Filtry
Zobrazit více
Zobrazit více
Zobrazit více
Zobrazit více
Zobrazit více
Zobrazit více
Více filtrů
Projekty
Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality (QI101B090)
Vypracovat nové receptury a postupy výroby funkčních potravin s využitím bioaktivních látek obilovin, chmele a mléka v nejvýznamnějších oborech potravinářské produkce (mlékárenství, pekárensktví a nápojářství).......
GM - Potravinářství
- 2010 - 2014 •
- 23 871 tis. Kč •
- 21 218 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 1. 2010 - 31. 12. 2014
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (89%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků. (QI91B274)
Na základě experimentálních znalostí o interakcích mezi probiotiky a prebiotiky navrhnout nové synbiotické fermentované mlékárenské výrobky a jejich výrobní technologické postupy pro aplikaci v praxi.......
GM - Potravinářství
- 2009 - 2013 •
- 12 670 tis. Kč •
- 12 630 tis. Kč •
- MZe
Řešení projektu: 1. 7. 2009 - 31. 12. 2013
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Jsou játra postižená nealkoholickým ztukovatěním (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) citlivější vůči toxickému poškození? (GP305/08/P184)
Cílem projektu je zavedení a charakterizování nutričního modelu NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease, nealkoholické ztukovatění jater) na samcích potkanů kmene Wistar. Tento model následně využít pro porovnání toxického účinku h...
ED - Fyziologie
- 2008 - 2010 •
- 1 419 tis. Kč •
- 1 419 tis. Kč •
- GA ČR
Řešení projektu: 1. 1. 2008 - 31. 12. 2010
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Studium interakcí obsahových složek nealkoholických nápojů s regulačními dráhami metabolismu léčiv a karcinogeneze (GAP503/10/0579)
Člověk je trvale vystaven působení mnoha chemických sloučenin, z nichž většina pochází z potravy. Řada sloučenin má schopnost aktivovat tzn. xenoreceptory, tj. aryl uhlovodíkový receptor (AhR) a pregnanový X receptor (PXR), což vede k indukci enzymů ...
GM - Potravinářství
- 2010 - 2012 •
- 2 877 tis. Kč •
- 2 877 tis. Kč •
- GA ČR
Řešení projektu: 1. 1. 2010 - 31. 12. 2012
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Komplexní změny životního stylu v léčbě nealkoholové tukové choroby jater (NU23-01-00288)
Nealkoholová tuková choroba jater (NAFLD) je jaterní manifestací metabolického syndromu a v dnešní době je celosvětově nejčastějším chronickým jaterním onemocněním. NAFLD je spjato s přítomností diabetu 2. typu, obezity i genetickými faktory. Farmako...
Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
- 2023 - 2026 •
- 14 922 tis. Kč •
- 14 922 tis. Kč •
- MZ
Řešení projektu: 1. 5. 2023 - 31. 12. 2026
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Ministerstvo zdravotnictví
Vývoj přípravku na bázi chitosanu pro biologickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholických piv (TQ03000474)
Cílem projektu je prostřednictvím spolupráce EPS biotechnology a Ústavu biotechnologií VŠCHT vyvinout přípravek na bázi chitosanu, který by primárně zvyšoval biologickou, sekundárně pak fyzikálně chemickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholický...
Food and beverages
- 2024 - 2025 •
- 5 924 tis. Kč •
- 4 453 tis. Kč •
- TA ČR
Řešení projektu: 1. 1. 2024 - 31. 12. 2025
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (75%)
Poskytovatel: Technologická agentura ČR
Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency. (LTC20014)
selenium-enriched fermented products and other bioprocesses. The sub-goals are as. - Selection of perspective strains for further applications. - Designing of dairy- or non-dairy- based fermented products using selenium...
Microbiology
- 2020 - 2023 •
- 3 453 tis. Kč •
- 3 453 tis. Kč •
- MŠMT
Řešení projektu: 1. 6. 2020 - 15. 4. 2023
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Vinné produkty s přidanou hodnotou (TH03030271)
Cílem projektu je skrze činnosti na platformě a využití principů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v průběhu 4 let rozšířit nabídku vinných produktů v oblasti zejména nízkoalkoholických a nealkoholických vinných produktů s přidanou hodno...
Food and beverages
- 2018 - 2021 •
- 15 624 tis. Kč •
- 9 370 tis. Kč •
- TA ČR
Řešení projektu: 1. 1. 2018 - 31. 12. 2021
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (60%)
Poskytovatel: Technologická agentura ČR
Funkční potraviny s řízenou fermentací (FW09020169)
Cílem projektu je vyvinutí zcela nového druhu funkčních fermentovaných nápojů a smoothies se zdravotním a wellness benefitem. Nápoje a smoothies budou postaveny na bázi ovocných nebo zeleninových šťáv a koktejlů (smoothies), které budou čerstvě ferme...
Food and beverages
- 2023 - 2025 •
- 11 068 tis. Kč •
- 8 007 tis. Kč •
- TA ČR
Řešení projektu: 1. 7. 2023 - 31. 12. 2025
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (72%)
Poskytovatel: Technologická agentura ČR
Příčiny proteobakteriální střevní dysbiózy a její role v patogenezi imunitně zprostředkovaných and metabolických onemocnění (GA20-09732S)
Celosvětový výskyt mnoha imunologicky zprostředkovaných a metabolických onemocnění, původně postihujících pouze bohaté západní země, se rychle zvyšuje. Například prevalence nealkoholové jaterní steatózy, která může progredovat přes nealkoholovou stea...
Microbiology
- 2020 - 2022 •
- 7 633 tis. Kč •
- 7 633 tis. Kč •
- GA ČR
Řešení projektu: 1. 1. 2020 - 31. 12. 2022
Uznané náklady
Podpora ze státního rozpočtu (100%)
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
- 1 - 10 z 910