Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

INPROFF: Kvalita, bezpečnost a authenticita potravin a krmiv na bázi hmyzího proteinu

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Mezinárodní grantové projekty hodnocené na principu LEAD Agency

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

  • Druh soutěže

    M2 - Mezinárodní spolupráce

  • Číslo smlouvy

    21-47159L

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    INPROFF: Quality, Safety and Authenticity of INsect PROtein-Based Food and Feed Products

  • Anotace anglicky

    Project INPROFF will focus on insects currently evaluated by EFSA as novel foods. Added-value will be achieved by developing novel strategies to raise their nutritional value by (1) lactic acid fermentation to increase the nutritional quality and the shelf life and (2) by amending the insect’s diet to increase the levels of n‐3 PUFA. Samples will be characterized for nutritional content, including macro and micronutrients, chitin content, fatty acid and amino acid profiles, selected vitamins and anti-nutrients, and bioactive compounds. INPROFF will also assess the harvested insects’ safety. Characterization of microbiota will be performed using the latest DNA barcoding technique, cytotoxicity and lactobacilli adhesion to epithelial cells, will be tested in vitro. INPROFF will also investigate the potential of stable isotopes, an already proven technique for checking the authenticity and traceability of farmed insect products while establishing a database of authentic products.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    FP - Ostatní lékařské obory

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2021

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2024

  • Poslední stav řešení

    B - Běžící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    19. 5. 2022

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP23-GA0-GF-R

  • Datum dodání záznamu

    20. 2. 2023

Finance

  • Celkové uznané náklady

    7 080 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    7 080 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč