Relations between microbial and biochemical composition of milk and young cheese and final sensory and keeping quality of aged cheese
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
MILCOM a.s.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vztahy mezi mikrobiálním a biochemickým složením mléka a sýrů a výslednou senzorickou jakostí a trvanlivostí výsledných produktů
Annotation in Czech
Cílem navrhovaného úkolu je 1) vytypování vhodných mikroorganismů tvořících plyn za účelem tvorby ok v sýrech a určení jejich technologických vlastností,2)určení vlivu sezónních změn v mikrobiálním a biochemickém složení mléka a sýrů na výslednou kvalitusýrů,3)stanovení parametrů důležitých z hlediska výsledné kvality a navržení vhodných provozních metod pro jejich sledování,4)vytvoření chemometrického modelu na základě získaných dat pro účely předvídání budoucí jakosti a trvanlivosti sýrů a jeho ověření v mlékárenské praxi. Při řešení úkolu bude použita kultivace ČMK v umělých médiích za podmínek odpovídajících prostředí v sýrech a bude sledována fermentace různých substrátů,tvorba oxidu uhličitého,těkavých látek a aminopeptidázová aktivita.Kmeny s nejvýhodnějšími technologickými vlastnostmi budou dále zkoušeny při výrobě sýrů v poloprovozních podmínkách na pilotním zařízení VÚM.Dále budou isolovány nejpočetněji zastoupené druhy nestarterových bakterií(NSLAB) ze zralých sýrů různé kvality prostředn
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Byl osvětlen vztah mezi kontaminující mikroflorou, kulturní mikroflorou a výslednou kvalitou sýrů. Výsledky mají přímé využití ve výrobní praxi.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
5,829 thou. CZK
Public financial support
4,465 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK