Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QK23020101

Komplexní laboratorní strategie pro identifikaci druhů hmyzu určeného k lidské spotřebě a produkci zpracované živočišné bílkoviny, autentikace potravin na jeho bázi

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ

  • Veřejná soutěž

    SMZE2023MZE01

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    QK23020101 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The comprehensive laboratory strategy for identification of insect species intended for human consumption and the production of processed animal protein, authentication of insect-based foods.

  • Anotace anglicky

    The aim of this project focused on ´edible insects´ is to contribute to the innovative strengthening of food production sustainability in the Czech Rep. and to support ´farm to fork´ traceability. The EU Regulation 2015/2283 on novel foods together with the EFSA assessment processes have been considered. The key research objective of the project is the development of a set of modern laboratory methods for identification of insect species intended for human consumption, or processed animal protein; food fraud issues are of concern as well. The comprehensive project (applicable also for feed) relays on achieving outputs of several tasks – development of complementary methods based on different principles: (i) DNA analysis, (ii) proteomics, (iii) metabolomics, (iv) lectin immunochemistry.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    VV - Experimentální vývoj

  • OECD FORD - hlavní obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - vedlejší obor

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    CB - Analytická chemie, separace<br>CE - Biochemie<br>EB - Genetika a molekulární biologie<br>GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2023

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2025

  • Poslední stav řešení

    Z - Začínající víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP23-MZE-QK-R

  • Datum dodání záznamu

    9. 2. 2023

Finance

  • Celkové uznané náklady

    11 996 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    11 996 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč