Filtry
*Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů (FR-TI1/470)
produktů ze syrovátky s vyšším obsahem minerálních solí s využitím membránových procesů jako součásti technologie. Výzkum je zaměřen na demineralizaci syrovátky kombinací membránových procesů a na přípravu výrobků na bázi složek
JP - Průmyslové procesy a zpracování
- 2009 - 2012 •
- 21 093 tis. Kč •
- 15 670 tis. Kč •
- MPO
Řešení projektu: 1. 10. 2009 - 31. 12. 2012
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (74%)
Poskytovatel: Ministerstvo průmyslu a obchodu
Aplikace moderních trendů využití přebytečné syrovátky v mlékárenském provozu. (QF3285)
Posláním projektu je optimalizace odpadového hospodářství mlékárenského provozu. Zhodnocením přebytečné syrovátky jako cenné suroviny pro nové výrobky bude kromě nezanedbatelného finančního efektu dosaženo i významného snížení zátěže životní...
GM - Potravinářství
- 2003 - 2005 •
- 4 842 tis. Kč •
- 4 707 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 1. 2003 - 1. 1. 2005
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (97%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin (QF4011)
Cílem řešení je návrh technologických postupů na využití syrovátky pro výrobu produktů, především nápojů, obsahujících laktulosu.Jejich podstatou je třístupňové zpracování syrovátky,kdy nejprve bude provedeno obohacení syrovátky...
GM - Potravinářství
- 2004 - 2007 •
- 2 828 tis. Kč •
- 2 828 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 2. 2004 - 1. 12. 2007
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Vývoj postupů pro izolaci kaseinomakropeptidu a jeho aplikace do potravin s vyšším zdravotním benefitem. (2B06114)
Na základě výsledků dosavadních výzkumů budou navrženy separační postupy pro izolaci bioaktivního kaseinomakropeptidu z mléka a sladké syrovátky s využitím membránové separace. Budou stanoveny vlastnosti získaného koncentrátu kaseinomakropep...
GM - Potravinářství
- 2006 - 2011 •
- 8 414 tis. Kč •
- 7 571 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 7. 2006 - 30. 6. 2011
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (90%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Výzkum moderních metod zpracování syrovátky jako vedlejšího produktu resp. odpadní látky z mlékárenské produkce pro přípravu biologicky odbouratelných polymerů (2B08071)
Inovativní technologický postup zpracování syrovátky jako vedlejšíhjo produktu a odpadní látky z mlékárenské výroby na polymer kyseliny mléčné, polylaktid,který může sloužit jako snadno degradabilní obalový materiál.......
EI - Biotechnologie a bionika
- 2008 - 2011 •
- 5 691 tis. Kč •
- 5 091 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 3. 2008 - 31. 12. 2011
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (89%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních (QJ1310254)
Cílem tohoto multioborového projektu je výzkum a návrh aplikace využití vedlejšího produktu mlékárenského průmyslu, syrovátky, jako suroviny pro biotechnologickou produkci látek s antimikrobiálním účinkem a jeho následnou inkorporaci do zvol...
EI - Biotechnologie a bionika
- 2013 - 2017 •
- 16 351 tis. Kč •
- 12 243 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 1. 2013 - 31. 12. 2017
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (75%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent (QK1910300)
Nalezení postupů a podmínek kultivace mikrořas s využitím kapalných odpadů ze zpracování mléka (syrovátka, solný roztok z demineralizace syrovátky) jako součásti kultivačních médií. Vytvoření postupů izolace komponent řasové biomasy...
Food and beverages
- 2019 - 2023 •
- 18 171 tis. Kč •
- 15 390 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 1. 2019 - 31. 12. 2023
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (85%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Imunosupresivní faktory mléčné syrovátky, charakterizace, detekce a studium mechanismu působení (GA508/94/1050)
Hlavním úkolem tohoto projektu je purifikovat ty faktory mastitidní mléčné syrovátky, které potlačují buněčný růst a působí imunosupresivně. Pro chemickou charakterizaci a studium mechanismu působení bude použit purifikovaný faktor a jeho ra...
GM - Potravinářství
- 1994 - 1996 •
- 596 tis. Kč •
- 880 tis. Kč •
- GA ČR
Řešení projektu: 1. 1. 1994 - 1. 1. 1996
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (148%)
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Vývoj zdravotně prospěšných výrobků na bázi čerstvých sýrů adaptovaných pro trh ve Vietnamu a v České republice (TM02000062)
také na využití syrovátky jako vedlejšího produktu při výrobě sýrů. Budou navrženy fermentované nápoje a nápoje se směsí syrovátky, ovocných šťáv a mléka. Pozornost......
Food and beverages
- 2021 - 2024 •
- 5 317 tis. Kč •
- 3 935 tis. Kč •
- TA ČR
Řešení projektu: 1. 6. 2021 - 31. 5. 2024
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (74%)
Poskytovatel: Technologická agentura ČR
Rychlé metody pro kontrolu kvality termálně a proteolyticky upravených výrobků mléčného průmyslu (OK 227)
Cílem řešení je vyvinout imunosondy, které by umožnily sledovat tepelné a proteolytické zásahy na bílkoviny mléka....
GM - Potravinářství
- 1996 - 1997 •
- 1 970 tis. Kč •
- 770 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 1. 1996 - 1. 1. 1997
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (39%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
- 1 - 10 z 19