Analytical methods for the detection of adulteration in the Food Quality Control System in Czech Republic and utilization of the GLC and HPLC in this problems
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Analytické metody pro zajištění průkazu falšování v systému kontroly jakosti potravin ČR a využití metod na bázi kapalinové a plynové chromatografie
Annotation in Czech
V rámci řešení projektu budou implementovány a vypracovávány nové analytické metody na bázi kapalinové a plynové chromatografie pro průkaz falšování u vybraných potravinářských komodit, především u kávovin, čokolády a cukrovinek, rostlinných a živočišných tuků a olejů a u sortimentu "light" popř. i DIA výrobků. Pro informatické zajištění oblasti rozvoje výše jmenovaných analytických metod bude ve VÚP Praha založena a průběžně doplňována jejich centrální databáze, vycházející z rešerše FSTA za léta 1970-1995. Výsledky řešení budou uplatněny u centrálních orgánů při formování koncepce odvětví v oblasti zabezpečení problematiky průkazu falšování v systému kontroly jakosti potravin ČR a dále u státních kontrolních organisací a laboratoří domácích výrobců potravin.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Řešení probíhalo dle plánu, bylo dosaženo plánovaných cílů. Byly vypracovány tři metody k průkazu falšování potravin ( olej, káva a UHT mléko ), které budou využity kontrolními orgány.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1997
Realization period - end
Jan 1, 1999
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2000/MZE/MZE0QA/U/5:1
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
3,025 thou. CZK
Public financial support
2,225 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK