročníku soutěže Věda pro Zemi. Vyhlášení vítězů každoročně pořádané soutěže pod záštitou ministra zemědělství VĚDA PRO ZEMI na podporu mladých vědců. Přízemí, 17:00–17:30 2. Zpřístupnění nových muzejních expozic. Co znamená zemědělství a zemědělské vědy pro naší každodennost můžete shlédnout, osahat i ochutnat v muzejních expozicích znázorňující pomyslnou pyramidu našeho života. Expozice tematicky zaměřené na přírodu gradují v expozicích věnujících se výrobě potravin, jídlu a životu: Voda a půda, Laboratoř ticha, Rybářství, Zemědělství, Lesnictví, Myslivost, Gastronomie, Objevovna a Život – střešní zahrada. Příslušné prostory budovy NZM, 17:30–22:00 3. Jubilejní výstava Fenomén zemědělství. Navštivte unikátní výstavu k 100 letům existence muzea založeného v roce vzniku samostatného Československa 1918. Prostřednictvím jednoho sta unikátních sbírkových předmětů se vypráví příběh zemědělství od hliněných nádob na obilí, chomoutu, brambor a paprik ze zámoří, přes zrušení roboty, první traktor až po genovou modifikaci současnosti. Výstavní sál, 2. patro, 17:30–22:00 4. Interaktivní prezentace výzkumných ústavů. Výzkumné ústavy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, Vám poutavým způsobem přiblíží zemědělské vědy a výzkum včetně jejich aktérů za posledních 100 let. Expozice, foyer jednotlivých pater, 17:30–22:00 Agritec Plant Research s.r.o. – Ochutnej laboratoř! Laboratorní pokusy a jejich ochutnávka (detekce bílkovin a cukrů, ukázka in vitro kultur lnu, konopí, luskovin, poznávání semen a lisování oleje ze lnu spojené s jeho ochutnávkou). Česká akademie zemědělských věd – Píšeš? Publikuj! Akademie je vydavatelem 11 vědeckých časopisů, z nichž 9 má přidělený impakt faktor. Podílej se i Ty na sdílení kvalitních, mezinárodně uznávaných výsledků vědy a výzkumu a na správném transferu inovací v zemědělství (prezentace vědeckých časopisů a unikátní knihy Osobnosti zemědělského výzkumu 20. století). Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. – Hlína není špína! Půda a její vlastnosti v proměnách posledních 100 let na území současné České republiky. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. – Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Metody výzkumu uchování rostlin jako zdroje potravin pro příští generace. Vinná réva na Karlštejně. Pěstování révy vinné ve skle a malování vínem. Co je očím neviditelné. Využití dronů, hyperspektrálních senzorů a termokamer v zemědělství. Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i – Potraviny včera, dnes a zítra. Trendy zlepšování kvality stravování naší populace v posledních 100 letech (prezentace, poznávání, ochutnávky). Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. – České odrůdy dobývají svět. Prezentace cesty našich odrůd do sadů všech kontinentů. Poznáš, co jíš se zavřenýma očima? Ukázka, typy a ochutnávky tradičních i netradičních odrůd ovoce. Pozor! Choroby a škůdci ovoce pod lupou. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. – Fenomén: české pivo. Přijďte se podívat, kde všude se pije české pivo, jaké jsou základní suroviny pro jeho výrobu, jak se vyrábí, jaké bylo pivo před 100 lety a na další zajímavosti sladařské a pivovarské technologie (výstavka surovin pro výrobu piva, školní mikroskop v praxi, prezentace vydavatelství). Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti – 100 let migrace organismů. Přijďte si s námi zažít proměny světa v posledních 100 letech, světa v pohybu, světa, v němž jedním z důsledků změn klimatu, ale i světového obchodu a cestování je migrace organismů. Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. – Nanokouzelnická šou. Nanočástice ve výrobě vakcín (prezentace moderní vakcíny, mikroskopování, pipetování a pexeso). Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. – Brambory již déle než 100 let! Brambory jsou zdravá zelenina, přijďte se o nich dozvědět co nejvíce, seznamte se s odrůdami, s pěstováním a užitím brambor. Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. – Vidím neviditelné! Aneb před termokamerou neutečeš. Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i. – 100 let zemědělské techniky. Poznejte a vyzkoušejte si přístroje pro detekci na bázi termovizních senzorů a bezdotykové prvkové analýzy látek. Ústav zemědělské ekonomiky a informací – Knihovna Antonína Švehly – Opravdu jen čísla a data? Jak se posunulo zemědělství za posledních 100 let? Jak funguje moderní zemědělská knihovna? Soutěže, kvízy, představení odborných elektronických informačních zdrojů a digitalizace zemědělské literatury. Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko – Rosteme i bez hnojiv! – Hmyz v zemědělské krajině. Škodí nám nebo pomáhá? – Není houba jako houba. – Pohyby rostlin, aneb jak se plevele dostanou k vám na zahrádku. – Čmelda s Brundou a jejich domeček. 5. Blok přednášek v Objevovně. Zaměření na nové objevy, výzkumy, posuny v zemědělských vědách vč. potravinářství pod vedením vědeckých pracovníků výzkumných ústavů: Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Šlechtění excelentních třešní (Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.) Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.) Co je očím neviditelné – využití dronů, hyperspektrálních senzorů a termokamer v zemědělství (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.) Cukry v potravinách: máme se jich bát? (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i) Hlína není špína (Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i.) Byliny v naší stravě (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i) 6. Věda v kuchyni. Ochutnejte české kulinární tradice v muzejní laboratoři pod vedením Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Čekají na Vás názorné ukázky, experimenty a ochutnávky moderní gastronomie v kontrastu kuchyně našich babiček a prababiček. Navíc Vám bude k dispozici výživový poradce! Gastrostudio, 3. patro, 17:30–22:00 7. Film v roli dokumentátora. Promítání unikátních dokumentárních filmů z fotoarchivu NZM: Poslední vor – film o rekonstrukci tradiční voroplavby v Čechách, a Český kombajn – film o cestě českých konstruktérů k sestrojení prototypu kombajnu. Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 8. Cesta sbírkového předmětu. Prezentace archivu a fotoarchivu NZM spojené s praktickým zapojením návštěvníků do manipulace se sbírkovými předměty. Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 9. Dětská dílna – půda a voda. Doprovodný program pro děti se zaměřením na praktické poznatky o půdě a vodě a jejím významu pro život ve vztahu k zemědělství (soubory her, soutěží, pracovní listy, praktická cvičení a experimenty). Gastro-herna, 3. patro, 17:30–22:00

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů