Minor crops for specific food utilization
Project goals
The aim of submitted project is enlargement of diversity of cultivated crops in CR and recommendation to their suitable utilization. The subject of project will be minor species defined by EPC/GR (hulled wheats, hulless oats and barley, proso millet andtartary buckwheat), legumes (peas, cowpeas, chickpeas) and oil bearing crop (safflower). Individual genera will be investigated according to degree of completion on the participant's workplace. The new genotypes of all species will be evaluated for important agronomical and morphological characteristics. The growing system of crops not grown yet in CR (cowpeas, chickpeas) will be recommended. The main attention for crops with developed growing system will be paid to search of their specific traits utilizable in products attractive for consumers an accompanied effect to health. For some species, technology of base processing and dietary products, recipes will be proposed.
Keywords
minoritní plodinypluchaté pšeniceprosopohanka tatarskábezpluchý ovesbezpluchý ječmensvětlicecizrnavignahráchchemické složenípěstební technologiezpracovatelské technologie
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Research program of Ministry of Agriculture 2005 - 2009
Call for proposals
VaV pro Ministerstvo zemědělství 1 (SMZE2005MZE01)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
39667/2005-13020
Alternative language
Project name in Czech
Minoritní plodiny pro specifické využití v potravinářství
Annotation in Czech
Cílem řešení projektu je rozšíření diverzity pěstovaných plodin v ČR a jejich vhodné využití. Předmětem řešení budou druhy definované EPC/GR jako minoritní (pluchaté pšenice, bezpluché ovsy a ječmeny, proso, pohanka tatarská), luskoviny (hrachy, vigna, cizrny) a olejnina (světlice). Jednotlivé druhy budou řešeny podle rozpracovanosti na daných pracovištích. U nových genotypů všech druhů budou hodnoceny důležité agronomické a morfologické znaky. U plodin, které se v ČR dosud nepěstují (vigna), nebo pěstují zcela vyjímečně (cizrna) bude vypracována metodika pro pěstování. U některých plodin je již metodika pěstování vypracovaná, zde bude hlavní pozornost zaměřena na hodnocení nutriční kvality, vývoj nových výrobků a jejich nutriční a dietetické zhodnocení pro rozšíření sortimentu dietních a zdravých potravin. U některých druhů budou navrženy technologické postupy základního zpracování i receptury dietních pokrmů.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
CEP - another secondary branch
GE - Plant cultivation
21101 - Food and beverages
40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project was in accord with the methodology. Topical alterations to the methodologies were of an augmentory and deepening nature. The results brought a number of new findings for using alternative crops in the Czech food industry.
Solution timeline
Realization period - beginning
Feb 1, 2006
Realization period - end
Dec 31, 2009
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 23, 2009
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP10-MZE-QG-U/01:1
Data delivery date
Jun 30, 2010
Finance
Total approved costs
8,415 thou. CZK
Public financial support
8,081 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
334 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
8 415 CZK thou.
Public support
8 081 CZK thou.
96%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 02. 2006 - 31. 12. 2009