Definovaná minimální mikrobiota v ochraně proti potravinovému patogenu Salmonella enterica
Cíle projektu
Netyfoidní salmonely jsou významnými infekčními agens průjmů z kontaminovaných potravin. Infekce salmonelami většinou způsobuje samolimitující gastroenterokolitidu (salmonelózu). Avšak u imunokompromitovaných pacientů může způsobit život ohrožující invazívní onemocnění. Mikrobiota trávicího systému člověka a prasete má obdobné charakteristiky, na rozdíl od mikrobioty myši. Gnotobiotické sele umožňuje studovat ochranu hostitele definovanou mikrobiotou, která imituje působení běžné nedefinované mikrobioty složené z mnoha kmenů. Definovaná mikrobiota pomáhá porozumět vztahům mezi mikroorganismy a interakcím s hostitelem. Získané znalosti mohou přispět k vývoji bezpečnějších a účinnějších terapeutických postupů na podporu zdraví a odolnosti proti střevním infekcím člověka a zvířat.
Klíčová slova
foodborne diseasesmicrobiotadysbiosisdiarrheaSalmonellagnotobiotic piglet
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
SGA0202100005
Hlavní účastníci
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
21-15621S
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Defined minimal microbiota in protection against foodborne pathogen Salmonella enterica
Anotace anglicky
Non-typhoidal Salmonellae are significant agents of food-borne infectious diarrhea worldwide. The infection with Salmonella commonly causes self-limiting gastroenterocolitis (salmonellosis). However, it can cause life-threatening invasive diseases in immunocompromised patients. A gastrointestinal microbiota of the human and pig shares similar characteristics compared to the mouse microbiota. Gnotobiotic piglet makes it possible to study the protection of the host by defined microbiota that mimics the effects of a conventional non-defined multistrain microbiota. The defined microbiota helps to understand interferences among microbes and interactions with the host. The obtained knowledge can contribute to developing more safe and efficient treatments to support the health and resistance against enteric infections of the human and animals.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
OECD FORD - hlavní obor
10606 - Microbiology
OECD FORD - vedlejší obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - další vedlejší obor
30102 - Immunology
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)EC - Imunologie
EE - Mikrobiologie, virologie
GM - Potravinářství
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2021
Ukončení řešení
31. 3. 2024
Poslední stav řešení
—
Poslední uvolnění podpory
29. 2. 2024
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP25-GA0-GA-R
Datum dodání záznamu
12. 3. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
10 530 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
10 530 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
10 530 tis. Kč
Statní podpora
10 530 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
OECD FORD
Microbiology
Doba řešení
01. 04. 2021 - 31. 03. 2024