Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
NT14416

Vliv větvených aminokyselin a saturovaných mastných kyselin na rozvoj inzulínové rezistence

Cíle projektu

Lidé stravující se čistě rostlinnou stravou (vegani) mají příznivější parametry glukózové tolerance a nižší inzulínovou rezistenci v porovnání s kontrolami stravujícími se bez omezení (ne-vegani). To z nich činí vhodnou modelovou populaci vlivu dietních faktorů na rozvoj IR. Mezi potenciálními dietními induktory IR v populaci ne-veganů je zvýšený příjem saturovaných mastných kyselin (SFA) a větvených aminokyselin (BCAA). Na modelovém souboru vysoce insulin-sensitivních veganů a jim odpovídajících ne-veganů budeme v sérii studií sledovat, jakým způsobem zvýšený příjem SFA, resp. BCAA ovlivní parametry asociované s IR. Kromě určení periferní inzulínové senzitivity a funkce beta buněk budou odebrány párové biopsie svalové a tukové tkáně. Ve svalu bude stanovována biogeneze a respirační kapacita mitochondrií, depozice lipidů a exprese genů regulující energetický metabolismus. V tuku bude monitorována exprese markerů infiltrace imunitními buňkami, cytokinů a genů energetického metabolismu.

Klíčová slova

Insulin resistanceskeletal muscleadipose tissueoxidative stressveganbranched-chain aminoacidssaturated fatty acids

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zdravotnictví

  • Program

    Resortní program výzkumu a vývoje Ministerstva zdravotnictví III

  • Veřejná soutěž

    VaV pro Ministerstvo zdravotnictví III 4 (SMZ0201301)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    NT14416-3/2013

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Effect of branched-chain amino acids and saturated fatty acids on development of insulin resistance

  • Anotace anglicky

    People consuming plant-based diet only (vegans) have more favourable parameters of glucose tolerance and lower insulin resistance compared to controls consuming diets without restrictions (non-vegans). This makes vegans a suitable model population of influence of dietary factors on development of IR. Increased intake of saturated fatty acids (SFA) and branched-chain amino acids (BCAA) are potential dietary inductors of IR in non-vegans. We will follow in a series of studies on vegans and matched non-vegans how increased intake of SFA or BCAA, will influence parameters associated with IR. Peripheral insulin sensitivity and beta cell function will be assessed and skeletal muscle and adipose tissue biopsy will be obtained. In muscle we will determine biogenesis and respiratory capacity of mitochondria, lipid deposition and expression of genes regulating energetic metabolism. In adipose tissue we will determine expression of markers of immune cell infiltration, cytokines and energetic metabolism genes.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • CEP - vedlejší obor

    ED - Fyziologie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    30105 - Physiology (including cytology)
    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt na unikátním modelu (vegan versus omnivor) demonstruje odlišnosti v inzulínové citlivosti, ale srovnatelnost v mitochondriální hustotě. Intervenční výsledky přispívají významně k pochopení vlivu BCAA na glukózový metabolizmus.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 5. 2013

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2015

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    20. 3. 2015

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP16-MZ0-NT-U/02:1

  • Datum dodání záznamu

    19. 12. 2016

Finance

  • Celkové uznané náklady

    5 659 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    5 659 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč