Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
First-quality and safety nuorishment (National programme of research)
Call for proposals
Kvalitní a bezpečná výživa 1 (SMZE2004NTP1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
5534/04 - 3020
Alternative language
Project name in Czech
Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva
Annotation in Czech
Předmětem řešení navrhovaného projektu je aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity pro hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva. Dále bude stanovován obsah volných radikálů v pevných matricích ve vztahu k hodnocení kvality kvality a stáří chmele. K danému účelu budou vypracovány a validovány vhodné analytické metody. Tyto metody budou použity při stanovení antioxidační aktivity českých chmelů bezprostředně po sklizni i v průběhu dlouhodobého skladování za různých podmínek. Dále bude zkoumán vliv chmelení na senzorickou stabilitu piv. V několika sériích pokusných pivovarských testů bude výše zmíněný vliv ověřován z hlediska odrůdové skladby chmelení, způsobu zpracování chmele (granule, extrakty) a stáří chmele. Výsledky modelových varních testů budou ověřovány v provozním měřítku v několika renomovaných českých pivovarech.
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>20801 - Environmental biotechnology<br>20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management<br>20803 - Environmental biotechnology related ethics<br>20901 - Industrial biotechnology<br>20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation<br>20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials<br>21101 - Food and beverages<br>30401 - Health-related biotechnology<br>30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)<br>30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])<br>30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)<br>30405 - Medical biotechnology related ethics<br>40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology<br>40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming<br>40403 - Agricultural biotechnology related ethics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The method for setting of antioxidant activity of hop has been worked out and has been used for evaluation of hop in relation to new product technologies of sensory stationary beer.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2004
Realization period - end
Dec 1, 2007
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 27, 2007
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP08-MZE-1B-U/04:2
Data delivery date
Jul 24, 2009
Finance
Total approved costs
5,498 thou. CZK
Public financial support
4,943 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
555 thou. CZK