Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Filtry

392 (0,08s)

Projekt

Odrůdové charakteristiky jablek z hlediska přítomnosti alergenů (Mal d1) (QH92220)

Vybrat odrůdy jabloně s nízkým obsahem nejzávažnějšího alergenu Mal d1. Zpracovat technologii pěstování, včetně vhodného skladování plodů. Odrůdy s nepatrným množstvím alergenu Mal d1, navrhnout na zařazení do šlechtitelských programů.......

GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • 2009 - 2011
  • 5 843 tis. Kč
  • 5 482 tis. Kč
  • MZe
Projekt

Výběr potencionálních probiotických kmenů Lactobacillus pro prevenci alergií co se můžeme dozvědět z in vitro studií? (7AMB15AT025)

1. Vyhodnocení imunomodulačních vlastností 9 probiotických kmenů Lactobacillus in vitro (Rakousko). 2. Identifikace molekulárních mechanismů požadovaných pro indukci cytokinů in vitro (Rakousko, Česká republika). 3. Studium vztahu mezi imunitními pro...

EC - Imunologie

  • 2015 - 2016
  • 122 tis. Kč
  • 122 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Vývoj technologií pro zajištění kvality potravin a analýzu rizik zkřížených reaktivit u zdrojů živočišných bílkovin (TQ15000382)

Cílem projektu je vyvinout a komercializovat spolehlivý detekční nástroj pro účinný a žádoucí monitoring potenciálních alergenů a příměsí hmyzího původu a jiných živočišných druhů, např. ryb a korýšů, v potravinách, a tím umožnit nejen kontrolu produ...

Food and beverages

  • 2025 - 2026
  • 4 986 tis. Kč
  • 4 238 tis. Kč
  • TA ČR
Projekt

Nové materiály a technologie pro vývoj multiplexových testů pro komplexní diagnostiku ve zdravotnictví a pro detekci alergenů v potravinách (TA03010625)

Úspěšné řešení projektu přinese nové materiály (ověřené soubory specifických antigenů, vysoce specifické rekombinantní antigeny a protilátky) i nové technologie pro nanášení antigenů a protilátek na membrány, pro přípravu a provádění immunoline testů...

EI - Biotechnologie a bionika

  • 2013 - 2015
  • 13 313 tis. Kč
  • 8 399 tis. Kč
  • TA ČR
Projekt

Charakteristické rysy imunitní odpovědi na pšeničné bílkoviny u alergiků a celiaků (GA310/05/2245)

Složky potravy běžně nevyvolávají v trávícím traktu imunitní odpopvěd s klinickými příznaky, neboť u většiny osob je navozen stav neodpovídavosti, orální tolerance. Potravinová alergie, vyskytující se především u dětí (u 6-8% novorozenců), má rostouc...

EC - Imunologie

  • 2005 - 2007
  • 2 273 tis. Kč
  • 2 273 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Vývoj bezlepkového pečiva s vysokou nutriční hodnotou využitím nových technologických postupů a netradičních potravinářských surovin a posouzení zdravotních rizik (TH03010019)

Během realizace projektu je cílem vývoj nutričně i chuťově plnohodnotného běžného a trvanlivého bezlepkového pečiva vhodného pro dlouhodobou konzumaci pacienty s celiakií, pšeničnou alergií a intolerancí. Bezlepková dieta je doposud jedinou racionáln...

Food and beverages

  • 2018 - 2021
  • 22 500 tis. Kč
  • 13 385 tis. Kč
  • TA ČR
Projekt

Potravinová alergie na pšeničné bílkoviny (IAA500200801)

Interakce imunitního systému s vnějším prostředím může po vystavení alergenům vést k vyvolání atopických reakcí. Pšenice patří mezi šest hlavních potravinových alergenů, které vyvolávají IgE typ přecitlivělosti s kožními, gastrointestinálními a respi...

EC - Imunologie

  • 2008 - 2011
  • 4 667 tis. Kč
  • 4 667 tis. Kč
  • AV ČR
Projekt

Úloha buněk nespecifické imunity ve vývoji celiakie a potravinové alergie (KJB5020407)

Celiakie je chronické zánětlivé onemocnění tenkého střeva vyvolané u geneticky vnímavých jedinců antigeny pšeničného lepku-glutenu a jeho frakce gliadinu. Počáteční fáze onemocnění je spojena s infiltrací střeva různými typy buněk a jejich aktivací, ...

EC - Imunologie

  • 2004 - 2007
  • 1 209 tis. Kč
  • 909 tis. Kč
  • AV ČR
Projekt

Identifikace nových cílů pro diagnostiku, prevenci a terapii non-IgE potravinových alergií (NW25-05-00411)

Alergická onemocnění jsou spojena nejen se zdravotními, ale i sociálními a ekonomickými problémy. V centru současného biomedicínského výzkumu je identifikace diagnostických a prognostických biomarkerů pro rozvoj alergických onemocnění a nové terapeut...

Allergy

  • 2025 - 2028
  • 15 230 tis. Kč
  • 15 230 tis. Kč
  • MZ
Projekt

Role mikrobiomu při vzniku atopické dermatitidy a potravinové alergie u kojenců a batolat (NU20-05-00038)

Atopická dermatitida (AD) je nejčastější chronické zánětlivé onemocnění kůže, postihující až 20% dětí v průmyslových zemích během prvního roku jejich života. Na jejím vzniku se podílí genetická predispozice a faktory životního prostředí, avšak její p...

Immunology

  • 2020 - 2024
  • 12 364 tis. Kč
  • 12 364 tis. Kč
  • MZ
  • 1 - 10 z 392