Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Filtry

953 (0,147s)

Projekt

Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality (QI101B090)

Vypracovat nové receptury a postupy výroby funkčních potravin s využitím bioaktivních látek obilovin, chmele a mléka v nejvýznamnějších oborech potravinářské produkce (mlékárenství, pekárensktví a nápojářství).......

GM - Potravinářství

  • 2010 - 2014
  • 23 871 tis. Kč
  • 21 218 tis. Kč
  • MZe
Projekt

Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků. (QI91B274)

Na základě experimentálních znalostí o interakcích mezi probiotiky a prebiotiky navrhnout nové synbiotické fermentované mlékárenské výrobky a jejich výrobní technologické postupy pro aplikaci v praxi.......

GM - Potravinářství

  • 2009 - 2013
  • 12 670 tis. Kč
  • 12 630 tis. Kč
  • MZe
Projekt

Nová generace mléčných nápojů a jejich alternativ s řízeným startem fermentace (EI22_002/0000679)

Výstupem projektu budou zcela unikátní funkční fermentované nápoje využívající systém upravených probiotických kultur, které ve výsledku příznivě ovlivňují zdraví. Produkt se bude skládat z mléka (popřípadě rostlinné alternativy mléka) a části sestáv...

Food and beverages

  • 2024 - 2025
  • 6 031 tis. Kč
  • 0 tis. Kč
  • MPO
Projekt

Jsou játra postižená nealkoholickým ztukovatěním (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) citlivější vůči toxickému poškození? (GP305/08/P184)

Cílem projektu je zavedení a charakterizování nutričního modelu NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease, nealkoholické ztukovatění jater) na samcích potkanů kmene Wistar. Tento model následně využít pro porovnání toxického účinku h...

ED - Fyziologie

  • 2008 - 2010
  • 1 419 tis. Kč
  • 1 419 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Studium interakcí obsahových složek nealkoholických nápojů s regulačními dráhami metabolismu léčiv a karcinogeneze (GAP503/10/0579)

Člověk je trvale vystaven působení mnoha chemických sloučenin, z nichž většina pochází z potravy. Řada sloučenin má schopnost aktivovat tzn. xenoreceptory, tj. aryl uhlovodíkový receptor (AhR) a pregnanový X receptor (PXR), což vede k indukci enzymů ...

GM - Potravinářství

  • 2010 - 2012
  • 2 877 tis. Kč
  • 2 877 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Komplexní změny životního stylu v léčbě nealkoholové tukové choroby jater (NU23-01-00288)

Nealkoholová tuková choroba jater (NAFLD) je jaterní manifestací metabolického syndromu a v dnešní době je celosvětově nejčastějším chronickým jaterním onemocněním. NAFLD je spjato s přítomností diabetu 2. typu, obezity i genetickými faktory. Farmako...

Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

  • 2023 - 2026
  • 14 798 tis. Kč
  • 14 798 tis. Kč
  • MZ
Projekt

Vývoj přípravku na bázi chitosanu pro biologickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholických piv (TQ03000474)

Cílem projektu je prostřednictvím spolupráce EPS biotechnology a Ústavu biotechnologií VŠCHT vyvinout přípravek na bázi chitosanu, který by primárně zvyšoval biologickou, sekundárně pak fyzikálně chemickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholický...

Food and beverages

  • 2024 - 2025
  • 5 879 tis. Kč
  • 4 408 tis. Kč
  • TA ČR
Projekt

Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency. (LTC20014)

selenium-enriched fermented products and other bioprocesses. The sub-goals are as. - Selection of perspective strains for further applications. - Designing of dairy- or non-dairy- based fermented products using selenium...

Microbiology

  • 2020 - 2023
  • 3 453 tis. Kč
  • 3 453 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Vinné produkty s přidanou hodnotou (TH03030271)

Cílem projektu je skrze činnosti na platformě a využití principů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v průběhu 4 let rozšířit nabídku vinných produktů v oblasti zejména nízkoalkoholických a nealkoholických vinných produktů s přidanou hodno...

Food and beverages

  • 2018 - 2021
  • 15 624 tis. Kč
  • 9 370 tis. Kč
  • TA ČR
Projekt

Funkční potraviny s řízenou fermentací (FW09020169)

Cílem projektu je vyvinutí zcela nového druhu funkčních fermentovaných nápojů a smoothies se zdravotním a wellness benefitem. Nápoje a smoothies budou postaveny na bázi ovocných nebo zeleninových šťáv a koktejlů (smoothies), které budou čerstvě ferme...

Food and beverages

  • 2023 - 2025
  • 10 890 tis. Kč
  • 7 847 tis. Kč
  • TA ČR
  • 1 - 10 z 953