Sharing Experiences on Advanced Technologies for Assuring Safety and Authenticity of Wines
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Promoting the mobility of researchers and workers in the framework of international cooperation in R&D
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
M2 - International cooperation
Contract ID
MSMT-8175/2019-2
Alternative language
Project name in Czech
Sdílení zkušeností o pokročilých technologiích pro zajištění bezpečnosti a autenticity vína
Annotation in Czech
Cílem předkládaného projektu je vzájemná výměna znalostí a posílení kompetencí v oblasti hodnocení bezpečnosti a autenticity vína, jako zástupce alkoholických nápojů. Projektový tým bude profitovat ze sdílení zkušeností, které povedou k zavedení nových postupů, či inovací stávajících analytických strategií využívaných na obou pracovištích. Dílčí cíle: Dílčí cíl 1: Vývoj, optimalizace a zavedení pokročilých strategií pro posouzení autenticity a bezpečnosti vína Pozornost bude věnována vypracování metodik úpravy vzorku a optimalizaci podmínek získání fingerprintů pro víno různých odrůd, původu, technologických procesů výroby. Bude využita LC-MS i GC-MS. U komplexních vzorků bude pro dosažení maximálního rozlišení komponent vzorku případně využito vícerozměrných separačních postupů (např. iontová mobilita). Dílčí cíl 2: Identifikace markerů falšování a ověření jejich využitelnosti pro rutinní profilovou analýzu Budou určeny jednotlivé markery, které odpovídají za diferenciaci mezi jednotlivými skupinami vzorků vína, např. podle původu, podle lokality, podle stáří, výrobního postupu, nebo odlišení autentických vzorků od padělků. Na základě přesných hodnot m/z bude možné určit elementární složení jednotlivých markerů pro identifikaci těchto látek. Dílčí cíl 3: Vzájemná výměna vzorků jak pro vývoj a optimalizaci analytických postupů, tak pro konstrukci modelů s využitím moderních chemometrických nástrojů; vybrané vzorky budou využity i pro mezilaboratorní porovnání pro ověření aplikovatelnosti zavedených postupů do praxe. Dílčí cíl 4: Založení databází vzorků vína a konstrukce diagnostických modelů Pomocí nově vyvinutých metod budou vyšetřeny soubory vzorků vína a budou získány jednotlivé ´fingerprinty´ autentických vzorků. Ze získaných datových souborů budou pomocí dostupných SW nástrojů (např. SIMCA) vypracovány chemometrické modely, ve kterých bude kladen důraz na vysokou klasifikační a predikční schopnost
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
OECD FORD - main branch
10406 - Analytical chemistry
OECD FORD - secondary branch
30308 - Nutrition, Dietetics
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
CB - Analytical chemistry, separation<br>FP - Other medical fields
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This project was being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2019
Realization period - end
Dec 31, 2021
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 29, 2020
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP22-MSM-8J-U
Data delivery date
Jun 30, 2022
Finance
Total approved costs
300 thou. CZK
Public financial support
300 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK