Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Filtry

15 (0,141s)

Projekt

Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin (QF3169)

Budou izolovány, identifikovány a charakterizovány nové kmeny baktérií mléčného kvašení rodu Bifidobacterium a Lactobacillus lidského původu. U těchto kmenů budou testovány probiotické vlastnosti a vlastnosti umožňující jejich využití při vý...

GM - Potravinářství

  • 2003 - 2007
  • 5 481 tis. Kč
  • 4 996 tis. Kč
  • MZe
Projekt

Imunochemická charakterizace povrchových antigenů izolovaných z kmene Bifidobacterium (7AMB16PL006)

1. Cílem tohoto projektu je vyizolovat antigenní frakce z vybraných kmenů bakterií - Bifidobacterium (B). longum ssp. longum CCM 7952, a B. longum ssp. longum CCDM 372, které v předchozích pokusech vykázaly antagonistické vlastnosti (Polsko...

EC - Imunologie

  • 2016 - 2017
  • 84 tis. Kč
  • 84 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Vývoj metod hodnocení a rychlé identifikace vybraných bakterií mléčného kvašení s využitím metod molekulární biologie (QD1377)

Projekt bude zaměřen na 2 rody baktérií mléčného kvašení -Bifidobacterium a Lactobacillus- významných z hlediska dietetických vlastností a využitelnosti pro průmyslovou výrobu. U vybraných kmenů budou charakterizovány, sledovány a hodnoceny ...

EE - Mikrobiologie, virologie

  • 2001 - 2005
  • 1 900 tis. Kč
  • 1 900 tis. Kč
  • MZe
Projekt

Využití probiotik v mléčných výrobcích pro zvýšení jejich kvality, nutriční hodnoty a zdravotní bezpečnosti (QE1382)

Cílem projektu je nalézt kmeny probiotických kultur z rodů Bifidobacterium a Lactobacillus využitelné pro rozšíření sortimentu funkčních potravin a navrhnout technologie výroby mléčných výrobků obsahujících klinicky efektivní počty probiotik...

GM - Potravinářství

  • 2001 - 2005
  • 3 865 tis. Kč
  • 3 080 tis. Kč
  • MZe
Projekt

Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin. (1G57037)

Cílem řešení projektu je využití molekulárně biologických metod při identifikaci baktérií mléčného kvašení v reálnách vzorcích (probiotických výrobcích), stanovení počtu mikroorganismů ve výrobcích, rozlišení živých a mrtvých buněk a identifikace vyb...

GM - Potravinářství

  • 2005 - 2008
  • 4 814 tis. Kč
  • 4 814 tis. Kč
  • MZe
Projekt

Vývoj postupů pro izolaci kaseinomakropeptidu a jeho aplikace do potravin s vyšším zdravotním benefitem. (2B06114)

Na základě výsledků dosavadních výzkumů budou navrženy separační postupy pro izolaci bioaktivního kaseinomakropeptidu z mléka a sladké syrovátky s využitím membránové separace. Budou stanoveny vlastnosti získaného koncentrátu kaseinomakropeptidu (růs...

GM - Potravinářství

  • 2006 - 2011
  • 8 414 tis. Kč
  • 7 571 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Vliv neonatální kolonizace bifidobakteriemi na vývoj alergické sensibilizace u myšího gnotobiotického modelu alergie I. typu (7AMB12AT020)

Cíle projektu jsou: 1) Detailně charakterizovat imunomodulační vlastnosti kmene Bifidobacterium longum ssp. longum in vitro 2) Zjistit vliv neonatální kolonizace na sensibilizaci k hlavnímu březovému alergenu Bet v 1 v gnotobiotickém modelu ...

EC - Imunologie

  • 2012 - 2013
  • 122 tis. Kč
  • 122 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Stanovení bifidobakterií a vliv oligosacharidů na biochemické a mikrobiologické charakteristiky trávicího traktu hospodářských a laboratorních zvířat (GA524/99/0480)

). Výsledky budou využitelné pro poznání biologie rodu Bifidobacterium a jeho uplatnění...

EE - Mikrobiologie, virologie

  • 1999 - 2001
  • 1 421 tis. Kč
  • 1 106 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny. (2B06053)

Cílem řešení projektu je komplexní charakterizace vybraných druhů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií se zaměřením na stanovení jejich probiotických vlastností a určení jejich vlivu na vývoj fyziologických i imunologických parametrů. Vybrané k...

EE - Mikrobiologie, virologie

  • 2006 - 2011
  • 18 054 tis. Kč
  • 16 240 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Multiplexní detekce DNA probiotických bakterií a kvasinek v doplňcích stravy pomocí technologií xMAP a qPCR (QK22020101)

Cílem projektu je vytvořit multiplexní diagnostické postupy umožňující komplexní detekci DNA probiotických bakterií a kvasinek (Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc, Enterococcus, Saccharomyces) v doplňcích...

GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming

  • 2022 - 2024
  • 9 035 tis. Kč
  • 9 035 tis. Kč
  • MZe
  • 1 - 10 z 15