Chocolate enriched with sulforaphane
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F21%3A00555477" target="_blank" >RIV/86652079:_____/21:00555477 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/22:1201 RIV/62156489:43510/21:43920863
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035653.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035653.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Čokoláda obohacená o sulforafan
Original language description
Sulforafan vykazuje řadu biologických aktivit a přínosů pro zdraví lidí. Bylo zjištěno, že je velmi slibnou chemopreventivní látkou nejen proti různým druhům rakoviny, jako je rakovina prsu, prostaty, tlustého střeva, kůže, plic, žaludku a močového měchýře, ale také proti kardiovaskulárním chorobám a neurodegenerativním onemocněním a cukrovce. Sulforafan není teplotně stálý a dostává se ke spotřebitelům při konzumaci brukvovité zeleniny, ve které je ale jeho obsah velmi nízký. Cílem tohoto užitného vzoru bylo obohatit čokoládu o sulforafan pomocí přídavku lyofilizovaných klíčků brokolice během výroby čokolády a tím rozšířit sortiment potravin s obsahem sulforafanu. Ukazuje se, že v čokoládě je sulforafan velmi stabilní.
Czech name
Čokoláda obohacená o sulforafan
Czech description
Sulforafan vykazuje řadu biologických aktivit a přínosů pro zdraví lidí. Bylo zjištěno, že je velmi slibnou chemopreventivní látkou nejen proti různým druhům rakoviny, jako je rakovina prsu, prostaty, tlustého střeva, kůže, plic, žaludku a močového měchýře, ale také proti kardiovaskulárním chorobám a neurodegenerativním onemocněním a cukrovce. Sulforafan není teplotně stálý a dostává se ke spotřebitelům při konzumaci brukvovité zeleniny, ve které je ale jeho obsah velmi nízký. Cílem tohoto užitného vzoru bylo obohatit čokoládu o sulforafan pomocí přídavku lyofilizovaných klíčků brokolice během výroby čokolády a tím rozšířit sortiment potravin s obsahem sulforafanu. Ukazuje se, že v čokoládě je sulforafan velmi stabilní.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910264" target="_blank" >QK1910264: Food with high content of sulforaphane</a><br>
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
35653
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Mendelova univerzita v Brně, Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v i., Výzkumný ústav potravinářský, Pure Food Czechia s.r.o.
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence