Faces of changing climate in Danube region: occurence of mycotoxins in maize and suggesting the mitigation strategies
Project goals
Collection of the occurrence data of multiple mycotoxins being present in maize of the Danube Region 7/29 Implementation of the cutting edge mass spectrometric technologies and transfer these advanced methodologies across the project partners Comparison of results generated by advanced LC-MS methods with those generated by ELISA, and assessing the suitability to use these screening approaches Finding the relationships between the climate features, and spectrum of (new) mycotoxins present on maize. Metabolomics characterization of the crops originating from Danube region, and suggesting of a concept ‘early warning system’ against mycotoxins Upgrading the knowledge and skills of the project partners, and strengthening the research potential.
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Programme for Funding Multilateral Scientific and Technological Cooperation Projects in the Danube Region
Call for proposals
Program pro financování projektů mnohostranné vědeckotechnické spolupráce v Podunajském regionu (SMSM20168X001)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
MSMT-3375/2017-1
Alternative language
Project name in Czech
Měnící se klima v regionu Podunají: výskyt mykotoxinů v kukuřici a návrh strategií pro jejich snížení
Annotation in Czech
Shromáždění údajů o výskytu mykotoxinů v kukuřici, která byla vypěstována v podunajské oblasti. Implementace špičkových hmotnostně-spektrometrických technologií a přenos těchto pokročilých metod mezi partnery projektu. Porovnání výsledků získaných pokročilými LC-MS metodami s výsledky získanými screeningovou metodou ELISA a posouzení vhodnosti použití těchto screeningových metod pro získání přesných výsledků. Nalezení vztahu mezi klimatickými podmínkami a spektrem (nových) mykotoxinů přítomných v kukuřici. Charakterizace plodin pocházejících z Podunají s využitím metabolomického fingerprintingu a návrh konceptu "systém včasného varování" proti mykotoxinům. Zlepšení znalostí a dovedností partnerů projektu a posílení výzkumného potenciálu.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
AQ - Safety and health protection, safety in operating machinery
10406 - Analytical chemistry
21101 - Food and beverages
30305 - Occupational health
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This project was being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2017
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 28, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MSM-8X-U/01:1
Data delivery date
Jun 18, 2019
Finance
Total approved costs
188 thou. CZK
Public financial support
188 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
188 CZK thou.
Public support
188 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2017 - 31. 12. 2018