Vliv větvených aminokyselin a saturovaných mastných kyselin na rozvoj inzulínové rezistence
Cíle projektu
Lidé stravující se čistě rostlinnou stravou (vegani) mají příznivější parametry glukózové tolerance a nižší inzulínovou rezistenci v porovnání s kontrolami stravujícími se bez omezení (ne-vegani). To z nich činí vhodnou modelovou populaci vlivu dietních faktorů na rozvoj IR. Mezi potenciálními dietními induktory IR v populaci ne-veganů je zvýšený příjem saturovaných mastných kyselin (SFA) a větvených aminokyselin (BCAA). Na modelovém souboru vysoce insulin-sensitivních veganů a jim odpovídajících ne-veganů budeme v sérii studií sledovat, jakým způsobem zvýšený příjem SFA, resp. BCAA ovlivní parametry asociované s IR. Kromě určení periferní inzulínové senzitivity a funkce beta buněk budou odebrány párové biopsie svalové a tukové tkáně. Ve svalu bude stanovována biogeneze a respirační kapacita mitochondrií, depozice lipidů a exprese genů regulující energetický metabolismus. V tuku bude monitorována exprese markerů infiltrace imunitními buňkami, cytokinů a genů energetického metabolismu.
Klíčová slova
Insulin resistanceskeletal muscleadipose tissueoxidative stressveganbranched-chain aminoacidssaturated fatty acids
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zdravotnictví
Program
Resortní program výzkumu a vývoje Ministerstva zdravotnictví III
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zdravotnictví III 4 (SMZ0201301)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
NT14416-3/2013
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Effect of branched-chain amino acids and saturated fatty acids on development of insulin resistance
Anotace anglicky
People consuming plant-based diet only (vegans) have more favourable parameters of glucose tolerance and lower insulin resistance compared to controls consuming diets without restrictions (non-vegans). This makes vegans a suitable model population of influence of dietary factors on development of IR. Increased intake of saturated fatty acids (SFA) and branched-chain amino acids (BCAA) are potential dietary inductors of IR in non-vegans. We will follow in a series of studies on vegans and matched non-vegans how increased intake of SFA or BCAA, will influence parameters associated with IR. Peripheral insulin sensitivity and beta cell function will be assessed and skeletal muscle and adipose tissue biopsy will be obtained. In muscle we will determine biogenesis and respiratory capacity of mitochondria, lipid deposition and expression of genes regulating energetic metabolism. In adipose tissue we will determine expression of markers of immune cell infiltration, cytokines and energetic metabolism genes.
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - vedlejší obor
ED - Fyziologie
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)30105 - Physiology (including cytology)
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt na unikátním modelu (vegan versus omnivor) demonstruje odlišnosti v inzulínové citlivosti, ale srovnatelnost v mitochondriální hustotě. Intervenční výsledky přispívají významně k pochopení vlivu BCAA na glukózový metabolizmus.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 5. 2013
Ukončení řešení
31. 12. 2015
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
20. 3. 2015
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP16-MZ0-NT-U/02:1
Datum dodání záznamu
19. 12. 2016
Finance
Celkové uznané náklady
5 659 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
5 659 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
5 659 tis. Kč
Statní podpora
5 659 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo zdravotnictví
CEP
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
Doba řešení
01. 05. 2013 - 31. 12. 2015