Development of methods for evaluation of authenticity of food products with egg content
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Post-graduate (doctorate) grants
Call for proposals
Postdoktorandské granty 2 (SGA02002GA-PD)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj metod k posouzení autenticity potravinářských výrobků s podílem vajec
Annotation in Czech
Předkládaný projekt se zabývá vývojem a ověřením souboru analytických metod vhodných pro hodnocení autenticity potravinářských výrobků deklarovaných jako vaječné (pečivo vaječné, těstoviny vaječné nebo domácí, emulzní lihoviny, majonézy a dresinky).Řešení uvedené problematiky je velmi žádoucí, protože podobně jako v jiných případech nejsou v ČR určena závazná kritéria ani metody, podle kterých by bylo možné posoudit skutečný podíl vajec ve výrobku. Na základě provedení literární rešerše bude možnovybratchemické markery (sloučeniny) vhodné pro potvrzení přítomnosti stanovení obsahu celých vajec, žloutků bílků v jednotlivých komoditách. Po prostudování variability obsahu zvolených markerů (cholesterolu, fosforu, mastných kyselin, proteinů adalších) ve vejcích a možné přítomnosti v dalších výrobních surovinách bude pro každý výrobek zvolen komplexní soubor analytických metod. Vypracování ověření metodiky stanovení těchto markerů za použití klasických laboratorních, chromatografických,
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The methodology for the evaluation of authenticity of food products with egg content was developed and verified within the project. Six characteristic chemical markers of egg solid (cholesterol, lipids, fatty acids, lysozyme, total egg proteins, phosphor
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2002
Realization period - end
Jan 1, 2004
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2005/GA0/GA05GP/U/N/A:8
Data delivery date
Jul 23, 2008
Finance
Total approved costs
874 thou. CZK
Public financial support
714 thou. CZK
Other public sources
160 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK