Komplexní laboratorní strategie pro identifikaci druhů hmyzu určeného k lidské spotřebě a produkci zpracované živočišné bílkoviny, autentikace potravin na jeho bázi
Cíle projektu
Cílem projektu zaměřeného na ´jedlý hmyz´ je přispět k inovativnímu posílení udržitelnosti potravinářské produkce ČR a poskytnout podporu sledovatelnosti ´od farmy na vidličku´. Zohledněno je nařízení EP a Rady 2015/2283 o nových potravinách i schvalovací procesy EFSA v této oblasti. Klíčovým výzkumným cílem projektu je vývoj souboru moderních laboratorních metod pro identifikaci druhů hmyzu určených pro lidskou spotřebu nebo pro výrobu zpracované živočišné bílkoviny; zahrnuta je i problematika falšování potravin s hmyzem. Komplexně pojaté řešení (aplikovatelné i pro kontrolu krmiv) předpokládá úspěšnou realizaci dílčích cílů - vývoj vzájemně komplementárních metod založených na různých principech: (i) analýza DNA, sekvenace; (ii) proteomika; (iii) metabolomika; (iv) lektinová imunochemie.
Klíčová slova
Edible insectsspecies identificationlegislationauthenticityDNA analysismetabolomicproteomicslectine immunochemistry
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
SMZE2023MZE01
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
QK23020101 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The comprehensive laboratory strategy for identification of insect species intended for human consumption and the production of processed animal protein, authentication of insect-based foods.
Anotace anglicky
The aim of this project focused on ´edible insects´ is to contribute to the innovative strengthening of food production sustainability in the Czech Rep. and to support ´farm to fork´ traceability. The EU Regulation 2015/2283 on novel foods together with the EFSA assessment processes have been considered. The key research objective of the project is the development of a set of modern laboratory methods for identification of insect species intended for human consumption, or processed animal protein; food fraud issues are of concern as well. The comprehensive project (applicable also for feed) relays on achieving outputs of several tasks – development of complementary methods based on different principles: (i) DNA analysis, (ii) proteomics, (iii) metabolomics, (iv) lectin immunochemistry.
Vědní obory
Kategorie VaV
VV - Experimentální vývoj
OECD FORD - hlavní obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - vedlejší obor
10406 - Analytical chemistry
OECD FORD - další vedlejší obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)CB - Analytická chemie, separace
CE - Biochemie
EB - Genetika a molekulární biologie
GM - Potravinářství
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2023
Ukončení řešení
31. 12. 2025
Poslední stav řešení
B - Běžící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
23. 2. 2023
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP24-MZE-QK-R
Datum dodání záznamu
7. 2. 2024
Finance
Celkové uznané náklady
11 996 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 996 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
11 996 tis. Kč
Statní podpora
11 996 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
OECD FORD
Food and beverages
Doba řešení
01. 01. 2023 - 31. 12. 2025