Genomic Adaptations and Molecular Ecology of Food Production Systems
Project goals
After the Neolithic transition, food production played a crucial role in changing mankind’s relationship to nature, as well as not only our dietary habits and lifestyle, but ultimately our genetic structure as well. Archaeological and paleoecological evidence shows that, various forms of subsistence strategies such as pastoralism, and extensive or intensive agriculture have emerged and been developed in different parts of the world. From the beginning of the Neolithic, while polysaccharides and lipids were consumed in equal measure in Europe, the first food-production cultures in the Africa were based on livestock especially on the milking of domesticated animals, so people consumed relatively more lipids here. In contrast especially to Africa, the dietary habits in South Asia have been characterised from the beginnings of the Neolithic by vegetarian food; eating meat is still inadmissible here for religious reasons. This project aims to extend our knowledge of human genetic adaptations to dietary habits and natural environments, both in terms of genomic and epigenomic profiles.
Keywords
Subsistence StrategiesGenetic AdaptationsNatural SelectionPastoralism
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 23 (SGA0201900001)
Main participants
Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
19-09352S
Alternative language
Project name in Czech
Genomické adaptace a molekulární ekologie potravně produkčních systémů
Annotation in Czech
Výroba potravin po neolitické tranzici sehrála klíčovou roli ve vztahu člověka k přírodě. Změnila naše stravovací návyky, životní styl a v konečném důsledku i genetickou strukturu. Na základě archeologických a paleoekologických pramenů je možné v různých světových regionech doložit vznik a vývoj různých forem subsistenčních strategií jako je pastevectví, extenzivní nebo intenzivní zemědělství. Zatímco v Evropě byly od počátku neolitu konzumovány zhruba stejnou měrou jak polysacharidy, tak i lipidy, výroba potravin v Africe byla založena na chovu domácích zvířat, především jejich mléčné produkci, takže lidé zde konzumovali relativně více lipidů. Na rozdíl od Afriky byla strava v jižní Asii založena od počátku zemědělství na vegetariánské stravě, nehledě na to, že konzumace masa je zde z náboženských důvodů dodnes nepřípustná. Tento projekt si klade za cíl rozšířit naše současné znalosti o genetických adaptacích vybraných lidských populací s ohledem na odlišnou stravu a přírodní prostředí a to z pohledu genomiky a epigenomiky.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project dealt with the genetic adaptation of human populations concerning different diets and natural conditions; expanded knowledge on the dynamics of evolutionary anthropology in the Sahel/Savannah belt. E.g., the persistence of lactase in pastoral communities was shown. The involvement of master and PhD students was high. The deficiencies in compliance with the grant rules were not found.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2019
Realization period - end
Jun 30, 2022
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 1, 2022
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP23-GA0-GA-U
Data delivery date
Jun 26, 2023
Finance
Total approved costs
7,825 thou. CZK
Public financial support
7,825 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
7 825 CZK thou.
Public support
7 825 CZK thou.
100%
Provider
Czech Science Foundation
OECD FORD
Ecology
Solution period
01. 01. 2019 - 30. 06. 2022