Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Filtry

-
19002100

Spojovat pomocíNeboA

Spojovat pomocíNeboA

VybratVše/Nic
    • Zobrazit méně

    • Zobrazit méně

    • Zobrazit méně

    • Zobrazit méně

    • Zobrazit méně

VybratVše/Nic

Spojovat pomocíNeboA

-

Více filtrů

Projekty

21 projektů (0,118s)

Projekt

Nové postupy chemické analýzy ječmene a sladu, stanovení látek určujících jejich kvalitu a chemometrická explorace dat (GA203/04/2105)

Kvalita ječmene a sladu je důležitá v potravinářství, zejména sladařství a pivovarnictví. Je charakterizována chemickou analýzou - stanovením různých látek, ale dosud většinou jen ve sladu. Analýzou se pak často až příliš pozdě zjis...

CB - Analytická chemie, separace

  • 2004 - 2006
  • 1 983 tis. Kč
  • 1 983 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Studium a tvorba genotypů sladovnického ječmene s nízkým obsahem antokyanogenů pro výrobu sladu a koloidně stabilních piv (GA510/94/1441)

Podstata projektu spočívá ve vytvoření genetických zdrojů ječmene s blokovanou syntézou antokyanogenů (mutantů ječmene s blokovanou biosyntézou katechinů a antokyanidinů), k výrobě sladu a piva s dobrou koloidní stabilitou bez potřeby chemic...

9B - 9

  • 1994 - 1996
  • 566 tis. Kč
  • 841 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

*Výzkum a vývoj technologie umožňující výrobu piva pro celiatiky (bezlepkové pivo) (FI-IM5/067)

. Z hlediska výroby piva je tímto spouštěčem imunitní reakce gluten z ječmene. Ječný slad glutenu ve sladu z ječmene a tím i v pivu. K tomuto účelu bude využita jednak částečná náhrada sladu jinými sladovanými obilovinami, ...

GM - Potravinářství

  • 2008 - 2010
  • 8 043 tis. Kč
  • 2 725 tis. Kč
  • MPO
Projekt

Pulzní elektrické pole jako inovativní nástroj snižující výskyt mikromycet rodu Fusarium a mykotoxinů v řetězci ječmen-slad-pivo (GA20-14649S)

Účinná kontrola fusariové infekce ječmene má vzhledem k riziku produkce mykotoxinů velký význam pro sladovnický průmysl. Pro zlepšení bezpečnosti finálního sladu a piva je velmi žádoucí zavedení přístupů, které snižují růst plísní během slad...

Analytical chemistry

  • 2020 - 2023
  • 9 665 tis. Kč
  • 9 143 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Dormance obilek ječmene a její regulace (GA501/93/0828)

Při výrobě sladu dochází k nerovnoměrnému klíčení, zejména v období těsně po sklizni, které nepříznivě ovlivňuje kvalitu sladu. Tato vlastnost je odrůdově specifická a obvykle vykazuje sestupný trend v závislosti na čase. Cílem proj...

9B - 9

  • 1993 - 1995
  • 160 tis. Kč
  • 320 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Nové ‚maskované‘ fusariové mykotoxiny vyskytující se ve sladu a pivu, objasnění jejich vzniku a návrh strategií pro jejich minimalizaci (8E18B045)

ječmen – slad - pivo. Pozornost bude směřována zejména na chemickou charakteristiku mykotoxinů ve sladu a pivu, která doposud nebyla možná. Vyvíjeny budou i rychlé postupy k jednoznačnému zvýšení kvality a bezpečnosti produkovaného...

Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • 2018 - 2020
  • 978 tis. Kč
  • 978 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Ochrana ječmene proti mykotoxickým fytopatogenním houbám rodu Fusarium spp. Jako cesta zvýšení kvality a stability sladu a piva (ME 568)

Fuzárijní hniloby klasů způsobují vážné výnosové a kvalitativní ztráty obilnin, z nichž nejvážnějšími je možná kontaminace mykotoxiny obilních produktů. Řada odrůd sladovnických ječmenů je náchylná k infekci Fusarium spp. Tyto patogenní organismy nes...

GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • 2002 - 2004
  • 856 tis. Kč
  • 521 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Vývoj zařízení pro fyzikální ošetření semen a sladu pomocí nízkoteplotního plazmatu (TA04021252)

rostlin. Vzhledem k tomu, že drobné osivo i pivovarský slad jsou sypké materiály také jakoprostředek pro snížení mykotoxinové zátěže sladu.......

GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • 2014 - 2017
  • 7 280 tis. Kč
  • 4 727 tis. Kč
  • TA ČR
Projekt

Vývoj analytických metod pro zvýšení efektivity surovinové a procesní kontroly českého sladařství a pivovarství (TJ02000296)

a procesní kontaminanty, 2) odrůdová čistota ječmene/sladu, 3) diagnostika anaerobních bude metoda pro spolehlivé stanovení odrůdové čistoty sladu. Vyvinut bude kit......

Food and beverages

  • 2019 - 2021
  • 6 146 tis. Kč
  • 4 961 tis. Kč
  • TA ČR
Projekt

Studium odolnosti jarního a ozimého sladovnického ječmene k fuzariózám klasu a tvorba genotypů se zlepšenou rezistencí pomocí molekulárních markerů (GA521/03/0938)

Sladovnický ječmen je dlouhodobě významnou komoditou jak tuzemského zpracovatelského průmyslu, tak i pro export ve formě ječmene, sladu nebo piva. V důsledku globálního oteplování, zvýšené instability klimatických podmínek ve vegetačním obdo...

GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • 2003 - 2005
  • 2 543 tis. Kč
  • 2 343 tis. Kč
  • GA ČR
  • 1 - 10 z 21