All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
1B44061

Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    First-quality and safety nuorishment (National programme of research)

  • Call for proposals

    Kvalitní a bezpečná výživa 1 (SMZE2004NTP1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    5534/04 - 3020

Alternative language

  • Project name in Czech

    Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva

  • Annotation in Czech

    Předmětem řešení navrhovaného projektu je aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity pro hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva. Dále bude stanovován obsah volných radikálů v pevných matricích ve vztahu k hodnocení kvality kvality a stáří chmele. K danému účelu budou vypracovány a validovány vhodné analytické metody. Tyto metody budou použity při stanovení antioxidační aktivity českých chmelů bezprostředně po sklizni i v průběhu dlouhodobého skladování za různých podmínek. Dále bude zkoumán vliv chmelení na senzorickou stabilitu piv. V několika sériích pokusných pivovarských testů bude výše zmíněný vliv ověřován z hlediska odrůdové skladby chmelení, způsobu zpracování chmele (granule, extrakty) a stáří chmele. Výsledky modelových varních testů budou ověřovány v provozním měřítku v několika renomovaných českých pivovarech.

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>20801 - Environmental biotechnology<br>20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management<br>20803 - Environmental biotechnology related ethics<br>20901 - Industrial biotechnology<br>20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation<br>20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials<br>21101 - Food and beverages<br>30401 - Health-related biotechnology<br>30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)<br>30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])<br>30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)<br>30405 - Medical biotechnology related ethics<br>40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology<br>40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming<br>40403 - Agricultural biotechnology related ethics

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The method for setting of antioxidant activity of hop has been worked out and has been used for evaluation of hop in relation to new product technologies of sensory stationary beer.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2004

  • Realization period - end

    Dec 1, 2007

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 27, 2007

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP08-MZE-1B-U/04:2

  • Data delivery date

    Jul 24, 2009

Finance

  • Total approved costs

    5,498 thou. CZK

  • Public financial support

    4,943 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    555 thou. CZK