Filtry
Production of lactic acid bacteria minor non peptide metabolites with antimicrobial activity (MEB040705)
Publication of results in scientific refereed journals with attention to applies research: Food Control, Acta Alimentaria, Mlékařské listy. Presentations on scientific conferences, 2-2 PhD thesis work, diploma works Report for Ministry departmens......
GM - Potravinářství
- 2008 - 2008 •
- 69 tis. Kč •
- 69 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 1. 2008 - 31. 12. 2008
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Optimalizace mikróbní produkce kyseliny mléčné (OE41/1)
Cílem projektu je optimalizace fermentační výroby kyseliny mléčné,se zřetelem na tvorbu L(+) isoméru. Výběr kmenů pro genové manipulace. Studium izolace kyseliny mléčné elektrodialýzou a její purifikace pomocí iontoměničů. Recirkulace medií a buněk. ...
GM - Potravinářství
- 1998 - 2002 •
- 4 420 tis. Kč •
- 2 110 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 1. 1998 - 1. 1. 2002
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (48%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency. (LTC20014)
The goal of the project is to identify and to select selenium-biotransforming strains of lactic acid bacteria (LAB), bifidobacteria and yeasts for development of selenium-enriched fermented products and other bioprocesses. ...
Microbiology
- 2020 - 2023 •
- 3 453 tis. Kč •
- 3 453 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 6. 2020 - 15. 4. 2023
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků. (QK1910024)
Využít enzymatický a probiotický potenciál mikroorganismů k vývoji a zavedení do výroby nových potravinářských výrobků na bázi mléka a cereálií a ke zvýšení kvality, nutriční hodnoty, výtěžnosti, trvanlivosti a zlepšení senzorických vlastností stáva...
Food and beverages
- 2019 - 2023 •
- 18 540 tis. Kč •
- 18 540 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 1. 2019 - 31. 12. 2023
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění. (2B08068)
Získat nové zdroje probiotických kultur a vypracovat metodiky umožňující rychlou charakterizaci jejich vlastností i jednoznačnou a rychlou identifikaci za účelem kontroly průchodu gastrointestinálním traktem a průkazu jejich přítomnosti v potravinách...
GM - Potravinářství
- 2008 - 2011 •
- 15 075 tis. Kč •
- 13 366 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 3. 2008 - 31. 12. 2011
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (89%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality (QI101B090)
Vypracovat nové receptury a postupy výroby funkčních potravin s využitím bioaktivních látek obilovin, chmele a mléka v nejvýznamnějších oborech potravinářské produkce (mlékárenství, pekárensktví a nápojářství).......
GM - Potravinářství
- 2010 - 2014 •
- 23 871 tis. Kč •
- 21 218 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 1. 2010 - 31. 12. 2014
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (89%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Komplexní mikrobiota sýrů – nové metody hodnocení jejího složení a bezpečnosti pro následné využití v technologii sýrů (QL24010251)
Cílem projektu je izolovat, vytipovat a následně reálně otestovat kmeny ze skupiny nezákysových bakterií mléčného kvašení s vhodnými technologickými, protektivními a některými probiotickými vlastnostmi, které budou využívány pro výrobu sýrů s vysokou...
Agricultural biotechnology and food biotechnology
- 2024 - 2028 •
- 17 857 tis. Kč •
- 15 162 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 3. 2024 - 31. 12. 2028
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (85%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení (GAP503/11/1417)
Biogenní aminy jsou syntetizovány dekarboxylací příslušných aminokyselin. Biogenní aminy jsou potenicálně toxické pro člověka. Mnoho bakterií mléčného kvašení využívaných v mlékárenské technologii, včetně probiotických kultur, bylo označeno za produc...
GM - Potravinářství
- 2011 - 2014 •
- 9 495 tis. Kč •
- 9 045 tis. Kč •
- GA ČR
Řešení projektu: 1. 1. 2011 - 31. 12. 2014
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (95%)
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Studium produkce a účinnosti bakteriocínů produkovaných bakteriemi mléčného kvašení (7AMB12AR026)
- Biochemická a molekulárně biologická charakterizace kmenů bakterií mléčného kvašení izolovaných v severovýchodní části Argentiny, u kterých byla potvrzena tvorba bakteriocínů v předcházejícím projektu (2010-2011). - Stanovení biodiversity argentins...
EE - Mikrobiologie, virologie
- 2012 - 2013 •
- 320 tis. Kč •
- 320 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 1. 2012 - 31. 12. 2013
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Studie biodegradabilních polymerů na bázi kyseliny mléčné (1P05ME736)
příprava návrhu na realizaci nového typu biodegradačního kompozitu pro potravinářské a zdravotnické obalové a adhezivní materiály...
JP - Průmyslové procesy a zpracování
- 2005 - 2007 •
- 520 tis. Kč •
- 373 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 1. 2005 - 31. 12. 2007
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (72%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
- 1 - 10 z 480