Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkum v agrárním sektoru (VAK)
Veřejná soutěž
VaV pro zemědělský sektor II 2 (SMZE2010MZE01)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
37623/09-18020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New processes of production of functional cereal and dairy foods and functional beverages with content of bioactive ingredients from selected vegetable and animal agricultural commodities and with probiotics and procedures for their quality estimation.
Anotace anglicky
Food producers in the Czech Republic and in the whole Europe are focused on inovation and expansion of functional food manufacturing. Czech technological platform for foods, whose aim is to direct the research in agriculture and food sectors to ways, that will bring effective implementation of research results to practice, has chosen 4 priorities (being the most important in the Czech Republic) from 7 priorities of european technological platform: Food and health, Food quality, Food safety and Communication with consumers, while functional foods being the main topic in Food and health priority. It means the effort to meet requests of different groups of consumers, both health and disabled by some of frequent (civilization) diseases. The main aim of this project is to extent the offer of functional foods (cereal foods, long-life and fermented dairy products and non-alcoholic beverages) with probiotics and bioactive ingredients from vegetable and animal agricultural commodities.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - další vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Průběh řešení byl plně v souladu se zadáním projektu. Výsledky odpovídají cílům projektu.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2010
Ukončení řešení
31. 12. 2014
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
4. 4. 2014
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP15-MZE-QI-U/01:1
Datum dodání záznamu
25. 6. 2015
Finance
Celkové uznané náklady
23 871 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
21 218 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
2 653 tis. Kč