The formation of markers database for determination of the genuineness and authenticity of fruit spirits.
Project goals
The project is aimed at the genuineness and authenticity of fruit spirits. In the course the project, the markers of individual fruit spirits will be found. Guaranteed authentic fruit spirits from different varieties and localities in CR will be produced. These spirits will be analysed using gas chromatography with various detectors and stable isotopic ratios will be determined. Chromatographic profiles and found markers of fruit spirits will be collected and stored in the database and will serve to thestate and inspection agencies for the control of adulteration and authenticity.
Keywords
pravostautentičnostovocné destilátyplynová chromatografiemarkerydatabázepoměry izotopů
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Research program MA
Call for proposals
Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu) (SMZE200300001)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vytvoření databáze markerů a poměru izotopů(C,H,N) pro stanovení pravosti a autetičnosti ovocných destilátů
Annotation in Czech
Projekt řeší otázku stanovení pravosti a autenticity ovocných destilátů. V průběhu řešení budou hledány markery u jednotlivých ovocných destilátů. Budou připraveny(vyrobeny) zaručeně autentické ovocné destiláty z různých odrůd a různých míst v ČR. Tyto destiláty budou analyzovány metodou plynové chromatografie s různými detektory a dále budou stanoveny vybrané izotopové poměry. Chromatografické profily a nalezené markery jednotlivých ovocných destilátů budou shromážděny a zařazeny do databáze a budou sloužit státním a dozorovým orgánům při kontrole pravosti a autenticity.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
There was created a database of fruit distillates' markers and isotope rates within the solution of the project. At the same time there were obtained some pieces of knowledge about species instability factors such as tap, producer etc.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2003
Realization period - end
Jan 1, 2006
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP07-MZE-QF-U/04:2
Data delivery date
Feb 20, 2009
Finance
Total approved costs
6,071 thou. CZK
Public financial support
5,431 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
650 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
6 071 CZK thou.
Public support
5 431 CZK thou.
89%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2003 - 01. 01. 2006