All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of methods for evaluation of authenticity of food products with egg content

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Postdoktorandské granty 2 (SGA02002GA-PD)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj metod k posouzení autenticity potravinářských výrobků s podílem vajec

  • Annotation in Czech

    Předkládaný projekt se zabývá vývojem a ověřením souboru analytických metod vhodných pro hodnocení autenticity potravinářských výrobků deklarovaných jako vaječné (pečivo vaječné, těstoviny vaječné nebo domácí, emulzní lihoviny, majonézy a dresinky).Řešení uvedené problematiky je velmi žádoucí, protože podobně jako v jiných případech nejsou v ČR určena závazná kritéria ani metody, podle kterých by bylo možné posoudit skutečný podíl vajec ve výrobku. Na základě provedení literární rešerše bude možnovybratchemické markery (sloučeniny) vhodné pro potvrzení přítomnosti stanovení obsahu celých vajec, žloutků bílků v jednotlivých komoditách. Po prostudování variability obsahu zvolených markerů (cholesterolu, fosforu, mastných kyselin, proteinů adalších) ve vejcích a možné přítomnosti v dalších výrobních surovinách bude pro každý výrobek zvolen komplexní soubor analytických metod. Vypracování ověření metodiky stanovení těchto markerů za použití klasických laboratorních, chromatografických,

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The methodology for the evaluation of authenticity of food products with egg content was developed and verified within the project. Six characteristic chemical markers of egg solid (cholesterol, lipids, fatty acids, lysozyme, total egg proteins, phosphor

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2002

  • Realization period - end

    Jan 1, 2004

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2005/GA0/GA05GP/U/N/A:8

  • Data delivery date

    Jul 23, 2008

Finance

  • Total approved costs

    874 thou. CZK

  • Public financial support

    714 thou. CZK

  • Other public sources

    160 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK