All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Week of Science and Technology

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F18%3AN0000056" target="_blank" >RIV/75075741:_____/18:N0000056 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.nzm.cz/akce/tyden-vedy-a-techniky" target="_blank" >https://www.nzm.cz/akce/tyden-vedy-a-techniky</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Týden vědy a techniky AVČR - národní vědecký festival

  • Original language description

    Týden vědy a techniky AV ČR Termín konání: 6. 11. – 11. 11. 2018 Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s.p.o., Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7 Zastřešujícím organizátorem největšího vědeckého národního festivalu Týden vědy a techniky je AV ČR. V roce 2018 se pořádal již 18. ročník a Národní zemědělské muzeum se ho účastnilo poprvé. Tématem festivalu bylo: 1918–2018: Století české vědy. V týdnu od 6. do 11. listopadu měli malí i dospělí příznivci vědy možnost navštívit tento oblíbený festival vědy v hlavní výstavní budově Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Připraveny byly pro ně přednášky, prezentace výzkumných ústavů ze zemědělského resortu, experimenty, soutěže pro děti, filmové projekce, kurz vaření, ochutnávky gastronomických specialit a mnoho dalšího. To vše s ústředním mottem: 100 let české zemědělské vědy a techniky. Z programu je nutné vyzvednout dvoudenní mezinárodní agrárně-historickou konferenci Agrarian History Conference Prague 2018, večerní blok přednášek na téma: O potenciálu zapomenutých plodin aneb Proč je dobré mít genovou banku a interaktivní prezentace výzkumných ústavů, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství. Tyto poutavým způsobem přiblížily zemědělskou vědu a výzkum, včetně jejich předních osobností za posledních 100 let. Pro zájemce o novinky v české gastronomii byl připraven kurz Moderní česká kuchyně inspirovaný klasickými českými recepty upravenými tak, aby odpovídaly současným gastronomickým trendům. Pestrost uspořádané akce dokumentuje níže uvedený program. 1. Příběh zemědělství Zpřístupnění nových muzejních expozic. Co znamená zemědělství a zemědělské vědy pro naší každodennost můžete shlédnout, v muzejních expozicích znázorňující pomyslnou pyramidu našeho života. Expozice tematicky zaměřené na přírodu gradují v expozicích věnujících se výrobě potravin, jídlu a životu: Voda a půda, Laboratoř ticha, Rybářství, Zemědělství, Lesnictví, Myslivost, Gastronomie, Objevovna a Život – střešní zahrada. Příslušné prostory budovy NZM, 6.–11. 11., 9:00–17:00 2. Jede traktor Techniku v zemědělství muzeum prezentuje v expozici „Jede traktor“, která návštěvníkům představuje přes dvacet typů traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953. K dispozici jsou šlapací traktůrky, herní traktorový simulátor a trenažér Zetor Major, který simuluje jízdu po městě i orbu na poli. Přízemí, 6.–11. 11., 9:00–17:00 3. Největší objev. Fenomén zemědělství ve 100 předmětech Navštivte unikátní výstavu ke 100 letům existence muzea založeného v roce vzniku samostatného Československa. Ve sto unikátních předmětech vypráví příběh zemědělství od zrnotěrky, chomoutu, pěstování brambor přes zrušení roboty, benzinový motor až po současné drony. Vydejte se s námi na cestu za podstatou naší civilizace. Výstavní sál, 2. patro, 6.–11. 11., 9:00–17:00 4. Film – svědek doby Promítání unikátních dokumentárních filmů z fotoarchivu NZM: Poslední vor – film o rekonstrukci tradiční voroplavby v Čechách, a Český kombajn – film o cestě českých konstruktérů k sestrojení prototypu kombajnu. Výstava Dělat let, 3. patro, 6.–11. 11., 9:00–17:00 5. Mezinárodní agrárně historická konference 2018 Národní zemědělské muzeum se svými partnery Univerzitou Karlovou, Českou zemědělskou univerzitou a Českou akademií zemědělských věd pořádají mezioborovou konferenci pod názvem Agrární/zemědělská osvěta a vzdělávání v 18. až 21. století ve střední Evropě. Instituce a osobnosti, jejich působení v kontextu politického, ekonomického, sociálního a kulturního vývoje středoevropského venkova. Multifunkční sál – přízemí, Objevovna – 2. patro, 8.–9. 11. 6. Moderní česká kuchyně Národní zemědělské muzeum slaví 100 let od svého založení. V rámci oslav jsme si pro vás připravili několik tematických kurzů vaření. Během kurzu Moderní česká kuchyně se přesvědčíte, že česká kuchyně není jen svíčková nebo guláš. Pod vedením našeho skvělého lektora Radka Davida si připravíte menu inspirované klasickými českými recepty tak, aby odpovídalo současným gastronomickým trendům. Nebude chybět losos s krémem z kopru, candát s květákovým pyré, dančí hřbet nebo dekonstruovaný štrůdl. Radek David – executive chef restaurací La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro, letitý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, Kuchař roku 2002. Gastrostudio, 3. patro, 6. 11., 17:00–21:00 7. Interaktivní prezentace a přednášky výzkumných ústavů Výzkumné ústavy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, vám poutavým způsobem přiblíží zemědělské vědy a výzkum včetně jejich aktérů za posledních 100 let. Pro návštěvníky budou připraveny interaktivní prezentace, přednášky, soutěže pro děti, pracovní listy, experimenty, ochutnávky a mnoho dalšího. Interaktivní prezentace, foyer jednotlivých pater budovy 6. 11., 9:30–16:30 Fenomén: české pivo. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 7. 11., 9:30–16:30 Čmelda s Brundou a jejich domeček. Zemědělský výzkum, spol. s r.o. 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Réva vinná – královna rostlin. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ze vzduchu na a za hranice viditelného. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Proč a jak uchovat mikroorganismy pro další generace. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Kryobanka – uchování rostlin v ultra nízkých teplotách. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Genová banka – pokladnice semen. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 10. 11., 9:30–16:30 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Kryobanka – uchování rostlin v ultra nízkých teplotách. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Genová banka – pokladnice semen. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 11. 11., 9:30–16:30 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Interaktivní přednášky 6. 11. – Multifunkční sál, přízemí Slad. Co to je? Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., (vhodné pro MŠ, ZŠ) 10. 00–10.15 Pivovarské kvasinky Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., (vhodné pro MŠ, ZŠ) 10.30–10.45 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 11.00–11.30 Výroba českého sladu a piva Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 13.30–13.45 Pivo a zdraví Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 14.00–14.15 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 14.30–14.45 Pivovarské kvasinky (produkční kmeny, sbírka mikroorganismů) Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 15.00–15.15 Pivní styly Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 15.30–15.45 7. 11. – Objevovna, 2. patro Brambory: zdravá potravina Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. 9:30–10.15 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.30–11.00 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 13.00–13.45 Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? Aneb uchování rostlin v ultranízkých teplotách v Kryobance Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 14.00–14.45 Ze vzduchu na a za hranice viditelného: interaktivní přednáška s ukázkami termografické, hyperspektrální a bezpilotní letecké techniky Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 15.00–15.45 Sbírka mikroorganismů – pokladnice pro další generace Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 16.00–16.45 8. 11. – Objevovna, 2. patro, 18:30–21:00 Blok večerních přednášek: O potenciálu zapomenutých plodin aneb Proč je dobré mít genovou banku Planí předchůdci kulturních rostlin – kdo byli a v čem jsou dodnes dobří Ing. Vojtěch Holubec, CSc. – Genová banka, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ing. Petra Hlásná Čepková, Ph.D. – Genová banka, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 10. 11. – Objevovna, 2. patro Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.00–10.30 Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? Aneb uchování rostlin v ultranízkých teplotách v Kryobance Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 14.00–14.45 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 15.00–15.45 11. 11. – Objevovna, 2. patro Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.00–10.30 Brambory: zdravá potravina Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. 10:45–11.30 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 14.30–15.00

  • Czech name

    Týden vědy a techniky AVČR - národní vědecký festival

  • Czech description

    Týden vědy a techniky AV ČR Termín konání: 6. 11. – 11. 11. 2018 Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s.p.o., Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7 Zastřešujícím organizátorem největšího vědeckého národního festivalu Týden vědy a techniky je AV ČR. V roce 2018 se pořádal již 18. ročník a Národní zemědělské muzeum se ho účastnilo poprvé. Tématem festivalu bylo: 1918–2018: Století české vědy. V týdnu od 6. do 11. listopadu měli malí i dospělí příznivci vědy možnost navštívit tento oblíbený festival vědy v hlavní výstavní budově Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Připraveny byly pro ně přednášky, prezentace výzkumných ústavů ze zemědělského resortu, experimenty, soutěže pro děti, filmové projekce, kurz vaření, ochutnávky gastronomických specialit a mnoho dalšího. To vše s ústředním mottem: 100 let české zemědělské vědy a techniky. Z programu je nutné vyzvednout dvoudenní mezinárodní agrárně-historickou konferenci Agrarian History Conference Prague 2018, večerní blok přednášek na téma: O potenciálu zapomenutých plodin aneb Proč je dobré mít genovou banku a interaktivní prezentace výzkumných ústavů, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství. Tyto poutavým způsobem přiblížily zemědělskou vědu a výzkum, včetně jejich předních osobností za posledních 100 let. Pro zájemce o novinky v české gastronomii byl připraven kurz Moderní česká kuchyně inspirovaný klasickými českými recepty upravenými tak, aby odpovídaly současným gastronomickým trendům. Pestrost uspořádané akce dokumentuje níže uvedený program. 1. Příběh zemědělství Zpřístupnění nových muzejních expozic. Co znamená zemědělství a zemědělské vědy pro naší každodennost můžete shlédnout, v muzejních expozicích znázorňující pomyslnou pyramidu našeho života. Expozice tematicky zaměřené na přírodu gradují v expozicích věnujících se výrobě potravin, jídlu a životu: Voda a půda, Laboratoř ticha, Rybářství, Zemědělství, Lesnictví, Myslivost, Gastronomie, Objevovna a Život – střešní zahrada. Příslušné prostory budovy NZM, 6.–11. 11., 9:00–17:00 2. Jede traktor Techniku v zemědělství muzeum prezentuje v expozici „Jede traktor“, která návštěvníkům představuje přes dvacet typů traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953. K dispozici jsou šlapací traktůrky, herní traktorový simulátor a trenažér Zetor Major, který simuluje jízdu po městě i orbu na poli. Přízemí, 6.–11. 11., 9:00–17:00 3. Největší objev. Fenomén zemědělství ve 100 předmětech Navštivte unikátní výstavu ke 100 letům existence muzea založeného v roce vzniku samostatného Československa. Ve sto unikátních předmětech vypráví příběh zemědělství od zrnotěrky, chomoutu, pěstování brambor přes zrušení roboty, benzinový motor až po současné drony. Vydejte se s námi na cestu za podstatou naší civilizace. Výstavní sál, 2. patro, 6.–11. 11., 9:00–17:00 4. Film – svědek doby Promítání unikátních dokumentárních filmů z fotoarchivu NZM: Poslední vor – film o rekonstrukci tradiční voroplavby v Čechách, a Český kombajn – film o cestě českých konstruktérů k sestrojení prototypu kombajnu. Výstava Dělat let, 3. patro, 6.–11. 11., 9:00–17:00 5. Mezinárodní agrárně historická konference 2018 Národní zemědělské muzeum se svými partnery Univerzitou Karlovou, Českou zemědělskou univerzitou a Českou akademií zemědělských věd pořádají mezioborovou konferenci pod názvem Agrární/zemědělská osvěta a vzdělávání v 18. až 21. století ve střední Evropě. Instituce a osobnosti, jejich působení v kontextu politického, ekonomického, sociálního a kulturního vývoje středoevropského venkova. Multifunkční sál – přízemí, Objevovna – 2. patro, 8.–9. 11. 6. Moderní česká kuchyně Národní zemědělské muzeum slaví 100 let od svého založení. V rámci oslav jsme si pro vás připravili několik tematických kurzů vaření. Během kurzu Moderní česká kuchyně se přesvědčíte, že česká kuchyně není jen svíčková nebo guláš. Pod vedením našeho skvělého lektora Radka Davida si připravíte menu inspirované klasickými českými recepty tak, aby odpovídalo současným gastronomickým trendům. Nebude chybět losos s krémem z kopru, candát s květákovým pyré, dančí hřbet nebo dekonstruovaný štrůdl. Radek David – executive chef restaurací La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro, letitý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, Kuchař roku 2002. Gastrostudio, 3. patro, 6. 11., 17:00–21:00 7. Interaktivní prezentace a přednášky výzkumných ústavů Výzkumné ústavy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, vám poutavým způsobem přiblíží zemědělské vědy a výzkum včetně jejich aktérů za posledních 100 let. Pro návštěvníky budou připraveny interaktivní prezentace, přednášky, soutěže pro děti, pracovní listy, experimenty, ochutnávky a mnoho dalšího. Interaktivní prezentace, foyer jednotlivých pater budovy 6. 11., 9:30–16:30 Fenomén: české pivo. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 7. 11., 9:30–16:30 Čmelda s Brundou a jejich domeček. Zemědělský výzkum, spol. s r.o. 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Réva vinná – královna rostlin. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ze vzduchu na a za hranice viditelného. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Proč a jak uchovat mikroorganismy pro další generace. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Kryobanka – uchování rostlin v ultra nízkých teplotách. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Genová banka – pokladnice semen. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 10. 11., 9:30–16:30 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Kryobanka – uchování rostlin v ultra nízkých teplotách. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Genová banka – pokladnice semen. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 11. 11., 9:30–16:30 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Interaktivní přednášky 6. 11. – Multifunkční sál, přízemí Slad. Co to je? Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., (vhodné pro MŠ, ZŠ) 10. 00–10.15 Pivovarské kvasinky Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., (vhodné pro MŠ, ZŠ) 10.30–10.45 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 11.00–11.30 Výroba českého sladu a piva Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 13.30–13.45 Pivo a zdraví Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 14.00–14.15 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 14.30–14.45 Pivovarské kvasinky (produkční kmeny, sbírka mikroorganismů) Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 15.00–15.15 Pivní styly Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 15.30–15.45 7. 11. – Objevovna, 2. patro Brambory: zdravá potravina Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. 9:30–10.15 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.30–11.00 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 13.00–13.45 Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? Aneb uchování rostlin v ultranízkých teplotách v Kryobance Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 14.00–14.45 Ze vzduchu na a za hranice viditelného: interaktivní přednáška s ukázkami termografické, hyperspektrální a bezpilotní letecké techniky Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 15.00–15.45 Sbírka mikroorganismů – pokladnice pro další generace Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 16.00–16.45 8. 11. – Objevovna, 2. patro, 18:30–21:00 Blok večerních přednášek: O potenciálu zapomenutých plodin aneb Proč je dobré mít genovou banku Planí předchůdci kulturních rostlin – kdo byli a v čem jsou dodnes dobří Ing. Vojtěch Holubec, CSc. – Genová banka, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ing. Petra Hlásná Čepková, Ph.D. – Genová banka, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 10. 11. – Objevovna, 2. patro Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.00–10.30 Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? Aneb uchování rostlin v ultranízkých teplotách v Kryobance Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 14.00–14.45 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 15.00–15.45 11. 11. – Objevovna, 2. patro Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.00–10.30 Brambory: zdravá potravina Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. 10:45–11.30 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 14.30–15.00

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů